HAM radio > Samogradnja

Regulacija napona napajanja uređaja sa baterije

(1/3) > >>

YT9TP:
Pakujem opremu za portabl rad i nabavio sam LiPo bateriju koja bi trebalo da mi omogući pristojnu autonomiju. Međutim imam jedan problem. LiPo baterija kada je puna ima 16.8V sto je više nego sto je predvidjeno za moj FT-857 (prema specifikaciji maksimalan napon napajanja je 15.8V). Moram to na nek način da regulišem.

Prva ideja mi je da prosto stavim dve ispravljačke diode na red sa uređajem i to bi trebalo da obezbedi pad napona od oko 1.5 V što bi dovelo stvar u okvir dozvoljenog. Ispravljačke diode od 30 do 50 A nisu retke i nisu ni skupe.

Ali i tu je problem - diode uvek rpave pad napona pa i kada napon baterije opadne, do uređaja će i dalje dolazi manji napon, pa će mi se tako smanjiti efektivna upotrebljivost baterije. To mogu da rešim tako što bih, kada napon baterije dovoljno opadne, isključivao diode iz kola i dalje radio bez njih i bez pada napona. Ovo mi se rešenje ne sviđa jer uvek postoji mogućnost da nehodice priključim stanicu na bateriju koje je puna a bez zaštitnih dioda.

Hteo bih da napravim rešenje koje će, dok je napon visok, da izaziva pad napona i tako ga dovodi u opseg upotrebljivog, a kada napon baterije opadne, da ga propusti direktno. Ne bavim se elketronikom odavno ali mi se čini da bi to moglo da se napravi nekim mosfetom.

Interesuje me da li je neko možda pravio ovako nešto. Specifikacija kola bi bila sledeća:

- napon baterije je 16.8 V kada je puna
- minimalni dozvoljen napon baterije je 12.8 V
- maksimalna struja je 22 A
- napon napajanja radio uređaja ne sme da pređe 15.4 V
- napon napajanja radio uređaja ne sme da padne ispod 11.8 V
- dodatna opcija koja nije neophodna bi bila da ako napon baterije padne na 12.8 V treba isključiti napajanje da se zaštiti baterija od prepražnjenja.

Ovo sve naravno valja da bude što jednostavnije i što manjih gabarita.

RoRa:
www.irf.com/technical-info/appnotes/an-970.pdf‎

Aplikacija može poslužiti kao početna ideja za gradnju linearnog regulatora sa malim padom napona. Postoje slične šeme sa P-MOSFET-ovima ( nema potrebe za posebnim izvorom napona napajanja kola gejta) ali je poseban problem održati stabilnost ( sprečavanje samooscilovanja) takvih regulatora.

YT9TP:
Da, otprilike je ovo to sto sam mislio da bi moglo da se napravi.

YT1JB:
Ovo jeste rešenje, ali nije dobro. Pad napona radi na račun disipacije na regulišućem tranzistoru. Dakle, ako uredjaj troši npr. 15A, razlika ulaznog i izlaznog napona regulatora je npr. 3V, imaćeš disipaciju od 15 * 3 = 45W.

Najbolje da potražiš DC-DC konvertor za date parametre. Oni su switch mode i imaju preko 95% faktor iskorišćenja tako da ćeš praktično dobiti disipaciju od samo 5% gore navedene.

YT9TP:
Nisam ga nasao, pa zato i tražim neko home-made rešenje.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju