HAM radio > KT antene

Zaštita od statičkog pražnjenja

(1/1)

YT9TP:
U letnjem periodu često se u žičanim antenama nakupi veliki statički elektricitet koji se prazni prema masi na tački gde je najmanji otpor.

Obično je lek da se antenski kabal odposji od radio-stanie i eventualno kratko spoji i uzemlji tako da se statički elektricitet stalno pdvodi u zemlju.

Sve je to ok kada radio -stanica nije u upotrebi, ali ako jeste, opasnost po radio uređaj je izvesna.

Zaštita radio prijemnika je relativno lako izvodljiva, diodama ili tinjalicom na ulazu. Međutim, kod primopredajnika to nije baš tako jednostavno.

Može li neko da preporuči kakav pouzdan metod zaštite primopredajnika od statičkog elektriciteta sa antene u samogradnji?

Čuo sam neke preporuke da se prosto paralelno sa antenom spoji omski optor velike otpornosti tako da ne utiče značajno na impedansu antene, a dovoljan je da odvodi statički elektricitet ka masi. Da li je to dovoljno?

YU2KBS:
Potrazi na pretrazivacima RF lightning protector ili polyphaser. Provereno dobro rade na najvisem vrhu Kopaonika. Moze se i napraviti tako sto ces na nekoj rf plocici postaviti par gasnih osiguraca i varistora izmedju mase (uzemljenja) i vruceg kraja. Te gasne ampule mozes naci po postanskim centralama na reglatama gde imaju istu ulogu. Evo par sajtova koji ce pojasniti o cemu pricam
http://www.richardsonrfpd.com/resources/RellDocuments/SYS_13/LP_catalogue.pdf
http://www.arraysolutions.com/Products/thorshammer.htm

73

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju