HAM radio > Samogradnja

Ham radio all band

(1/3) > >>

Triglav030:
Interesuje me kao u naslovu oprema za sve amaterske bandove.
Nisam vičan da sam nadjem opremu,ali nešto sam kao laik našao po prihvatljivim cenama u americi.
Kupovina mi je olakšana jer imam ljude koji idu stalno Srbija-Usa,tako da štedim na poštarinu,ali porez i carinu plaćam,ali na ukupnu robu.
Carina se plaća na iznos koji je izvršen pri kupovini uredjaja,dok ovo ide potpuno olakšano jer se tretira kao elektronika koja se unosi.

Nebitno,mene interesuje šta da kupim,a do 6 radio-stanica mogu da posedujem,tako piše u ratel.

Icom ic-271A vhf 2m 50w
Icom ic-751A hf 10m-160m 100w
Icom ic-f2710h uhf 25w
Icom r-7000
Icom r-71
Kenwood ts-570s 6m-160m 400hz cw filter 100w
Kenwood ts-450s
Kenwood ts-440s/at
Yaesu ft450d hf+50MHz 100w all mode with dsp
Yaesu ft-817
Nrd-515


sledece ide light switch,discone antena
sve znam o discone anteni,našao sam program tacne vremenske prognoze,spremio sam zoom rotate ip66 kameru i rotator antene yaesu,i jednu ic kameru za odredjivanje daljine horizonta

ima mnogo faktora,urbana sredina,oprema biće postavljena na rtnju,mislim na odabranom čistom mestu gde nema u blizini 0.4kV naponske mreže,jer hoću da imam prijem signala ispod 10MHz.
To su ruska mornarica,itd...  :o

YT9TP:
Jesi li proverio kako ide procedura uvoza radio-uredjaja. Moras imati dozvolu za uvoz a mogu te saćekati i sa zahtevom onim što su mu sad dali neko dugačko ime a ranije se prosto zvalo atest.

Što se tiče uređaja, kažu da ako nećeš da pogrešiš, drži se Yaesu i Kenwood uređaja i gledaj da sve uzmeš isteog brenda zbog eventualne kompatibilnosti dodataka i priključaka.

Što se tiče primenljivosti, računaj da će ti svakako biti neophodna dva uređaja: jedan za sve bandove uključujući i VHF/UHF a jedan samo za VHF/UHF. Razlog je što će ti često trebati istovremeno da radiš na oba opsega a to ide malo teže ako ti je sve u jednom uređaju. Nemoj uzimati uređaj koji radi samo na VHF opsegu. UHF postaje sve zanimljiviji pa je praktičnije imati duobander.

Stavi na listu želja i FT857D/FT897D. Ako si već stavio FT-817 ova dva su ti obavezna :)

nisi rekao kakava vrsta rada te konkretno interesuje i da li planiraš portabl operacije.

Antena ni trebalo više da se pozabaviš. Ne znam zašto te tolika privlači discone. Na takvoj lokaciji bi valjalo raditi na nečem ozbiljnijem.

Triglav030:
Puno vam hvala na odgovoru,duobander sam mislio i da kupim.
Nasao sam negde quad bander,izgleda kao portable radio,ima ssb,cw,am,fm, modulacije,ima rtty.
Neznam ja mislim da psk31 je samo za icom.
Sto se tice pocetka,Misa YU1MS,  mi je posavetovao da se obratim Goranu YU1CF iz Krusevca.
Kod njega su skupe antene dosta.
Ja sam u Usa nasao po 30 dolara svaka dipol antena sa magnetnim razdvajanjem,neznam negde sam citao o tome,a ima mnogo tih informacija koje jos ne razumem.
Takodje ima sa vakumskim balunom,ima posebne antene za 160m,80m,70m,40m,30m,20m,10m,6m,2m,70cm.
Ako hocu recimo manje antena,ima neka opcija antenski switcher sa ulazima antena za kenwood i yaesu,ali ne za icom.
Ima mehanicki switcheri,ima i automatski ali kostaju.
Trenutno kao klinac sada bavim se auto limarijom,tako da mi ne predstavlja nikakav problem da napravim montaznu skelu sa stepenicama,za montazu antene.
Ja sam planirao da napravim antenu kao rampa za automobile,vertikal antenu.
Napravi se horizontalno vertikalni zglob za obaranje antene,a uzeo bih ga od račne za gedore,koja ima prilagodljivi ugao i kardanski nastavak.
Ima vise varijacija lift antene,mogu da iskoristim motor i mehaniku od podizaca garaznih vrata,mogu da koristim elektricni cekrk sa diferencijalnim pojacanjem snage na osovinu koja mota celicnu sajlu a mogu i da postavim hidraulicnu pumpu sa dvosmernim ventilima i jedan dvosmerni klip sa proracunatim hodom,da mogu da podizem i spustam.

Ako odaberem mehanizam garaznih vrata,koristio bi prepravljenu elektroniku joysticka za PTZ kamere.
Skelu bih postavio na ozidanu bazu sa armaturom desetka,baza ploca od metalne plocevine,T-PROFIL koji se koristi za nosece grede u montaznim halama.
Osnova skele bi isao L-profilima na visinu od 5m,i posle aluminijumska cev sa prikljuckom na rotator i mehanika racne.
Kao rampa kad se podize i spusta.
Time bi postigao neupadljivost antene.

Koaksijalne kablove sam nasao neke sa slabljenjem 3db/30m.
Ima da se kupe neki gps pozicioneri,imaju mogucnost povezivanja preko malog bezicnog predajnika na 2.4ghz i snage 100mW sa osd menijem,video predajnik.
Koriste RC hobisti,a proizvodjac je Futaba.
Te gps pozicionere bih koristio da bi odredio tacan ugao antene,jeste da imam rotator,ali mi je jeftinije tako,neznam da ocitavam sa rotatorske jedinice,koja moze biti analogna i digitalna.

Nisam sad pametan,rece mi jedan radio amater da postoje filteri suma i blokatori jacih predajnih antena,da mogu da na svakom koraku od po nekoliko MHz,da cujem jasne tonove,da ne cujem vise njih odjednom.
Ti filteri nisu nimalo jeftini.
Takodje sam cuo da radio amateri koriste neki vid komunikacije refleksije o jonosferu,samo moze kad je dan i lepo vreme,to sam sam sebi dao definiciju,sigurno kad se sunce pojavi,formira se ogledalo,plavi nebeski svod i tu se vrsi refleksija.
Takodje postoji refleksija o meteorske objekte i mesecevu povrsinu.
Voleo bih da znam da li je to tacno ili sam ja to citao na radio astronomskom sajtu,gde to,koriste za radio teleskopiju.

Formula za izracunavanje horizonta 3.8x koren iz h1+h2
gde je h1 visina tla na kojem covek stoji na osnovu visine povrsine mora,
h2 visina covekovog oka,tacna visina od tla do visine oka.
Tako se vidi koliko ljudsko oko moze daleko da vidi,a da bi se videle udaljene planine i po 50km,koristi se po danju IC kamera sa zoom opcijom,znaci ne IR kamera sa ir laserima ili diodama,nego IC kamera,slucno kao termovizijska flir kamera.
Ic kamera kosta mnogo,ali postoje jeftine.
Naucio me jedan radio amater,kako se prema toj opremi steluje duzina prostiranja signala ba 2m i 70cm oosegu,vhf i uhf.

Da li ima nesto na sta da obratim paznju,a da je obavezno kupiti.

YT9TP:
Čini mi se da previše pažnje obraćaš na nebitne (i skupe) stvari.

Dovoljan ti jedan KT uređaj, jedan UKT uređaj, antene, neki racunarcic, taster za telegrafiju, blokce i olovka. Valja imati i SWR metar. Pusti te GPS pozicionere, računanje ugla horizonta i slicno. Takve stvari ti mogu trebati tek mnogo kasnije.

Za KT za pocetak ti je dovolno da napravis neki dipol, moze i multiband. Dipol nem razloga da bilo gde kupujes jer je to veoma jednostavna antena koju mozes sam da napravis za sat vremena a i to da se ne naprežeš. Za postavljanje ti treba samo jedna visoka tačka na koju ćeš da okačiš centralnu tačku antene.

Dobra alternativa je da nabavis neku multiband vertikalnu antenu. To vec zahteva vise posla oko gradnje pa se isplati kupiti, a vrlo je prakticna antena. Vertikalka za nize opsege je prilicno gabaritnapa ljudi obicno stave diploe z anize opsege a multiband vertikalku za vise i tako pokriju sve opsege.

A za pocetak je dobro da pokrijes sve opsege bilo kako, da bi mogao da ih koristis i naviknes se na njih. A kasnije, kada se istreniras i procenis sta te zanima lako ces da napravis namenske antene ba svom ukusu i meri.

Tek kasnije, kada budes iskristalisao sta te zanima mozes se baciti u nabavku ili gradnju antena vece dobiti, antenskih stubova i slicno.

Za UKT, relativno je lako napraviti Jot, slim jim ili obican GP ilicak i vertikalni dipol, i to ce biti dovoljno da radis u simpleksu ili preko repetitora. Ako planiras neke dalje veze ili takmicenja na UKT onda za to treba i neka ozbiljnija antena, ali, opet, to dolazi kasnije, kada budes video da li te to dovoljno zanima.

Ako uzmes stanicu koja podrzava sve bandove pa i UKT i UHF onda ces po pravilu na njom imati sve vrste rada. Zato na dodatnu UKT/UHF stanicu ne moras trositi mnogo para jer ce ti ona sluziti za FM na simpleks kanalima i na repetitorima. Cak je dobro da to bude neki voki-toki pa damozes i da je poneses sa sobom kad zatreba.

Stanica ne mora da ima ugradjene digitalne modove. Danas se sve to radi sa racunarom. Ono sto je bitno to je da stanica ima poseban audio ulaz i izlaz za digitalne modove i mogucnost da se upravlja sa racunara (obicno se to zove CAT interfejs). Ako to ima, stanica moze da prakticno radi sa svim digitalnim vrstama rada.

Ako ne planiras da radis sa velikim snagama, onda ce ti koaksijalni kabal RG58 sasvim lepo odraditi posao za niže KT opsege. Za vise opsege, slabljenje u kablovima ima vise uticaja ali je dovoljan RG213, CFD400 ili neki sličan. Tek na UKT i UHF slabljenje u kablu postaje veoma bitno.

Ako budeš negde bliže Užicu ja možeš da svratiš kod mene pa da pogledas kako sve to izgleda i radi.

Triglav030:
Drago mi je Pedja što si ti odgovorio,čitam Užice bez žice,i mnogo drugih tema,gde piše da je autor Predrag Supurović,a to si ti ustvari.
Da našao sam vertikalnu multiband antenu,RG 58 je osnova,nego imam jedan problem ja tu.
Meni sve to služi kao radio telefon i da se čujem sa radio amaterima sveta.
Nerazumem se u takmičenja radio amatera,jer nije mi to potrebno.
Negde sam video,lik je spojio yaesu stanicu preko lan veze za antenu,sigurno kod antene ima antenski tjuner ili pojačalo,kako oni to kažu linkovanje,nerazumem se u to,a lakše mi je tako,nema kablova,sve ide lan cat6e ja mislim da je za spoljnu upotrebu taj.
Neki koriste PoE,to je 12W max kroz kabl.
Ima da se kupi PoE injector,priključak adaptera za napajanje i RJ-45.

Ima 2godine,pravio sam laser communicator,sa laserom prenosiš zvuk kroz etar do malog solarnog panela od digitrona,ja sam kupio solarnu kinesku lampu i iskoristio solarni panel.
KipKay.com/youtube izvor naprave
Čitao sam da postiji toslink esa laserskim i led izvorom,te da je bolji sa laserskim,a optički kabl samo prenosi tu svetlost optičkim putem do D/A konvertora signala.
Optički kabl je kao kada osvetliš pleksiglas plocu sa ivica nekom led diodom,pa dobijes svetlost sa strane,a na povrsini ne vidiš ništa.
Kada bi zgrebao plexi ogrebotina bi svetlela,to je svetleca reklama ili lasersko graviranje pleksiglasa,gde laser sa socivom topi plexiglas.
Mene interesuje da li je moguce optickim kablom da prenesem i dobijem signal u ham radio tehnici.
Tako da radio stanica komunicira sa antenom preko optickog kabla.
Ima neke šeme sličnih uredjaja,gde optičkim kablom prenose izvorni oblik signala svetlosnim putem,ali neznam kakav tu sklop treba,kakvi modulatori i demodulatori,mozda dvosmerni modulatori.
To znaci da prakticno moram imati opticki modem za komunikaciju,gde nemam nikakvih gubitaka u signalu,osim na konektorima po 0,5db kako si ti Pedja rekao na sajtu uzice bez zice.

Sto se tice pc opreme,rasturio sam laptop hp g62-b55sm sa led ekranom,ima led traku umesto ccfl i moze radeti dosta dugo bez ikakvog zagrevanja,pripremio ga za ugradnju u aluminijumski stol sa slotovima za radio stanice i swr metar koji je obavezan.
Ja sam perfekcionista,sve sto radim,radim polako da mi bude udobno i da ima funkciju za koju je namenjeno.
Kuciste od alumnijuma,neki delovi izolovani poliester smolom,nova pasta za amd chipset,aluminijumski hladnjaci,uzeo od to-220,i jedan TEC peltier za svaki slucaj.
Na internetu gledam kako servisiraju yaesu stanice,recimo yaesu ft-dx 9000 koju nema sanse da,upim,ima cross flow fan za hladjenje,a mnogo bolja opcija bi bila vodeno pc hladjenje zalman ili swiftech,ja imam corsair zatvoreno,koje bih rado gradio u neke od stanica.

Ja sam otiso u off-topic,ali sta kazes ti Pedja,za ugodan rad,jer kod predaje stanica se dosta greje ili mozda ja nisam upucen.

Sve sam elektronicare obisao,niko nezna da mi sastavi modem za opticku komunikaciju u radio tehnici.
Kazu nemozemo da pratimo trendove,elektronika brzo napreduje,odma me popreko gledaju kada postavim ovakva pitanja.
Sve je moguce,sto nisam nasao u m&g elektroniku i mikroprinc nasao sam u chipoteku.
Narucio sam da mi se napravi aluminijumski stol sa pleksiglasom i slotovima,cak i kucista za radio stanice sa otvorima za hladjenje,da bi posle radio stanice prepakovao i obezbedio bolja hladjenja.
Sve gledam i estetiku i ip66 klasu i smetnje i ergonomiju,sve je to vazno,ako nemas ergonomski ugodjaj,ogranicen si na vreme u radu.
ip66 mislim na spoljasnje uticaje elektronike na montazu nosaca antene

Sta bi ste mi vi preporucili od kenwood i yaesu,za sve bandove,niko nece ili nemoze da mi kaze koja je oprema dobra,sve je dobro ali da li tehnicki izvrsavaju zadatke,kvalitet ugradjenih komponenti,interesuju me samo stone stanice ne one tipa gde treba ispravljac,te stabilisan jer kvalitetan ispravljac za radio stanicu znaci kvalitetan rad.
Ja bih kupio samo 250VAC uredjaje,naravno vodio sam racuna o projektu da ugradim voltmetar naponske mreze i filter napona za stabilnu mreznu frekfrenciju i napon.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju