HAM radio > KT antene

Multiband FD4 antena

<< < (2/6) > >>

YU1CF:
Sa 1:1 balunom će se problemi smanjiti, ali ne i nestati.

Ne postoji simetrična antena, koja se napaja nesimetričnim kablom a da za nju ne treba balun.
Inverted V treba posmatrati kao i svaki drugi pruženi dipol. Princip je 100% isti, osim što su ovde krajevi malo spušteni prema zemlji, što ništa ne menja.

Kvalitetan izmereni balun je "zakon"....

Pozdrav Goran YU1CF

YU1USA:
Pozdrav Bobane,
evo kako ja vidim stvar. Idealna antena za vise bandova NE POSTOJI. postoje samo kompromisna resenja. Posebno se ovo odnosi na antene za rad radio amatera. Mnogo to ga je u igri i u pitanju. Zivis li u privatnoj kuci ili negde u soliteru. Imas li prostora da bi mogao da postavis antenu. Itd Itd..
Sto se tice FD4.. Nije najbolja ali smatram da nije ni najlosija. Daleko od toga. Ne slazem se sa misljenjem gore navedenim:"ako si hteo nevolju, naći ćeš je sa FD4." Iskustvo bas i nije takvo. Evo i zasto.
Ja zivim u privatnoj kuci ali sa mnogim prostornim ogranicenjima. Moj pokojni otac Sasa YU1OD, jedan od pionira radio amaterizma kod nas, nije imao mnogo resenja pa je postavio FD4. Gledam u nekih 5, 6 hiljada njegovih QSL karti i ceo svet je odradjen sa njom mnogo puta. Dakle antena radi. Uz neku vrstu sentimentalnosti sam i ja napravio jednu i postavio. Opet isto. Ceo svet na vecini bandova. Po meni odlicno resenje ako nema boljeg. Mozes je sam napraviti za malo para i brzo, samo ako imas gde da je postavis ( treba oko 45 metara). Moze i kraca varijanta. Ako je sve ok, dakle kabl, veza sa balunom ( pozeljan i ugly filter na anteni ) neces imati mnogo problema sa komsijama pod uslovom da predajna snaga nije velika (1 kw ). 100-150 wati ce proci ok.. Znam da ce posle moga komentara mnogi "skociti i reagovati ". No to je pokazala praksa. A koliko su svi koji su protiv imali praksu sa njom ne znam. Mozda cak i nisu nikakvu.
Sto se baluna tice, ja koristim 1:4 a ne 1:1 ili 1:6. Ali, znaj da to kod FD4 zavisi i od visine postavljanja od zemllje. Mada ipak najcesce je u pitanju 1:4.
Nadam se da sam ti barem malo pomogao..
Srdacan pozdrav i 73
YU1USA   Milan

YT1JB:
Milane,

Hvala na pomoći. Antena je već napravljena, a izabrao sam Multiband Dipole za 5 opsega, podesio svaki pojedinačno i dobio SWR 1:1 na sredini CW dela svakog opsega. Koristim balun 1:1 za prelazak sa simetričnog na nesimetrično napajanje i nemam negativnih efekata. Do sada sam uradio nešto preko 100 zemalja sa 100W koliko YAESU FT-897D ima i jako sam zadovoljan kako radi.

YU1CF:
O ovoj temi smo diskutovali ranije na RA listama.
Da li je broj urađenih DXCC zemalja merilo kvaliteta antene?

Ni ne sumnjam da Boban ako bi umesto Multiband dipola postavio jednu običnu žicu koja viri direktno iz radio stanice ili tjunera i privezao za najbliže drvo, da bi uradio istih tih 100 zemalja.....
Sa manje ili više muke. Čak je sigurno da bi neke stanice lakše dozvao, mada neke i teže....

FD4 antena pati od ozbiljne bolesti zvane "Common mode" struje, koje su kod tog tipa antene praktično neizlečive (bez obzira na broj urađenih DXCC zemalja).
Iz tog razloga, antena malo više smeta komšijskim televizorima, malo više skuplja šum, slabije čuje, ali žica ko žica "radi" (kad mora). :)

Pozdrav Goran YU1CF

YT1JB:
Ceniš ga da ni balun 1:1 nije značajnije umanjio Common Mode struje?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju