Savez radio-amatera Srbije > Radio klubovi

Коментар на јавни конкурс МО

<< < (2/13) > >>

RoRa:
Dobro je da u našim radio klubovima ima visprenih ljudi koji su u navedenom konkursu videli šansu da pomognu svome klubu. Ne samo da su videli šansu već su uložili vreme i novac da se prijave na konkurs. Ono što mene zabrinjava je žalosna činjenica da ti sti klubovi svoj vlastiti Savez doživljavaju kao strano telo, najblaže rečeno. Zar nije bolje složiti se oko, naprimer,  preke potrebe da se sredi repetitorska mreža u Srbiji i time povećati šanse Saveza, valjda i radio klubova, da dobije neka sredstva.

YU1RA:
Лично, гледајући са стране радио-клуба, Савез не доживљавам ни као противника ни као конкурента.
То што сматрам да је конкурс накарадан, то је нешто друго. Могли су раздвојити удружења и савезе удружења, али очигледно је конкурс "окренут" ка удружењима, у нашем случају ка радио-клубовима.
Сваки р-клуб има своје специфичности и опредељења, а шта је и кога је друштво "препознало" видећемо када се појаве резултати конкурса (ако их и буде).

YU2M:

--- Citat: YU1RRS  10.11.2014 08:39:31 --- Zar nije bolje složiti se oko, naprimer,  preke potrebe da se sredi repetitorska mreža u Srbiji i time povećati šanse Saveza, valjda i radio klubova, da dobije neka sredstva.

--- Kraj citata ---
Ne vidim nikakvo povećavanje šanse da klubovi dobiju sredstva u poboljšanju repetitorske mreže. Savez, kao savez je u velikoj prednosti da dodje do sredstava, bilo od sponzora, bilo od članarine svih RA Srbije, u odnosu na klubove, pa mudrom i racionalnom "ekonomskom" politikom može za par godina srediti repetitorsku mrežu, ukoliko je to prioritet.

@YU1RA

--- Citat ---Лично, гледајући са стране радио-клуба, Савез не доживљавам ни као противника ни као конкурента.
--- Kraj citata ---
Ni ja ga ne doživljavam kao protivnika, ali, nekako, osećam kao da Savez klubove doživljava kao protivnike i konkurente...
Zvuči paranoično, ali stalno imam osećaj da rukovodstvo Saveza, zbog sitnog finansijskog interesa, radi na tome da što više oslabi, pa ako hoćete i "rasturi" klubove, kako bi prihvatio svo članstvo pod svoju kapu i tako egzistirao. Tu paranoju naravno pojačavaju i uporne izjave jednog člana IO ( pa i nekih drugih) u predizbornoj kampanji, kako je Savez ustvari udruženje, a ne savez udruženja...
Uzdam se samo u YU1ZZ, kojeg smatram čovekom izuzetno privrženog klubu i klubskom sistemu, da će usporiti taj "zamah".
Kad umru klubovi, umreće i stvaranje podmlatka...

No najlakše je onog, koji i kaže ono što misli i vidi, proglasiti ludakom, crnom ovcom i personom non grata, diskreditovati ga na svakom koraku i obustavljati sa njim svaku komunikaciju, a nastaviti raditi isto kao i do sada...

Evo na primer, kad se sredstava za repetitorsku mrežu tiče ( ako je to prioritet ), ja u proteklih 4 godine, koliko sam na čelu YU7BCD, a znam da ni mnogo godina ranije, niko, apsolutno niko, kako iz SRS, tako i SRV, ne da nije došao u "službenu" posetu klubu, nego nije ni nazvao da pita ima li klub kakvih problema, može li se pomoći itd... Jeste jednom MEX nazvao da pojurim članove da uplate članarinu SRV.
E, pa izvinite, na šta su potrošene silne pare za dnevnice oba Saveza u proteklim godinama, koje se nalaze u godišnjim finansijskim izveštajima? Koliko je tu repetitora proterano kroz auspuh?

Radio-bilten je lepa zabava, ali ne može ostati jedini vid obaveštavanja članstva. Neko bilten ne sluša jer mu je četvrtak nezgodan dan, neko ne voli voditelja, neko ne sluša jer njega voditelj ne voli....
Šta je sa sajtom SRS? Ukoliko nemate čoveka koji ima znanja i volje da razne informacije kači na sajt, dajte meni drugovi iz IO pristupne šifre i ja ću to raditi ( ovo je već drugi put da nešto želim da pomognem i neka više nikom ne padne na pamet da i spomene kako ja ne želim da saradjujem). Neka se te info puste i na YU0S listu i sigurno će daleko veći broj članova biti obavešten o aktuelnostima.

YU2M:
@YU1TA

--- Citat ---Ипак се не бих сложио са констатацијом обзиром да суфинансирамо свој пројекат а не буџет Р. Србије.
--- Kraj citata ---

Uz dužno poštovanje imenjače, RMZO je najmanje moj projekat...
Moj projekat ( mog kluba ) je nabavka novog uredjaja, popravka antena, zamena coax-a i odlazak na VHF ekspedicije...
A svi drugi iz "struktura" hoće da im pišemo projekte za njihov posao i da eventualno daju neku crkavicu da se realizuje taj njihov posao.
A vanredne situacije su definitivno državni pos'o. Mi samo pripomažemo. pa ako već pripomažemo, treba da nam daju novce za ono što nama treba da preživimo izmedju dve vanredne situacije.
Muka mi je od tih svih projekata, a naročito onih lokalne samouprave. E da. Traži se gej za predsednika kluba! Tada će valjda dati pare ovi iz opštine....

 I Siniša je potpuno u pravu kad kaže da MO traži sufinansiranje njihovog projekta i budžeta.

I još nešto. Imam info da ste vi u 2014. dobili od opštine Paraćin oko 4.000.000. Ako je to tačno, kaži majke ti, šta je vama toliko zinulo da se prijavite i na ovaj konkurs?

YU1RA:

--- Citat: YU2M  10.11.2014 11:05:45 ---Uz dužno poštovanje imenjače, RMZO je najmanje moj projekat...
Moj projekat ( mog kluba ) je nabavka novog uredjaja, popravka antena, zamena coax-a i odlazak na VHF ekspedicije...
A svi drugi iz "struktura" hoće da im pišemo projekte za njihov posao i da eventualno daju neku crkavicu da se realizuje taj njihov posao.
A vanredne situacije su definitivno državni pos'o. Mi samo pripomažemo. pa ako već pripomažemo, treba da nam daju novce za ono što nama treba da preživimo izmedju dve vanredne situacije.

--- Kraj citata ---
Имам готово идентичан став.
Старији аматери знају како је и због чега крајем 70-тих година у бившој СФРЈ настала РМЗО и како се финансирала.
Сада су нова "правила игре", али ми смо исти, и даље радио-аматери и "живи људи".
Суфинансирање може да се "поднесе" уколико неко набавља опрему која му треба у свакодневном раду, а користи се у случају ванредних ситуација. Уколико се нешто набавља или обавља само за потребе ванредних ситуација, о каквом суфинансирању може да се говори?
У претходној уредби је стајало да удружење мора са 50% средстава да суфинансира пројекат. Изменом уредбе 2014.г. то је ублажено на ниво предности за оне који суфинансирају пројекат, односно и докажу да имају новац за такво суфинансирање. Овде се већ, грубо речено, ради о дискриминацији. Аутор уредбе, наравно, није имао намеру да било кога дискриминише, али је очигледно да нема (или не познаје) механизам којим би се заштитио од злоупотребе додељених средстава из пројекта па је евентуалну своју штету свео на 50%. Е, тако ће ништа добити "вредни и добри, а сиромашни ђаци-пешаци". Није народ бадава рекао да "пара на пару иде".

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju