Autor Tema: SAGRADITE MULTIBANDER "uBITX" SA MIKROPROCESOROM -Drug deoi  (Pročitano 18881 puta)

Van mreže YU1EO

  • član SRS
  • posetilac
  • **
  • Poruke: 10
  • Pozivni znak:
  • Klasa: -
SAGRADITE uBITX MULTIBANDER SA MIKROPROCESOROM

                  DRUGI  DEO

      
      Kutiju sam izrezao od jedne dvostrano kaširane vitroplast ploče standardne veličine 32 x 17 cm.Dobio sam prednju i zadnju ploču  dimenzija 17 x 8 cm i donju ploču dimenzija 17 x 18 cm.,izbušio na njima porebne rupe ,i sastavio ih pomoću "L" profila šrafovima za lim.
      Fotografije su ispod teksta.

        Treba prvo sagraditi ,mozak uređaja koji , kao celinu , čine Arduino,Si 5351 i displej i povezati ih prema šemi.Sa Interneta se može skinuti program za Arduino.Meni je ArduinoNano programirao Goran YU1GD,a sve podatke u vezi sa spajanjem dobio sam od Duška YU1RK. Na slici se vidi  kako izgleda ovaj sklop.Postavljen je na  prednjoj ploči levo zajedno sa displejom i Si 5351.Ja sam gradio pločicu za SI 5351,a  vi obavezno kupite gotovu preko Ebay -"Adafruit Si5351 Clock Generator  Breakout Board" .Enkoder se može nabaviti jeftino kod nas.
       Veze Arduina,displeja i Si 5351 date su na šemi .Neka vas ta šema ne zbunjuje jer se odnosi na "KIT" verziju uređaja.U fazi gradnje i provere prijemnog dela uređaja povežite Displej i Si 5351 kao na šemi ,a srednji izvod enkodera na masu.Druga dva izvoda enkodera spojite sa A0 i A1,a funkcijski taster na enkoderu na A2.Funkcijski taster se aktivira pritiskom  na dugme  osovine enkodera.Na Arduinu vežite A6 na tacku 5V preko otpornika od 4,7 kOma.

      Nisam gradio prvi i drugi mikser ,upotrebio sam fabričke .Vi ih možete lako sagraditi jer je autor dao detaljne podatke.Odlično rade!
      Za gradnju kristalnog filtra kupljeno je 12 kristala od kojih je odabrano 8 sa približno istim fekvencijama.Takodje su provereni i kapaciteti za filter.Treba podvući važnost što pedantnije izrade filtra.Pogledajte sliku ,baš je lep !
      
      Rešio sam da prvo uradim prijemni deo i to bez štampane ploče po sistemu "IKEBANA",tj.lemljenjem komponenata  jedne za drugu i za masu. "Ikebana " izlgeda simpatično i razbarušeno,meni je lepša od štampane pločice.Odrezao sam komad vitroplasta dimenzija 13,5 X 5 cm.na koji sam zalemio sledeće : prvi mikser, prvi RX pojačavač,45 mHz BPF,drugi RX pojačavač, 12 mHz kristalni filter , modulator/demodulator i NF pojačacač - TDA 2822.Na ploči sam ostavio mesta gde će kasnije biti zalemljene komponente prvog i drugog TX pojačavača.

      Obezbedio sam uređaj od pogrešnog ukljucenja na napon napajanja pomoću osigurača i jedne snažne diode.

      U toku gradnje proveravana je ispravnost od stepene do stepena pa je uređaj odmah proradio.
      Međutim ,na svim opsezima , sa fedingom ,čas snažno čas slabije ,dolazio je  signal od 13.650 kHz,koji je skoro onemogućavao prijem.Odlučio sam da ugradim preselektor koji je načnjen  od dvostrukog kondenzatora ,2 x 500 pF,iz starih srednje-talasnih džpnih prijemnika i dva oscilatorna kola tako da pokriva ceo KT opseg.Postavljen je zajedno sa LPF 0-30 mHz , na posebnoj pločici.Preselektor je potpuno potisnuo smetnju pa je prijem postao veoma zadovoljavajući.

      Biranje frakvencije vrši se tako što se dugme enkodera , tj.fuinkcijski taster,dva puta pritisne a onda okretanjem enkodera izabere frekvencija.Jednim pritiskom na taster enkodera potvrđuje se izabrana frekvencija.
      Jednim klikom na taster enkodera dobija se opcija za razna podešavanja- videćete sadrzaj te opcije na displeju.
      U sledećem nastavku čanka opisaću gradnju predajnog dela.

      73,Saša YU1EO