HAM radio > Samogradnja

Popravka ICOM IC-PS15 izvora napajanja

(1/1)

YT1JB:
Ovo je originalno napajanje koje imamo u radio-klubu uz ICOM IC-745 uredjaj. Medjutim, počelo je da pravi veliki brum na uredjaju, a zanimljivo je da se to desi tek posle prvog tastovanja. Odmah po uključenju, dok je uredjaj na prijemu, sve je normalno. Osciloskopom sam pogledao oblike na izlazu, kao i na velikom elektrolitu iza greca i sve je normalno.

Čim uredjaj tastujem na predaju, on povuče potrebnu struju, ali po povratku na prijem nastaje brum. Kada sad pogledam osciloskopom na oba mesta vidim 100 Hz, amplitude oko 4 V i to ne prestaje do isključenja napajanja iz struje :o

Izgleda kao da nešto zaosciluje i ostane tako i posle prestanka opterećenja. Čudno mi je da brum postoji i na elektrolitu gde bi trebalo da postoji samo pod ogromnim opterećenjem. Gledao sam šemu ovog napajanja i ona je manje-više klasična. Da li neko ima ideju šta može biti uzrok? :-\

S56A:
Glavni neprijatelj moderne poluprovodnicka elektronike je povisena temperatura koja pospesuje hemijske procese.  U PS15 treba zameniti elko i proveriti sve 4 diode u Graetz-u.  Lako je njemu kod ukljucenja na prijemu sa potrosnjom od 2 A ali TX povuce 20 A pa ulazni napon pada pod +14 V.  To se osciloskopom tesko vidi ukoliko se ne otkloni VF u slici.

73 de Mario, S56A, N1YU

YU1OXB:
Valjda su za dve godine uspeli da rese problem...!

S56A:
Elektrolitski kondenzator je garantovano suvlji nego sto je bio pre 2 godine!

YU3MA:
Da, tu elektroliti najpre stradaju a ako se dobro secam to je prekidacko (SMPS) napajanje, ne linearno (sa velikim trafo-om)?
Ako je prekidacko proveriti i one vece blok kondenzatore, najbolje sa ESR metrom ili C-metrom.

I da, kada se zameni elektrolit, dole ispod plocice na njegove nozice dodaj 0.1uf + 10nF keramicki kondenzator. To ce ovim low-cost elektrolitima koji se inace prodaju kod nas produziti malo radni vek. Naravno uvek je bolji izbor ako se ima neki Nichicon, Pasonic ili slicno. Ja preporucujem elektrolite firme Nichicon iz HE serije (10.000 radnih sati @ 105C).

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju