HAM radio > KT antene

Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC

<< < (12/13) > >>

YU1OXB:
Antena jos nije podignuta a vec sam naisao na nesto veoma VAZNO na sta treba da skrenem paznju. Naime, OH2EC je verovatno koristio 75 omski koaks sa cvrstim dielektrikom (solid PE) koji ima faktor skracenja 0,66. Taj komad kabla treba da ima duzinu elektricno lambda cetvrtina na sredini 20m banda. Racun je sledeci: talasna duzina u slobodnom prostoru za 14,2MHz je 21,127m - odatle racunamo da je cetvrtina talasa 5,28m pa kad to pomnozimo faktorom skracenja 0,66 dobijamo 3,48m a to je elektricno lambda cetvrtina na 14,2MHz.  Dakle, ako imate takav 75 omski koaks onda je dimenzija prilagodnog clana tacna kako ju je dao Aarre OH2EC. Medjutim, ako koristite koaks sa "foam PE" izolatorom tj. penastim dielektrikom kao sto je RG-6 koji je kod nas mnogo cesci, e tu je faktor skracenja 0,8 do 0,84. Za ovaj RG-6 koji ja imam je 0,82 tako da na istom tom mestu gde je OH2EC koristio 3,5m meni treba 4,33m da bi komad tog kabla bio lambda cetvrtina na 20m.

Zato pazite ako radite ovu antenu i ako koristite drugacije kablove!!!

YU1OXB:
Jos jedna vazna opaska-upozorenje! Gledajte da "zaobidjete" koaks H-155 kod ProElectronic iz Nisa. Jeste kod njih najjeftiniji ali zasto - to sam shvatio kad je stigao i kad sam poceo da radim sa njim. Taj kabel kao da je pravljen levom nogom. Jeste 50 oma, slabljenje nisam mogao da merim, ali je napravljen sa toliko nepreciznosti da izgleda kao da se neko igrao i vezbao pravljenje koaksa i bukvalno ga SKLEPAO. Centralni provodnik je od vrlo grubih i krutih podebelih licni koje nisu lepo upredene i najcesce nisu u centru izolatora?! Zbog toga je znatno kruci od RG58. Za razliku od istog modela kabla koji sam nalazio kod drugih snabdevaca i kod kojih on ima SIVI spoljnji omotac, ovaj je spolja CRN.
Ovaj model kabla prodaju jos neki u Srbiji ali je i do 3 puta skuplji a to verovatno ima razloga - originalan je i dobro uradjen pretpostavljam.
 Eto, ja kao klasican Srbin gledah da prodjem jeftinije i... "platih na cupriji".

YT1ZO:
Ja sam, izgleda, dobro prošao.  :D . Kupovao sam dva puta taj kabl i oba puta je bio siv, sa mekšim vrućim krajem. Lako se lemi i nisam imao problema s njim. Ipak, ništa bez RG213. I ne treba da se štedi na kablu. S obzirom na to kakvi su nam trgovci, sledeći put kupujem lično. Ništa dok ne "opipam" ono što kupujem.

YT1ZO:
G. Boro, kako napreduješ s izradom antene?
Počinju vrućine pa biće problema s radovima na krovu... :D ... msm povećaće se potrošnja piva, špricera i ostalih "rashladnih" tečnosti...

YU1OXB:
Antena podignuta i rastegnuta pre neke dve nedelje, ostavljena svuda sa malim viskovima zice zbog stelovanja-seckanja, ali je MFJ-259 od mog drugara trenutno na popravci pa cim to stigne (valjda za koji dan?!) odma merim, stelujem i javljam. Vec i ovako neupikana radi mnogo bolje od skinute stare D4B. Nista mi se ne secka bez instrumenta.  Bice ovde info cim budem imao sta da kazem.
U medjuvremenu mi nacisto uginuo ceo izlaz u Atlasu 350 pa sad radim i na resavanju tog problema. Na 3,5 se javljam sa nekih 2-3W koliko izlazi iz pobudnog stepena ali da vidis cuda.... cuju me i tako... i u Makarskoj i Splitu i Rogaskoj Slatini.... znaci antena je "tu blizu" dobrog!!!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju