HAM radio > Radio amaterski uređaji

Povezivanje uređaja i računara

<< < (7/8) > >>

YT9TP:

--- Citat: yt7ta  16.08.2013 10:01:29 ---USB -> RS232 adaptera se mogu naći dve vrste: neki sa Prolific čipsetom i drugi sa FTDI čipsetom. Ja sam probao oba i meni radi OK, međutim na forumima se pominje da ovj Prolific se ne preporučuje zbog loših drajvera, naročito za WIN7 i WIN8.

--- Kraj citata ---

Nisu loši drajveri nego su Kinezi napravili klon Prolific čipa koji ugrađuju u jeftien kablove a onda je Prolific napravio novi drajver koji prepoznaje klon pa neće da radi s anjim.

Kada ubodeš takav USB u ačunar, Windows ga prepozna kao Prolific i, naravno isntalira Prolific drajver koji en radi. Potrebno je samo instalirati stariju verziju drajvera koja ne prepoznaje klon i sve će da radi kako treba.


--- Citat ---Trewnutno skupljam delove i isprobavam varijante interfejsa, koji bi sadržao USB -> RS232 adaper i USB zvučnu karticu, kako bi računar povezivao samo jednim USB kablom.

--- Kraj citata ---

Ovo je i moja ideja. RS232 adapter, zvucna kartica i neki mali usb hub i da sve spakujem kao jedan uredjaj koji koristi samo jedan USB port na racunaru.

RS232 adapter imam, od nekog mobilnog telefona, samo moram da ga otvorim da vidim koji signalni vodovi su podržani pošto je konektor za mobilni telefon nestandardan. Nadam se da ima DTR i RTS.

YT7TA:
Ako taj od mobilnog telefona ne bude dobar, ima kod kineza da se naruči pločica sa čipom i svim izvodima za par dolara  :)

YU1TTN:
USB-RS232 konvertori koje sam nalazio nisu imali CTS, RTS, DTR, već samo RxD i TxD..
Peđa ukoliko nađeš neki koji ima te pinove, javi!

YT9TP:
Hocu, ali ovo su adapteri stari ohoho, nema toga više da se nabavi.

Imam jedan koji je baš ozbiljan USB 2 RS232C adapter i taj radi kao sat ali je svojevremeno baš debelo plaćen.

Kina varijanta je najizglednija ali ko će da čeka da to stigne. Treba nešto sklopiti sad i odmah :)

YT9TP:


http://www.yo3ggx.ro/FT817_DIY_data_modes_interface_v2.0.pdf

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju