Savez radio-amatera Srbije > QSL biro

Od kada važi režim QSL biroa uključenog u članarinu?

<< < (2/2)

YU1ZZ:
Tema je aktuelna i to potvrdjuje par veoma korisnih diskusija sa YU0S liste, koje pozdravljam od:
VE3EXY DK8ZZ YT9TP YU1EW YU1KT YT1JB YU1RA .
 
Zelja je veoma jednostavna, a to je unapredjenja distribucije QSl karata.
 
Pri donosenju konacne odluke, o tehnickom nacinu resenja, moramo imati na umu sve cinjenice, koje su realne i pomenute u diskusijama a ja bih iz svog ugla dodao teze da unapredim diskusiju:
 
- Trenutno je u QSL birou kod Pere YT1WW velika kolicina neisporucenih karata prema amaterima i klubovima iz Srbije.
- Trenitno imamo klubove u Srbiji koji godinama nisu primili QSL katre jer nemaju sredstava da plate,a bore se za svoj opstanak, i pri tom prave operatore i podmladak za ocuvanje hobija.
- Trenutni sistem rada i distribucije QSL biroa je ekonimski lose postavljen i ima velike troskove (slazem se sa YU1RA).
- Tarifa medjunarodne postarine pravi velike troskove u odlaznom smeru.
- U trenutnom nacinu rada QSL biroa najvise su pogodjeni radio klubovi i hiper aktivne stanice.
- Hiper aktivne stanice, nemaju interes da placaju skupo u dolazu veliku kolicinu obicnih QSL iz: JA, W, DL, UA... koje su posledica njihovog kvalitetnog rada i promocije nase drzave i saveza u inostranstvu.
- Trenutni nacin rada je odlican za amatere sa malom aktivnosti i malim prometom karata.
- Trenutni nacin rada pogoduje direktnim clanovima SRS.
- Trenutni nacin rada QSL servisa je postvaljen `90 tih godina kada je postojao krovni savez SRJ (Savez Radio-amatera Jugoslavije), koji je morao rad prilagoditi potrebama amatera iz Crne Gore i Republike Srpske.
- QSL manager Pera YT1WW u tehnickom smislu odlicno i veoma pedantno radi posao i to dugo godina. Kada Pera ode u "QSL penziju" imacemo problem da nadjemo adekvatnog entuzijastu za ova posao!
- Zbog velikih troskova nas QSL servis nema mogucnost vracanja QSL karata u inostranstvo za znake-amatere, koji nisu clanovi QSL servisa, sto bi po medjunarodnom kodeksu moralo da se odradi.
- U narednom periodu ce troskovi preuzimanja poste za SRS samim tim i za QSL servis biti povecani izmestanjem postanskog centra sa Zeleznicke stanice u Zemun.
- U trenutnom sistemu QSL servisa delimicno profitira jedna grupa nasih amatera i stranih amatera (posao se obavlja i za njih).
- '90 tih godina i prvih godina ovog veka su neke privatne eskpedicije opterecivale QSL servis, i nikada nije bilo jasan krajnji racun i ko je placao sve to.
- Sedamdestih i osamdestih godina smo imali jeftiniji efikasniji servis koji nije pravio ovoliki zastoj i usko grlo u neisporucenim kartama. Tada je distribucija isla prema klubovima za sve njihove clanove u jednom paketu.
- Ako primenimo iskustva velikih QSL servisa poput Kanade i Nemacke, koje su dali Nenad VE3EXY i Zik DK8ZZ imacemo dobro resenje. Nije lose pogledati iskustva zemalja iz okruzenja Slovenije i Hrvatske. Ako su oni svoj QSL servis dobro uredili mozemo i mi sigurno.
- Novi model QSL servisa nece biti "besplatan", vec servis ili deo servisa obuhvacen placenom clanarinom.
- SRS mora naci sponzorska sredstva da se delom pokriju troskovi u odlaznom smeru.
 
Svi faktori koji su pomenuti u ovim diskusijama opterecuju pocetak realizacije. Ja sam na forumima i RADIO BILTENU preneo informaciju bas u tom smislu da je odluka doneta ali o realizciji sam tada pozvao na strplejnje. Mora se tehnicki deo posla pripremiti, tu spada veoma ispravna procedura da niko ne bude ostecen.
 
Zamolio bih sve razumne amatere jos jednom, da budu strpljiv, ja sam ubedjen da ce novi format QSL servisa svima pogodovati.Zalozicu se da se pocetak ne prolongira previse dugo.
 
Najveci troskovi u dolaznom smeru su:
- preuzimanje kod isporucne poste (troskovi odlaska )
- carinski pregled
- pakovanje
- PTT trosak za distribuciju prema clanovima
- placanje rada QSL manageru
 
Ako uvedemo sistem distribucije prema klubovim i gradovima i smanjimo troskove pojedinacnog pakovanja i postarine, u velikom delu se smanju globalni troskovi. Nista amateri ne bi imali protiv u mom gradu da u istom paketu bar dva puta godisnje stignu QSL karte za sve klubove i nase clanove. Mi prihvatamo dalju obradu. Drugo, nekada su se na zborovima druzenjima paketi prezuimali iz istog razloga, mozemo nastaviti sa tom praksom. Znam da bi mnogi amateri svoj sluzbeni boravak iskoristili da prezumu pakete za celu regiju.
 
Juce sam sa Ivankom YU7GM pricao na ovu temu i on je dao odlican pedlog upravo u cilju smanjenaj PTT troskova da se razvrstavanje za sve klubove i amatere u Vojvodini vrsi u SRV, gde bi sekretar u okviru radnog svog vremena sortirao QSL prema njihovim klubovima, a aktivisti bi kolima u male gradove besplatno prevozli pakete.
 
U ovim idejama moramo voditi racuna i o direktnim clanovima i onima koji imaju izricitu zelju da im se kuci na adresu dostavljaju karte.
 
Odlazni saobracaj karata se u pocetnoj fazi mora limitirati na ogranicenu kolicinu.
 
Da li servis treba da bude dostupan onima koji nisu clanovi SRS i SRV? NE ili niposto po ovim tarifama!
 
73
Milan YU1ZZ

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju