HAM radio > Radio amaterski uređaji

Povezivanje uređaja i računara

<< < (4/8) > >>

YU1RA:

--- Citat: YU1RRS  14.06.2013 09:07:47 ---@yt1prm
Bojim se da ovo postaje razgovor gluvih. Na pristojan i obziran način pokušavam da kolege amatere podsetim da sarađuju sa Savezom i RATEL-om. Takođe, na isti način pokušavam da podsetim da propisi postoje da bi se poštovali, na dobro svih nas. Divljanje po radio spektru nazovi "amatera" plaćaju pravi amateri kroz sumnjčavo i restriktivno ponašanje nadležnih za raspodelu i nadzor nad korišćenjem tog istog spektra.
Na planeti Zemlja ne postoji mogućnost da radioamateri, na regularnoj osnovi ( po pravilniku), koriste emisije sa prigušenim talasom. Ta vrsta rada je rezervisana za vojsku, policiju (javnu ili tajnu svejedno), GPS i druge profesionalne službe. Uzgred, ako  je poznat princip rada pomenutih uređaja, šira primena istih za amatere je nepraktična zbog potrebe poznavanja algoritma po kome se vrši ekspanzija spektra.
Eksperimentisanje je drugo ime radioamaterizma, u SARADNJI sa Savezom i RATEL.om

--- Kraj citata ---

Podrzavam !

YT1PRM:
@yu1ra  nema potrebe to meni da objasnjavte to mene ne zanima niti me intresuje priguseni sistem modulacije ,hoping frekvencije ,tetra i ostalo mene interesuje RADIOAMTERIZAM u pravom smislu reci a tema je ovde interfejs i povezivanje stanice sa racunarom a to sto drugi tumace te bezicno upravljanje te prigusene modulacije to je njihov problem ,dajte malo elana u radioamterizam e ne ono kao bolje komsiji da crkne krava ,ako ja nemam kravu ,sto savez nije nesto uradio sto savez nesto ne postavi i pusti u rad web sdr naprimer, balopn ,aprs ,d-star ,echolink ,nista mi nemamo licno od saveza pa ni valjani repetitor ,jeste skrecem od teme ali nekad kod mene u skoli je bilo 150djaka u odeljenu a dans samo moj sin i od kmsije ukupno 2 deteta u celoj skoli od prvog do cetvrtog razreda , svaka cast klubu Banjica sto je izasao i pod satorom u centru berograda radio veze i postako podmladak da dodje u klub da ih odvrati od droge ,cigara i kavica

YT9TP:

--- Citat: YU1RRS  08.06.2013 22:02:15 ---Kada je o zakonima reč valja imati na umu da u civilizovanom svetu važi pravilo da samo Krivični zakonik propisuje šta je krivično delo (zabranjeno) sve ostalo nije krivično delo. Pravilnici po prirodi svoga naziva definišu šta jeste dozvoljeno sve ostalo NIJE dozvoljeno.

--- Kraj citata ---

Mislim da nisi u pravu. Ne može neki pravilnik biti nesaglasan zakonu a naše zakonodavstvo spada u pozitivno, što će reći, sve što nije zabranjeno - dozvoljeno je. To važi i za pravilnike. Možda bi opšta zabrana prošla kao pravno valjana ako je direktno kao takva navedena u pravilniku.

Koliko mi se čini, nema nikakvih smetnji da se daljinski kontroliše radio-stanica sve dok onaj koji je kontroliše ima odgovarajuću licencu i dozvolu za tu stanicu.

Mislim da u ovome što je Boban namerio jedini problem može da bude da dopusti da BILO KO može da emituje sa te stanice, ali sve dok stanica koristi njegov pozivni znak i on je daljinski kontroliše, ne vidim problem. Verovatno bi ako se koristi klupska stanica i klupski pozivni znak broj operatora mogao da se proširii na članove kluba ili kako već.

YT9TP:
Samo da napomenem da mi se YU1RRS obratio privatnom porukom u želji da diskusiju na ovu temu nastavimo privatno. Ja sam to odbio i uputio ga da sve što ima da kaže - kaže ovde, jer mislim da samo otvoren razgovor može da dovede do nekog rezultata.

YT1JB:
Naravno. Nema razloga za privatnu prepisku oko stvari od javnog značaja. Forum treba da bude i ostane baza znanja, a informacije sa njega treba da koriste i drugi, ne samo mi što trenutno diskutujemo.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju