HAM radio > Radio amaterski uređaji

Povezivanje uređaja i računara

<< < (3/8) > >>

YT1JB:
To je samo neko razmišljanje. Realna situacija je direktno povezivanje kablom preko interfejsa radio-stanice i računara. Što se tiče zakona, nigde nije definisano mnogo toga, pa nije zabranjeno. Npr. elektronski taster, povezivanje sa računarom, rad sa otvorenim poklopcem i sl.

RoRa:
Neverovatna je lakoća kojom naši ljudi sagovorniku pripisuju ono što nikada nije napisano. Pisao sam o odredbama pravilnika o korišćenju amaterskih radiostanica a ne o nekakvom zakonu. Kada je o zakonima reč valja imati na umu da u civilizovanom svetu važi pravilo da samo Krivični zakonik propisuje šta je krivično delo (zabranjeno) sve ostalo nije krivično delo. Pravilnici po prirodi svoga naziva definišu šta jeste dozvoljeno sve ostalo NIJE dozvoljeno.
Uostalom, zatražite od Ratela, preko SRS-a, dozvolu za radiostanicu sa daljinskim pa još bežičnim upravljanjem. Iskreno ću biti obradovan ako takvu dozvolu dobijete. Ponekada, nadležne uprave daju pojedinim radioamaterima posebne dozvole za različite eksperimente. Naprimer, svojevremeno su neki amateri ( naravno ne naši) dobili privremenu dozvolu za eksperimente sa emisijama sa proširenim spektrom odnosno prigušenim ( ne potisnutim, SSB) nosećim talasom. Naš pravilnik takve emisije eksplicitno zabranjuje. Razlog ove zabrane je vrlo prost, ovu vrstu emisije gotovo da nije moguće ni detektovati a kamoli pratiti (prisluškivati).

YT1PRM:
yu1rrs , znaci sve sto je za eksperemintisanje kod nas je zabranjeno ( ssve sto ne moze da se prisluskuje -prati od strane drugih )

RoRa:
@yt1prm
Bojim se da ovo postaje razgovor gluvih. Na pristojan i obziran način pokušavam da kolege amatere podsetim da sarađuju sa Savezom i RATEL-om. Takođe, na isti način pokušavam da podsetim da propisi postoje da bi se poštovali, na dobro svih nas. Divljanje po radio spektru nazovi "amatera" plaćaju pravi amateri kroz sumnjčavo i restriktivno ponašanje nadležnih za raspodelu i nadzor nad korišćenjem tog istog spektra.
Na planeti Zemlja ne postoji mogućnost da radioamateri, na regularnoj osnovi ( po pravilniku), koriste emisije sa prigušenim talasom. Ta vrsta rada je rezervisana za vojsku, policiju (javnu ili tajnu svejedno), GPS i druge profesionalne službe. Uzgred, ako  je poznat princip rada pomenutih uređaja, šira primena istih za amatere je nepraktična zbog potrebe poznavanja algoritma po kome se vrši ekspanzija spektra.
Eksperimentisanje je drugo ime radioamaterizma, u SARADNJI sa Savezom i RATEL.om

YT1JB:
Ja ne vidim da ovde neko pominje "prigušeni talas", a posebno da želi da ga koristi. Pročitajte još jednom naslov teme, a prvu rečenicu kojom je početa tema ću ponoviti:

"Šta od interfejsa (CAT) i softvera se koristi za povezivanje uređaja i PC računara, a da je aktuelno?"

Raspravu na temu slobodno nastavite. Za prigušeni talas, otvorite novu temu. Hvala.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju