HAM radio > Radio amaterski uređaji

Povezivanje uređaja i računara

<< < (6/8) > >>

YT9TP:
Bobane, to što kažeš je i meni logično, ali postoji li neki propis koji to jasno definiše?

Znači, kada registrujem radio uređaj kod RATEL-a, to znači da sam kao operator preuzeo odgovornost za sav saobraćaj koji se emituje sa te stanice. Ako neko drugi koristi moju stanicu, to mora da bude sa mojim znanjem i odobrenjem, i naravno mora imati odgovarajuću licencu, i ako je to ispoštovano, onda takav rad nije protiv propisa.

To onda značii da je udaljeno emitovanje bilo preko repetitora i linkova, bilo preko Initerneta sasvim u redu i u skladu sa propisima, a da su uslovi da se operator predstavi svojim pozivnim znakom i da ima licencu da emituje na datoj frekvenciji?

Jedina ograničenja za koja znam to je da repetitore ne mogu da postavljaju lični operatori i samo savez i klubovi. Ako pod repetitorom podrazumevamo čvorište koje prima saobraćaj radio vezom i reemituje ga takođe radio vezom, to znači da i klasične repetitore i papagaje i kros-band repetitore po definiciji ne mogu da postavljaju lični operatori.

Šta je sa dgitalni komunikacijama. Praksa je da lični operatori postavljaju čvorišta za digitalnu komunikaciju koja mogu biti upravljana lokalno, daljinski preko interneta ali i daljinski preko radio veze. Prva dva načina upotrebe su očigledno u skladu sa propisima, ali da li je ovaj treći način dozvoljen našim propisima?

Sme li lični operator da postavi digitalno čvorište na koga se drugi operatori povezuju radio-putem i preko njega komuniciraju između sebe?

RoRa:
Projekat postavljanja i puštanja u rad prve srpske daljinski upravljane ( KT ili UKT ) radiostanice je lep izazov za prave radioamatere. Spreman sam da lično učestvujem u tom projektu i da sam snosim troškove realizacije dela projekta koji prihvatim. Moju punu penziju sam zaradio radeći na razvoju mikroprocesorskih uređaja.
Imam dva predloga:
- Da Boban YT1JB pozove zainteresovane amatere da mu se pridruže kao članovi tima  projekta a sebe da postavi kao koordinatora projekta.
- Da jedan od prvih poslova, po formiranju tima, bude obaveštavanje Saveza i RATEL-a o ciljevima projekta. Ovaj deo posla, ako mi to koordinator poveri, lično ću obaviti.
Ranko YU1RRS

YT9TP:
To se sve softverki rešava. Nisam našao neko kompletno ijednostavno rešenje po sistmu ključ  ruke ali nije neki veliki posao postaviti daljinsku kontrolu radio stanice:

http://www.arrl.org/files/file/Technology/LinkRemoteControl/RemoteControl.pdf

http://www.w4mq.com/

http://www.remoteqth.com/

http://k1fs.org/wp-content/uploads/2012/01/hamradioremote.pdf

http://www.qsl.net/w6ka/documents/remotebaseops.pdf

http://www.wireless.org.uk/remote.htm

http://home.comcast.net/~k7rld/remote_ham_operation.htm

YT9TP:
Bobane, gledam ovu šemu po kojoj si radio interfejs.


Ovo je predviđeno za povezivanje sa računarom preko RS232. Ja planiram da koristim USB port. Imam neki adapter USB2RS232 ali nisam siguran da li prenosi i RTS/DTS signal a koliko vidim oni se koriste za PTT.

Jesi li probao interfejs sa USB adapterom?

YT7TA:
USB -> RS232 adaptera se mogu naći dve vrste: neki sa Prolific čipsetom i drugi sa FTDI čipsetom. Ja sam probao oba i meni radi OK, međutim na forumima se pominje da ovj Prolific se ne preporučuje zbog loših drajvera, naročito za WIN7 i WIN8. Moj interfejs se razlikuje u tome što imam dva optokuplera, RTS koristim za PTT a DTR za CW. Takođe preporučujem korišćenje darlingtonskog optokuplera (npr. 4N32) ili dodavanje tranzistora onom tranzistoru u optokupleru kako bi se dobio darlington spoj, imao sam problema sa tastovanjem pošto se tranzistor u optokupleru nedovoljno otvarao.
Trewnutno skupljam delove i isprobavam varijante interfejsa, koji bi sadržao USB -> RS232 adaper i USB zvučnu karticu, kako bi računar povezivao samo jednim USB kablom.

73

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju