HAM radio > Samogradnja

Analogni HF transiver za sve vrste rada 2 MHz do 30 MHz

(1/8) > >>

YU1OXB:
Kao dokaz da ja jos nisam izumro....

Verovatno je neobicno u danasnje vreme kad svi samo kupuju gotove uredjaje da neko sebi pravi kompletnu radio stanicu, ali ja se zadnjih meseci time zanimam. Ovo je jos nezavrseno a radi se o klasicnom analognom HF transiveru za sve vrste rada i sa kontinualnim pokrivanjem i na prijemu i na predaji od 2,000MHz do 30,000MHz. Frekvenca se menja u bilo kojim skokovima po izboru od 1Hz/10Hz/100Hz/1kHz/10kHz/100kHz/1MHz i 10MHz, uz kontinualnu promenu ima i mogucnost 1000 memoriskih kanala, vrste rada SSB/CW/FM/AM na prijemu i SSB/CW na predaji. Uradjen je stvarno bez kompromisa: prva IF 75MHz sa 8-polnim kvarcnim roofing filterom, druga IF 5MHz sa jos boljim 14-polnim profi SSB kvarcnim filterom, skoro 110dB AGC opseg, po zelji ukljuciv RF preamp po Nortonovom principu Loosless Feedback-a, 4 Shotky balansna mesaca, SSB Squelch, prvi LO sa Mikroprocesorom(+LCD displej) i sa Si570 kolom (fazni sum je -123dB), drugi LO (za sada!) je PLL koji proizvodi dve fiksne frekvence na 70 i 80MHz sa MC145152P i dual modulus :40/:41 preskalerom i ta dva signala se pre dolaska na mesanje jos filtriraju kroz 4 zasebna  6-polna kvarcna filtera, i treci LO je na 5MHz izveden kao TCXO.
Skoro ceo prijemni lanac je zavrsen i testiran i radi stvarno savrseno. U prijemnom delu fali jos FM demodulator kao i Sinhroni AM demodulator i Noise Blanker.
Predaja je takodje u funkciji ali za sada do nivoa od 100mW. Posle ide pojacavacki lanac (to jos nije odradjeno) koji tih 100mW podize do 100-300W, videcu dokle ce biti izvodljivo a da je cisto i stabilno.

YU1OXB:
Samograditeljima su seme uvek mnogo interesantnije od slika. Evo veceg dela sema jer nisam jos sve stigao da precrtam i na PC.

YT1ZO:
jel gotov uređaj? kako radi?
a da ne budu samo pitanja, imam i da ukažem  na grešku u šemi (ovaj rele gore levo, ne koristi srednji kontakt?):
http://pokit.org/get/?b39e663435bf9d9a18921a0240455f29.jpg

YU1OXB:
Hvala za uocenu gresku. To je propust pri crtanju i evo sad je ispravljeno.

Uredjaj je kao sto rekoh gotov i detaljno testiran na prijemu (kompletno) a na predaji do nivoa od 100mW jer jos nisam nasao sve sto mi treba da odradim izlazni stepen. Prijemnik izuzetno lepo i kvalitetno radi. Sve ovo do sada je bilo skoro u jednom dahu uradjeno za nekih 2-3 nedelje a onda sam zastao sa daljim radom i zbog porodicno-poslovnih obaveza a i zbog nekih manjih zavitlancija sa zdravljem. Bice nadam se relativno skoro privedeno kraju i svakako cete biti ovde obavesteni - koga to bude uopste zanimalo!
Paralelno radim i na jednom (ja mislim) veoma dobrom RF speech procesoru pa ce i ta gradnja biti na raspolaganju.

------------------------------------------------------------------------------------------

YT1ZO:
Nema zahvaljivanja, vidi se da je štamparska greška jer nema signala ni za šotki ni za vf pretpojačalo.
Ja lično teško da bih se usudio za samogradnju takvog projekta - sada :D ... možda kasnije. Trenutno razmišljam o nekom sdr projektu primopredajnika, nešto kao na primer od g. Tasića, YU1LM... uostalom videćemo... u svakom slučaju ovaj Vaš projekat mi se sviđa, makar ga samo i teoretski analizirao...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju