Forum Saveza radio-amatera Srbije

HAM radio => HAM radio software => Temu započeo: YT1JB 17.11.2012 20:49:20

Naslov: Koje programe koristite?
Poruka od: YT1JB 17.11.2012 20:49:20
Koje programe koristite za svakodnevno logovanje uradjenih veza, a koje za takmičenja?

Ja sam za takmičenja odabrao Win-test (http://www.win-test.com/), a za svakodnevno logovanje Winlog32 (http://www.winlog32.co.uk/). Medjutim, za PSK i RTTY mi se najpogodnijim učinio HamRadio Deluxe (http://www.hrdsoftwarellc.com/). Pri tome sam sve veze koje HamRadio Deluxe automatski vodi u svom HRD Logbook-u ručno prepisivao u Winlog32, ali je problem što on nema posebno evidentiranje BPSK-31, BPSK-63 i sl. nego sve vodi kao PSK, ima i lošiju podršku za eQSL (http://www.eqsl.cc/) i LoTW (http://www.arrl.org/logbook-of-the-world/). I sad ne znam za šta da se odlučim... :(

Dajte neke preporuke za logovanje, takmičenja, PSK, RTTY, SSTV... uz CAT/Digi interfejs, mane, prednosti...
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YU1TTA 18.11.2012 17:16:47
Ne znam za takmicenja ali za ostvarivanje veza preko digitalnih modova meni se dopao MixW 2.2 je verzija koju ja imam. Samo je steta stto nema mnogo radio amatera koji koriste digitalne modove. Vise puta sam pozivao CQ na BPSK-a i ostalim modovima ali niko se nije javljao. Ako ima nekoga iz Bora, Zajecara, Knjazevca,  Nisa, Moravskog kraja neka se javi pa da isprobamo digitalne modove na 144.500 MHz
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT7TA 20.11.2012 11:32:13
Za takmičenja N1MM a za svakodnevni rad Logger32. Logger32 ima interfejs za digi-modove, ali se može povezati i sa MixW ili sa Fldigi, pa da se tako razmenjuju podaci o vezi. Veze sa takmičenja prebacim u ADIF i tako učitam u Logger32. Logger32 je 100% ADIF kompatibilan, tako da svaki mod predviđen ADIF specifikacijama može da se upiše u LOG. I na kraju, oba programa su besplatna, tako da ne treba juriti nikakve krakove, KEY generatore i slične stvari.
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT9TP 18.06.2013 02:49:23
Postoji li neki program koji ima podršku za Windows, Linux, Android, iOS i web interfejs tako da se sa raznih platformi mogu upisivati podaci u jedan te isti log?
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT1JB 09.05.2014 00:52:28
Da oživimo malo ovu temu sada kada nas je više registrovano. Dakle, šta predlažete kao program za logovanje svakdonevnih veza? Winlog32 (http://www.winlog32.co.uk/) koji koristim, sve manje mi se sviđa ::)
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT9TP 09.05.2014 09:01:51
Koristim Log4OM. Ima bubica ali je najkompletniji od besplatnih programa te vrste.
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YU2M 09.05.2014 10:39:49
Za takmičenja sam ranije koristio N1MM, besplatan i sa dobrom podrškom. Učestvujući u raznim contest timovima, sve sam se više sretao sa Win-test-om, pa sam rešio da ga registrujem i za sebe ( koliko se sećam oko 50€).
Medjutim, sve popularniji postaje DXlog.net, autora 9A5KK, koji ima gotovo identičan interfejs kao Win-test, a u svojoj bazi ima puno takmičenja lokalnog tipa iz YU, 9A, E7 i S5. Vidim da ga Krešo stalno usavršava i da je program sve bolji.
Ove programe koristim i za VHF.

Ne znam zašto sam napustio N1MM ( valjda mi je neko rekao da je win-test bolji  :))

Za svakodnevno logiranje sam koristio iste te logere, sa opcijom DXpedition, jer sam imao nekih problema ( ne sećam se) sa Logger32, koji sam definitivno napustio.

Svi ovi navedeni programi imaju opciju MMVARI engine ( valjda se tako zove), pa ko voli Digi modove nije uskraćen.
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT1JB 09.05.2014 11:36:35
Koristim Log4OM.

Probah i njega, ali deluje pretrpana forma i obavezna upotreba miša. Sa Tab teško i daleko doći do željenog polja. Probaću ga još malo sa isključenjem nepotrebnih polja onim žutim katančićima. Winlog32 je daleko operativniji.
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YU1ZZ 09.05.2014 12:12:16
Ja sam ranije za obicne svakodnevne veze koristio LOGGER 32 , ali sam definitivno pre dve godine presao na WINTest i za contesting i svakodnevne veze.  SO2R kutiju sam prilagodio LPT portu za WINTest, i cesto su mi  u svakodnevnom radu ukljucena oba uredjaja , pa da ne bih korstio dva mikrofona, dvoje slusalice, dva elektronca , sistem sam uprostio :)

Za domaca takmicenja koristim DXLog , koji je u sustini isti kao WINTest .

Misljenja sam da ne treba previse lutati , vec izabrati jedan SW i dobro ga savladati :)

Cujemo se veceras u KT maratonu .

73
Milan YU1ZZ - YT0Z
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT1BX 09.05.2014 15:42:36
Pošto vidim da su ovde uglavnom pominjani windows programi za ovaj naš hobi, evo da pomenem i nekoliko programa koji rade pod linuxom.
Nešto više od dve godine koristim CQRlog za svakodnevne veze, potvrdu veza preko LOTW i eQSL direktno iz CQRloga, automatski upload veza na HAMQTH, HRDlog  i CLUBLOG, vođenje DXCC statistike, …. Preko CQRloga i gLabels moguće je i štampanje nalepnica za QSL karte, pa tako linux korisnici nisu uskraćeni ni sa te strane.

Za digitalije koristim QSSTV i Fldigi, a za takmičenja yfktest i Tlf. Mana je što u fldigi, nema kontest statistike, pa je za obračun poena potrebno malo gimnastike tipa export u adif, import u mixw ili neki drugi loger i obračun poena. Ko je vičan programiranju može da napravi kontest pravila za bilo koji kontest. Inače TLF i yfktest su slični starom CT ili TR logu, pa ko ima iskustva sa njima, ne treba mu mnogo vremena za privikavanje.Kod svih gore pomenutih programa radi CAT i tastovanje preko portova.
O QRQ programu samo ime govori o čemu se radi. To je linux varijanta RUFZXP, mada i sam RUFZXP radi pod linuxom preko wine-a. Verovatno ima i nekih windows programa koji preko wine-a rade i pod linuxom, mada ne vidim potrebu za tim, jer su i postojeći sasvim dobri. Trenutno tvorci CQRloga rade i na kontest programu za linux, pa se nadam da će biti dobar koliko i CQRlog. 
Ima još sijaset programa tipa UltimateAAC, APRSDIGI, NEC2, WSJT, koji čekaju da budu otkriveni i korišćeni :)
 
Evo par sličica pomenutih programa ...
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT1JB 09.05.2014 22:18:49
Ovo obećava! Izgleda sjajno, a Linux mi odgovara 24h dnevno.
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YU1IS 10.05.2014 01:02:18
Dodao  bih samo:
za svakodnevno logovanje xlog (http://xlog.nongnu.org/)
za KT konteste TR (http://www.kkn.net/trlinux/), koji postoji i za linux
za UKT konteste tucnak (http://tucnak.nagano.cz/wiki/Main_Page).
Da podsetim, poznati set programa K1JT je takođe krosplatformski.

pp0z,  Alek
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YU2M 10.05.2014 12:45:23
Dodao  bih samo:
za UKT konteste tucnak (http://tucnak.nagano.cz/wiki/Main_Page).

pp0z,  Alek
Tucnak Tucnak....
To je onaj DOS program sa lepom mapom radjenih polja?
Pa ne znam... Ima on svojih problema i sa Win7 i sa Win8....
Imao je i bug da ako ispravljaš neku vezu i pritisneš enter, ubaci vreme kada je
vršena ispravka, pa to iskoči u logu.

Mislim da je poprilično prevazidjen.
I N1MM i Wintest i DXlog mnoge stvari završavaju bolje.
Pa čak i sam unos veza.

Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT2CQ 10.05.2014 21:53:14
Da samo kad se koriste na Linuxu treba se dobro pomuciti sa Wine-om (emulator za windows programe u linuxu) da radi kako treba.
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT1JB 10.05.2014 23:05:20
Nije bilo reči o pokretanju Windows programa na Linuxu, nego čistih Linux programa, pa wine (http://www.winehq.org/) nije potreban.

A i da treba, ne bi bio nikakav problem pokrenuti Windows program na Linuxu. Kad mogu OVI (http://appdb.winehq.org/), zašto ne bi mogli i radio-amaterski programi, znatno manje zahtevni?
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT2CQ 10.05.2014 23:45:17
@offtopic:
Za sad su mi neki linux ctest logeri komplikovani za koriscenje pa sam pokusao da si prilagodim n1mm,wintest i DXLog.
Nisam neki linux expert al sam donekle uspeo kao n00b :)
(https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/t1.0-9/q71/s720x720/1209205_10201392329302633_1485016058_n.jpg)

@Tema:
Evo link ka linux programima za nas hobi:
http://radio.linux.org.au/
Naslov: Odg: Koje programe koristite?
Poruka od: YT7TU 15.05.2014 02:13:54
@offtopic:
Za sad su mi neki linux ctest logeri komplikovani za koriscenje pa sam pokusao da si prilagodim n1mm,wintest i DXLog.
Jeste Boban pitao za logere pri otvaranju teme, ali nisi offtopic, uzimajući u obzir naziv teme ;)

Meni su svi uredjaji (kućni računar, laptop, pametni telefon) pod Windows-ima, a sa Linuxom sam se igrao poslednji put pre više godina (najviše Knoppix). Nedavno mi se ponovo ukazala potreba da se poigram sa Linuxom (Puppy i Ubuntu) i programima za radio-amatere. Izmedju ostalog, skinuo sam ISO sliku (1.3Gb) koju je napravio KB1OIQ:

http://sourceforge.net/projects/kb1oiq-andysham/ (http://sourceforge.net/projects/kb1oiq-andysham/)

Na osnovu slike narezao sam DVD i podigao računar sa DVD-a. Na samom početku Ubuntu pita da li hoćete instalaciju na hard ili hoćete live verziju. Mene interesuje live, pa sam je tako podigao. Ubuntu je prepoznao kompletan hardver na mom računaru, uključujući i Wi-Fi karticu i sve je proradilo bez problema.

Andy je uz Ubuntu upakovao gomilu odličnih amaterskih programa, lepo sortiranih po oblastima. Isprobao sam nekoliko i svi lepo rade. Malo sam se igrao podešavanjima serijskih portova (imam ih 3) i zvučne kartice ali nije bilo većih problema (osim što sam morao da se podsećam davno zaboravljenih stvari).

Priloženi programi su ažurni (na primer, Fldigi je tekuća verzija 3.21.82). Kada se podigne live Ubuntu, moguće je iz njega uraditi instalaciju na hard ili na USB, što je veoma zanimljiva mogućnost.

Ono što sam hteo posebno da proverim je da sve to podignem u virtuelnoj mašini, pod WinXP. Dakle, na mom kućnom računaru (Core2Duo sa 2Gb RAM) pod WinXP podigao sam VMware na kojem sam ranije isprobavao Puppy sa PSKmail programom. U virtuelni DVD sam učitao ISO sliku a zatim odatle učitao Ubuntu u VMware :) Na prvom Ubuntu desktopu sam podigao Fldigi, na drugom Xlog (koji mi izgleda kao jednostavan i dobar loger), na četvrtom WEB brauzer, a pod WinXP mi je radilo nekoliko programa. Na moje iznenadjenje, sve je radilo bez problema, bez "štucanja".

Jedino što u ovoj kombinaciji (sa VM) još nisam uspeo da aktiviram serijske portove pa ne radi CAT.

Pažljivo sam pročitao uputstva i savete, isprobao sva moguća podešavanja ali i dalje to ne radi. Nešto mi promiče, još ne znam šta. Ipak je ovo moj manji i povremeni izlet u Linux :)

73! Brana, YT7TU