HAM radio > Samogradnja

Ham radio all band

<< < (2/3) > >>

YT9TP:
Trči pred rudu. Već sam ti preporučio šta ti je dovoljno za početak.

Treba da uradiš jedno 100-150 zemalja na konvencionalan način pa ćeš tek onda imati znanja i iskustva da to unapređuješ. Šta će ti optika kad nemaš nijednu vezu? Ne možeš dobro osmislti svoj PPS ako ga ne koristiš. Bolje nabavljaj pomalo opreme koja ti treba, upotrebljavaj je, vidi šta ti odgovara ili šta treba da prialgodiš, i tako ćeš vremenom sklopiti celinu koja će ti potpuno odgovarati.

I ja sam perfekcionista i baš zato ti tako i govorim: razmišljaj da sada praviš prototip na kome ćeš da testiraš sve svojeideja a da ćeš konačno imap da sve sastaviš nanovo, kada budeš istestirao ideje, zadržao one koje rade a možda i smislio nove, bolje. Recimo siguran sam da ćeš tu ideju sa optikom odbaciti kao nepraktični u nepotrebnu.

Što se tiče preporuka mogu samo da ti kažem šta ja trenutno koristim:

Za KT: YAESU FT857D  i multiband vertikalku DunaX-GPN4B (7-14-21-28 MHz) sa 28 m kabla, koliko mi je trebalo da bih antenu montirao na krov zgrade. Za niže opsege, nažalost, nemam uslova - tragam za nekim rešenjem da pokrijem 3.5 MHz na malom prostoru.

Za VHF/UHF koristim Baogeng UV-B5 i ručno pravljenu dualband Jot antenu koja je postavljena na terasu. KT stanica je povezana sa računarom tako da mogu da radim digitaliju i logujem veze.

Pošto mene interesuje rad u mobilu, a naročito planinarenje i planinski biciklizam, oprema mi je prilagođena za takvu vrstu rada. Upotrebljavam mobilnu varijantu multiband dipola za 35, 7 i 14 Mhz a planiram da do proleća napravim i neku sklopivu vertikalku koja bi trebalo da bude praktičnija za rad. Napajanje stanica u mobilu je na akumulatore.

Meni je to za sad sasvim dovoljno, a tebi možda može da posluži kao ideja.

Nadam se da će se javiti još neko da ti da kakav savet ili preporuku iz svog iskustva.

Triglav030:
yaesu ft-857d je za 13.8v, skupa mi je previse,pre bih uzeo icom ic-7100 skuplja ali bolja,kada bih uzimao za mobilno.
Neznam,kako da obrnem vise zemalja,veza  :o sto bi to radeo,pricam sa nekim,sa kojim je bitno,zavisi sta hocu da znam i kakve informacije da nabavim.
Imam neki android program QRZDroid gde upisem pozivni znak radio amatera,i on mi izbaci sve podatke onjemu,neki ostavljaju i email,pa ja posaljem email i dobijem na koju frekfrenciju radi.
Takodje imam radio skener gde slusam neke radio amatere na tabletu.
Nasao sam spisak svih pozivnih znakova radio amatera sveta,u svesku sam uneo dosta njih,iz raznih gradova evrope i amerike i u kojim delovima dana rade.
Sto bi se ja naprezao i nadvikivao dal me cuje ili ne,ima onih koji snimaju razgovore snimaju log,tako nesto.
Nabavio sam ham radio mikrofon gde se skrembluje glas i ima modovi,da li se cuje musko ili zensko.
Kazem to mi dodje kao besplatna komunikacija i nabavka informacija iz prve ruke,a hobije imam druge,autolimarija.
Samo placam ratelu dozvolu godisnje i savezu i to je to,i epsu utrosenu elektricnu energiju,jos ako se privezem paralelno na komsiju tu ustedim
salim se

Naprimer u zgradi gde sam javno kradem kablovsku tv,nisu mi mogli nista jer oni kradu struju za njihov tjuner,oni isekli meni ja njima,oni uzimaju struju od svetla zgrade koju mi placamo,a mogu da ih ucim elektroniku,jer radim bga,nisu mrdnuli dalje od smd komponenti i sot podnozja,ja sam ranije furao ersa ir-500 sad imam jovy system.
I nad zakonom ima zakon,ja im kazem oni mi ne veruju.
Kada budu stavili malo brojilo ispred linije tjunera i registrovali u obracunsku sluzbu epsa,e onda necu da kradem,jer placam njima kablovsku i zajednicko svetlo,a oni sta placaju  ?
Tako sam naprimer u ratelu isao da podnesem dozvolu za specijalnu izvedbu antene,nisu mi odobrili jer imam prefeliku snagu koju zelim emitovati,nasao klecku nasao ljude koji kontrolisu to sve i dobio odobrenje odma.
Sve se moze a da ne moras da platis,i ne treba ti veza,treba ti znanje.
Kako kaze jedan stari covek,za necu se ide u zatvor,a za nemogu u bolnicu.

Previse pricam,ali moram da dam obrazlozenje.Nema veze sa temom kad stavis na papiru,ali kad krenes da izvedes,uvek se nadje neki komunjara iz zgrade,jer zraci ta antena koju postavljate,jer imate dozvolu,kad kazes imam,on nadje da ti trazi urbanisticku dozvolu,pa onda te tera da obezbedis adekvatno uzemljenje,jer mu pirinac na tv dok gleda dnevnik  :-X

Tako sam ja odabrao mesto na 1000m nadmorske visine na levoj strani rtnja u zestoku sumu,daleko od urbanistickih pogleda,na 20km vazdusne linije po neka kuca.
Jer ovo sto ja planiram,neko bi dobro naplatio,svaka vlast po malo,ovako milina.
Kupio sam 800m kabla 5x2,5 puni,toliko imam do najblize bandere 0.4kV.
Imacu pad napona zestoki,ali planiram da sve sljaka na 110v,i sva instalacija na jednosmernu struju.
Bice komplikovano,na prolece kacim slike.

vezista:
triglav030 koliko godina imas, i nije li ti ime Darko?

YT9TP:
> Sto bi se ja naprezao i nadvikivao dal me cuje ili ne,ima onih koji snimaju razgovore snimaju log,tako nesto.

Biće da imaš vrlo pogrešnu predstavu o tome šta je radio-amaterizam.

> Nabavio sam ham radio mikrofon gde se skrembluje glas i ima modovi,da li se cuje musko ili zensko.

Upotreba toga nije dozvoljena.

Triglav030:
ja imam 26 godina,mnogo je vidim sada prakticniji mobilni uredjaj i vertikalna antena

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju