HAM radio > Samogradnja

Novi predajni deo za stari ATLAS 350XL

(1/3) > >>

YU1OXB:
Iako se odavno smatra zastarelom, i dalje postoji veliki broj ATLAS 350XL primopredajnika koji rade u svetu. Ja sam jedan od do sada zadovoljnih vlasnika. Nažalost, izlazna stepen mog Atlasa je  "izdahnuo" tiho i elegantno pre nekoliko dana, tako da sam bio primoran da tražim rešenje za njega.

Rad je u toku i predložena šema je rešenje kako ja to vidim, za sada. Oni koji jedino prihvataju da imaju uredjaje samo u originalnom stanju neće biti zadovoljni ovom mojom predlozenom idejom, a verovatno je neće ni razmatrati kao moguće rešenje, ako se ikada suoče sa sličnom dilemom.
Kakvo je bilo moje rezonovanje:
- Ja nisam fanatik da "moram da imam" radio u originalnom stanju - samo funkcionisanje je važno
- Za adekvatnu popravku potrebno uparen “quad” izlaznih tranzistora = CENA !!!
- originalni tranzistori su odavno zastareli i teško ih je naći (zamene su dostupne - i takođe skupe)
- Većina mojih HF aktivnosti su na tri niža opsega 80/40 /20m i nije mi najvažnije da stanica ima isti nivo izlazne snage na višim opsega gde je 10-30W  i više nego dovoljno

Za sada sam uradio PCB koji će direktno zameniti orig. plocicu zato što sam obratio pažnju na dimenzije i tačna mestoa svih montažnih rupa osim centralne koja se ne koristi na mojoj plocici.
Druga moguća vrednost moga dizajna je da je više-manje univerzalan i može se koristiti kao kompletan TX lanac nekog QRP ili SDR primopredajnika. Jedini mogući nedostatak ovog mog rešenja može biti potreba za posebnim napajanjem  višeg napona, ali i to je jednostavno i pristupačno ovih dana sa gotovim SMPS napajanjima, a cena takvih SMPS + all izlazni IRF, zajedno nisu po ceni vise od pola jednog dobrog izlaznog RF tranzistora snage  potrebnog za ovu vrstu snage. Čak i ako sva 4 izlazna FET-a pregore nekada, popravka će vas koštati do 4 Eura maksimalno!

Ceo TX lanac je sada na jednoj plocici i bice zaštićen u izlaznom odeljku kao što je već učinjeno na 350. Originalni koncept sa predstepenima sa velikim pojacanjem na posebnoj plocici  i unutar uredjaja i tako blizu (osetljivoj!) MF pločici, je prilično nesrećno rešenje po mom ukusu, i dovodi do raznih nestabilnosti zbog jakog  zračenja iz tog drajverskog stepena. Trebalo bi da bude bolje, na moj način  ali ... vidjet ćemo ...
Ja očekujem bar 100-120W izlazne snage, pa čak i 150-250W sa povišenim naponom napajanja. Takodje ocekujem da ovaj uredjaj radi na svim frekvencama od 1 do 30MHz s tim sto je normalno da na nizim opsezima daje znacajniju snagu ali I barem 20-30W na 15 I 10 metara sto je za te frekvence sasvim dovoljno.

YU1OXB:
Prva dva stepena gledano od ulaza su veceras sastavljeni i testirani i rade mirno i kako je predvidjeno. Jedina razlika u odnosu na datu semu je da je prvi tranzistor MPS2369 a ne MPS6514 jer nisam mogao da bas taj nadjem a nisam zeleo da skidam sa stare plocice predrajvera. Nisam hteo da diram te originalne plocice.
Sutra (danas!) nastavak radova.....

YU1OXB:
Iskreno, prilicno sam razocaran. Ovo se ponasa vrlo cudljivo i neefikasno. Radim dalje da proverim jos neke varijante ali za sada ne obecava bas mnogo.

RoRa:
Osnovni problem prilikom primene snažnih prekidačkih MOSFET-ova u RF pojačavačima je prisustvo velikih parazitnih kapacitivnosti između sve tri elektrode tranzistora. Parazitne kapacitivnosti znače i parazitne sprege od kojih je najneugodnija sprega između drejna (izlaz) i gejta (ulaz). Dodatno, strmina tih tranzistora je vrlo velika što otežava stabilan rad RF pojačavača u AB klasi.
Rešenje može biti u modifikaciji šeme veza dodavanjem spoljne sprege od pasivnih elemenata između drejna i gejta sa ciljem ublažavanja negativnih efekata prisutne parazitne kapacitivnosti između tih istih elektroda. Ovom dodatnom spregom smanjuje se i strmina MOSFET-ova.
MOSFET-ovi u izlazu, obe grane, moraju biti upareni jer u suprotnom zbog nejednakih struja drejnova feritni torus izlaznog transformatora lako ulazi u zasićenje sa svim negativnim posledicama takve pojave. Ovde može pomoći paralelno, preko prigušnica, privođenje jednosmernog napona napajanja na drejnove izlaznih tranzistora. Istovremeno, kondenzatorima u kolu drejnova obezbeđuje se da samo RF struje dolaze do primara izlaznog transformatora.
Otpornici u kolu sors elektroda obično nisu potrebni jer MOSFET-ovi sami, zbog negativnog temperaturnog koeficijenta strmine,  ravnomerno raspodeljuju među sobom struju sorsa. Mada i ovde nije loše imati uparene paralelno vezane tranzistore.     

YU1OXB:
Pozdrav RoRa!

Znam podosta o HEXFET-ovima ali ih do sada nisam koristio za VF. Ne bih ni sada, ali znajuci cene VF tranzistora, k'o velim da pokusam sta se moze sa njima. Posle nekih razmisljanja, malo sam modifikovao semu skoro odmah po objavljivanju ovde, tako da sam vec mislio na neke od ovih stvari koje pominjes. Nazalost, samo pravi Lateralni MOSFET-ovi imaju negativni temperaturni koeficijent dok ovi standardni HEXFET-ovi ala IRF i IRFP serija to ne pokazuju vec tek kod skoro maksimalnih stuja Drejna koje su daleko od upotrebljivih.

Jos cu malo da se igram pa cemo videti sta i dokle moze. Jeftini su pa nije strasno probati...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju