Budite radio-amater. Slušajte ceo svet!
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
Održana je izborna skupština SRS.
Početna
Pomoć
Pretraga
Kalendar
Prijavljivanje
Registracija
Forum Saveza radio-amatera Srbije
»
HAM radio
»
Antene
»
144 MHz antene
»
cudno ponasanje antene zavisno od visine montiranja iznad krova i na rx i tx
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi dole
Autor
Tema: cudno ponasanje antene zavisno od visine montiranja iznad krova i na rx i tx (Pročitano 35985 puta)
YT1PRM
korisnik
aktivan korisnik
73! svim radioamaterima slusa vas ceo svet
Pozivni znak:
YT1PRM
Operator: Milan Pirocanac Elektrica
QTH: Pirot
Klasa: 2
Radio klub:
YU1INO
cudno ponasanje antene zavisno od visine montiranja iznad krova i na rx i tx
«
poslato:
20.03.2013 18:58:27 »
evo ovako radi se o sledecem problemu ,dakle imam kruznu Dajmond antenu duobander njena visina nesto vise od 3m model X-300N ,mesto gde se nalazim je okolina Pirota i montaza se izvodi na krovu jednospratne kuce ,kad antenu stavim na visinu iznad krova na oko 50cm znaci pocetak antene je iznad vrha krova na oko 50cm ima izvaredan prijem signala udaljenih stanica i repetitora , ali moj signal prema njima nije dobar ili ne mogu da otvorim repetitore na 2m na 145mgz ili imam los prolaz , a ako podignem antenu iznad krova probao u dve varijante iznad krova na oko 4m prijem meni drasticno slabi opada a moja predaja se popravlja ,danas podigo jos vise antenu iznad krova na oko 8m i pretpostavljate jos gori prijem na rx signal cak i ne cujem neke repetitore a prolaz moja predaja se popravlja u nekim slucajevima u nekim slucajevima je losija isto se to manifestuje i na 145mhz i na 434mhz , kabal od antene je nepromenjene duzine oko 20m , stanica je yaesu ft7800
Sačuvana
http://www.elektricar.eu
YT1PRM
korisnik
aktivan korisnik
73! svim radioamaterima slusa vas ceo svet
Pozivni znak:
YT1PRM
Operator: Milan Pirocanac Elektrica
QTH: Pirot
Klasa: 2
Radio klub:
YU1INO
Odg: cudno ponasanje antene zavisno od visine montiranja iznad krova i na rx i tx
«
Odgovor #1 poslato:
21.03.2013 19:49:56 »
puste Frenelove ili Frenselove zone rece mi jedan kolega Zoran yt1aw i dade mi smernicu gde da trazim problem, a da bi izbegao prvu zonu trebam najmanje da podignem antenu za 145mhz na oko 50m od zemlje ahahaha
Sačuvana
http://www.elektricar.eu
YT1JB
Boban Jovanović YT1JB
aktivan korisnik
Pozivni znak:
YT1JB
Operator: Boban
QTH: Arilje
Klasa: 1
Radio klub:
YU1AIF
Odg: cudno ponasanje antene zavisno od visine montiranja iznad krova i na rx i tx
«
Odgovor #2 poslato:
03.05.2013 22:38:03 »
Kakav je vertikalni dijagram zračenja antene? Sa koje udaljenosti je tvoj ulaz u repetitor? Ako si blizu, pretpostavljam da si "ispod" dijagrama zračenja antene, pa imaš loš ulaz u repetitor.
Sačuvana
YU1CF
korisnik
aktivan korisnik
Pozivni znak:
YU1CF
Takmičarski znak:
YT2L
Operator: Goran
QTH: Beograd
Klasa: 1
Radio klub:
YU1ADO
«
Odgovor #3 poslato:
06.06.2013 11:07:28 »
Ta prva Fresnelova zona može da se izračuna, ali mora tačno da se dobiju podaci o visini tvoje antene, visini prijemne antene, tvoja tačna lokacija, lokacija repetitora i kakve su prepreke na trasi kao i radna frekvencija.
Tako da pominjanje 50m je veoma odokativno....
Prva Fresnelova zona nije jednaka za repetitor na 2 km i za repetitor na 50 km....
Pozdrav Goran YU1CF
Sačuvana
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi gore
« prethodna tema
sledeća tema »
Forum Saveza radio-amatera Srbije
»
HAM radio