Autor Tema: ANTENSKI POJACAVAC ZA 432 MHZ  (Pročitano 23100 puta)

Van mreže YU1EO

  • član SRS
  • posetilac
  • **
  • Poruke: 10
  • Pozivni znak:
  • Klasa: -
ANTENSKI POJACAVAC ZA 432 MHZ
« poslato: 04.01.2018 13:12:47 »
     Ako , pri radu na opsegu 432 mHz ,  imate standardni koaksialni kabl duzine preko 10 metara,veliko poboljsanje prijema donece vam antenski pojacavac.Mozete da ga sagradite sami ili da ga kupite , ali posle toga dolazi jos i posao oko povezivanja i postavljanja pojacavaca o cemu ce ovde biti govora.
     
     Nabavljen je pojacavac KUHNE ELKTRONIC.Nije jeftin ali su mu odlike vrhunske .Ima pojacanje 22 dB i sumni broj 0,39 db.Kupljena je , kod firme KELKO u Beogradu , vodootporna plasticna kutija odgovarajuce velicine kao i potreban broj konektora.

     Na slici je prikazan  nacin povezivanja antenskog pretpojacavaca.Zavisno od snage izlaznog stepena odlucicemo kakav rele je potreban.U nasem slucaju snaga je bila 1 kW .Osetljivost Kuhne pojacavaca je 1 mW.Iz ove dve velicine proizilazi da  izolacija relea mora biti najmanje 60 dB da ne bi pri emitovanju  doslo do spaljivanja pojacavaca.Upotrebljen je rele TOHTSU  CZX 3500 sa izolacijom od 65 dB.

     Primenjem je sistem posebnih  koaksialnih  vodova  A i B za prijem i predaju.Moze se u istu kutiju staviti rele kojim ce se izbeci poseban odvod za prijem,ali je to skuplja varijanta.

     Nacin na koji cete izvesti prikljucak koaksiala A i koaksiala B na uredjaje dole u vasem  PPS zavisi opet od toga kakvi su vam uredjaji.Ako imate solo primopredajnik potrebno je da se releom odvoji prijem od predaje.Ako imate i PA potrebno je da se u PA odvoji pobuda za PA od prijemnog voda .

     Dodatno pitanje je nacin prelaska sa prijema na predaju.Neki to rade pomocu sekvencera a neki pomocu PTT.Sekvencer elektronskim putem bezbedjuje da emitovanje signala pocne sa malim zakasnjenjem od 20-30 ms u odnosu na prebacivanje antene sa prijema na predaju .PTT je mehanicki sistem kojim se , onemogucuje prelazak na emitovanje dok rele ne predje sa prijema na predaju.

     Cilj mi je bio da samo prikazem ovu gradnju ,bolje reci montazu pa zato nisam opisivao neke detalje,ali za dodatne informacije :sasapasic@sezampro.rs ili ovde na Forumu.


 

























     
       

     
 
« Poslednja izmena: 04.01.2018 13:18:24 od strane YU1EO »