Autor Tema: SAGRADITE MULTIBANDER "uBITX" SA MIKROPROCESOROM  (Pročitano 19651 puta)

Van mreže YU1EO

  • član SRS
  • posetilac
  • **
  • Poruke: 10
  • Pozivni znak:
  • Klasa: -
SAGRADITE MULTIBANDER "uBITX" SA MIKROPROCESOROM
« poslato: 10.08.2020 14:06:42 »


                                                                      Prvi deo.
   
   1.Uvod
      
   Miki,YU1KM ume da ,na Internetu ,pronadje vrlo interesantne gradnje od kojih je mnoge realizovao .Prošle godine  našao je projekt "uBITX" indijskog amatera VU2ESE,u kome je vrlo detaljno i pedantno opisana gradnja bidirekcionog muttibandera sa procesorom ArduinoNano od 3-30 MHz kontinuelno..
   Uz pomoc Gorana YU1GD i Duška YU1RK projekt je proucen,pa smo Miki i ja,uz obecanu  njihovu podršku ,odlucili da se
upustimo u gradnju.
   Baveci se gradnjom ja sam do sada sagradio nekolliko multibander prijemnika ,ali oni nikada nisu radili onako kako sam ocekivao.Razloga za nezadovoljstvo je bilo više : nestabilnost VFO ,veliki broj kristalnih oscilatora i njihovi signali tamo gde ne treba,veliki broj kalemova,preklopnika i t.d.
   Ovaj projekt je predstavljao moderno rešenje primopredajnika ,a upotreba digitalnih sklopova bila je poseban izazov.   Gradnja je završena ,moze se reci ,vrlo uspešno,pa želimo da to iskustvo podelimo sa vama.
   (Skice,šeme i fotografije se nalaze ispod teksta).

   Iz blok šeme se vidi da je u pitanju bidirekcioni primopredajnik  kod koga veci deo sklopova radi i na prijemu i na predaji.
   Uredjaj sadrži sledece sklopove:
   a) Izlazni stepen sa IRF 510 i pretpojacavacima i LPF,
   b)primiopredajni deo sa mešacima i filtrima,
   c)audio stepen i
   d)Stepen koji cine ArduinoNano,Si5351A i Displej ,a autor ga naziva "Raduino" .Ovaj stepen obavlja sve funkcije i komande na uredjaju : proizvodi frekvencije CLK# 0 ,CLK#1 i CLK#2 potrebne za mešanja ,bira opsege i vrste rada,pomocu enkodera bira radnu  frekvenciju,radi kao elektronski taster i t.d.
,
   2.Analiza
   
   Kako radi prijemnik?
   Glavna šema   prikazuje uredjaj na prijemu,a tada je na sve tacke osnacene sa RX doveden napon + 12 V.
Primani signal  dolazi na LPF (L1,2,3,4 ) ,a zatim na  prvi mikser T2/T1 ,gde se meša sa signalom CLK#2 ciju frekvenciju ,u rasponu od 45-75 mHz ,zavisno od izabranog opsega,odredjuje Raduino.Sinal se pojacava u Q 10,11 i 12 ,pa ide na BPF 45 mHz,a onda ide na drugi mikser gde se meša sa CLK#1 od 57 mHz.Posle drugog miksera signal se pojacava u Q30,31 i 32 i odlazi na kristalni filter 12 mHz a zatim na demodulator i audio pojacanje.

   Kako radi predajnik ?
   Pri prelasku na predaju,na tacke TX doci ce  +12 V cime ce predajni deo biti spreman za emitovanje.Ako radimo SSB signal ce sa  MIC  doci na modulator sa BAT 545L i sa CLK#0 dati DSB a posle kristalnog filtra SSB.Posle mešanja sa CKL#1 u drugom mikseru i filtriranja u BPF signal ce se u prvom mešacu pomešati sa CLK#2 ,proci kroz LPF i otici na pojacavacki stepem pocev od  Q90 pa nadalje , do antene.
Pri radu  telegrafijom CW signal ce doci na tacku CW-KEY,a zatim ce ,sopstvenim naponom , razdesiti T2 u prvom mikseru  pa preko LPF otici na pojacavacki stepen sa Q90 , pa dalje.
   
   U ovom delu napisa dati su podaci o uredjaju,autoru,i nekoliko slika.Verujem da ce se zainteresovani ,na Internetu a i kroz ovaj clanak detaljnije upoznati sa projektom.U drugom delu clanka,koji sledi,opisacu moju gradnju (na slici) i pokušacu da dam objašnjenja o radu kljucnih sklopova.

73,Sasa YU1EO.