HAM radio > KT

Opseg 40m smeta televizoru?

<< < (2/3) > >>

S56A:
YU1NNN napisa: Samo ugasi sliku, tj pocrveni ekran, pa posivi i sta ti ja znam, keo neki izmesani signali.

Ovo su indikacije direktnog ulaza tvog signala u video lanac.  Da nije komsija mozda prikljucio nekakav video rekorder ili CD player sa losim kablovima?

Ja sam godinama ratovao sa komsinicom koja je stanovala iznad mene na 1. spratu te imala TV smetje, a svi ostali blizi antenama na krovu iznad 4. sprata se nisu zalili.  Filteri nisu pomagali sve dok nije TV mehanicar merenjem pronasao prekinutu kosuljicu dugackog koaksijalca od TV prijemnika do kablovskog prikljucka.  Ta kosuljica je radila kao KT antena i skupljala minimalno zracenje iz mog PPS :-( 

YU1NNN:
To su mi roditelji, nisu nista menjali, sve je kao sto je i bilo, tj isto zadnjih nekoliko godina. Do sada nije bilo problema i odjednom se pojavise. Primetio sam i kod mene da se na  TV-u koji je 1,5m udaljen od stanice, dakle blizi nego kod mojih, slika blago pomeri na gore, jedva nekih 5-6mm. Jedva primetno. Ni toga nije bilo pre. Nisam stigao da promenim fazu koja se koristi kod radio stanice (na istoj su TV i stanica) pa da vidim hoce li biti promene.
Gde se ovo montira, slaba rezolucija slike pa ne vidim kakvi su ono konektori.
http://www.dual.rs/interference-filter-smetnje-radio-stanica-station-HF-KT

YU1NNN:
Hm. Resio problem. Ali kako? Pa pomerio kraj antene od 7MHz na vecu udaljenost od kabla od kablovske TV. Bio je na neka 2m max a sada je na 7-8m udaljenosti. I eto nema problema. Ali sve je tako stajalo i prethodnih godinu dana pa nista nije smetalo, sta mu sad bi ko ce ga znati.

S56A:
Jacina bliskog polja opada sa trecim stepenom udaljenosti pa je razlika izmedju 2 i 8 m cak 64 puta!  Pri jakim signalima dolazi do zasicenja pojedinih tranzistora pa su manifestacije smetnji razlicite.

Vazan je "happy end", a ja se i dalje bakcem sa vertikalnkom i uzemljenjem jer su trapovi OK :-(

YT9TP:

--- Citat: YU1NNN  24.11.2014 17:09:01 ---Hm. Resio problem. Ali kako? Pa pomerio kraj antene od 7MHz na vecu udaljenost od kabla od kablovske TV. Bio je na neka 2m max a sada je na 7-8m udaljenosti. I eto nema problema. Ali sve je tako stajalo i prethodnih godinu dana pa nista nije smetalo, sta mu sad bi ko ce ga znati.

--- Kraj citata ---

S godinama, neki kontakt se olabavi ili negde udje vlaga i onda pocinju da se javljaju struje kojih nije bilo e eto vanrednog zracenja

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju