HAM radio > Digitalne komunikacije

Allstar bridge ka DMR i Echolink-u

(1/1)

YT2DT:
Nedavno sam uspesno postavio alstarlink bridge ka DMR mrezi. Permanentno je linkovan na TG220 i povezan na Echolink.

Ulaz sa echolinka je dostupan svim registrovanim echolink korisnicima ali se na veliku zalost pozivni znak ne prenosi na DMR mrezu ( barem ne, za sada ). Sve stanice se predstavljaju u DMR mrezi sa pozivnim znakom bridge-a u ovom slucaju sa mojim privatnim pozivnim znakom.

Kako ovo nije naislo na topao prijem od strane nase DMR zajednice za sada je Echolink pristup ogranicen na samo moj pozivni znak i znakove par proverenih prijatelja. U slucaju da se ukaze potreba moguce je linkovati bilo koji Echolink nod sa DMR mrezom odnosno sa bilo kojom Talk Grupom. ( mozda u nekoj buducnosti budemo imali zasebnu TG posvecenu samo Echolink mrezi, ovo ce biti vrlo lako izvodljivo jednom kada budemo dobili nas DMR server )

E sad, pojedini ce se zapitati zasto bi neko pravio ovu vrstu bridge-a? Pored onoga moguce je, pa zasto da ne, glavna ideja je da se omoguci most izmedju dve tehnologije za onu situaciju "zlu ne trebalo". U situacijama kada je potrebno "prosiriti" mrezu i prostor pokrivanja, kada DMR mreza ne pokriva podrucje koje je pokriveno analognim repetitorom ili stanicom koja je povezana na Echolink, kada indetifikacija ne igra toliko bitnu ulogu i kada je dobrobit drustva i zajednice veca od sujete pojedinca, sistem  stoji na raspolaganju.

Bitno je da se zna da postoji, da radi i da je moguce aktivirati ga na jedan poziv.

YT1JB:
Lepo. Kod nas u Arilju takođe postoji AllStar node 45010, povezan na Echolink 310375 i lokalni R5 repetitor.

Šta si koristio kao interfejs za povezivanje AllStar i stanice?

YT2DT:
Nema stanice. Allstar <> Echolink <> DMR
Posto je sve "skoro" digitalno izlaz u DMR RF je ostvaren preko DMR mreze.

Omogucen je pristup preko voip aplikacije  ( zoiper ) direktno povezane na server ili kroz javnu PTT mrezu +17632300000 ( uz odgovarajuci password i node broj) ili preko DVSwitch aplikacije za android.

zsteva:

--- Citat: YT2DT  03.10.2019 00:14:01 ---Kako ovo nije naislo na topao prijem od strane nase DMR zajednice ....

--- Kraj citata ---

Kako je to moguce ? ja sam zapanjen :D

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju