HAM radio > KT antene

Savrsena modifikacija W3DZZ by OH2EC

(1/13) > >>

YU1OXB:
Ovim clankom zelim da skrenem paznju radioamatera na izvrsnu modifikaciju stare W3DZZ antene od strane Finskog amatera Aarre Vuorinen-a OH2EC, kojom se dobila jedna stvarno izvrsna multiband antena. Zasto mislim da je ovo interesantno, pa Prvo - jer se ovom antenom sasvim izbegava antenski tjuner - match box, koji je u stvari "kutijica lažurica" i ne radi nista drugo sem da transiver "slaže" da je antena dobre impedanse buduci da moderni poluprovodnicki transiveri uglavnom nisu bas tolerantni na los SWR. Drugo, na svim glavnim bandovima SWR nije veci od 1:1,3 bez ikakvih prilagodjenja i kutija! Normalno, to ne znaci da je SWR preko celih bandova svuda ispod 1,3.
SWR je bolji ili jednak 1:1,3 na:
3.680MHz
7.050MHz
14.100MHz
21.200MHz
28.500MHzPogledajte i rezultate na:   http://julietfoxrflabs.wordpress.com/2012/12/05/w3dzz-dipole-results/

Aarre je prakticno radio dve verzije antene, za snagu do 150W i za snagu do 600-800W i razlika je samo u nacinu izvodjenja trapova.

Trap za 150W:
Na PVC cevi spoljnjeg precnika 32mm namotati navoj do navoja 21-22 navoja bakarnog licnastog PVC kabla preseka 0,75 kvadrata. Paralelno njemu se dodaje blok prvenstveno MICA (liskunski) od 60pF/1kV ili disk keramicki. Sama zavojnica treba da meri 8,2uH i da sa tim blokom rezonuje negde izmedju 7,050 do 7,080MHz.

Trap za 600-800W
Na PVC cevi spoljnjeg precnika 50mm namotati navoj do navoja 14 navoja bakarnog licnastog PVC kabla preseka 1,5 kvadrata. I ovde se paralelno dodaje isti blok a zavojnica takodje treba da meri 8,2uH i da sa tim blokom rezonuje negde izmedju 7,050 do 7,080MHz.

Dimenzije antenskih zica su date na slici i u njima je sadrzano i po 150mm sa svakog kraja svake zice za vezivanje na trapove i napajanje kao i za obavijanje kroz izolatore.Glavna modifikacija je i dodatak dva "tuning stub"-a svaki duzine tacno 1,5m a zalemljeni su za glavne zice na tacno 1,65m levo i desno od tacke prikljucenja napojnog kabla. Stub-ovi slobodno vise sa glavne zice. Same zice "A" i "B" kao i stub-ovi "C" su od bakarnog licnastog PVC kabla precnika 1,5 do 2,5 kvadrata.

Prvih 3,5m napojnog kabla do antene mora biti 75 omski koaks na koji se nastavlja 25 do 27m 50 omskog koaksa koji ide u stanicu. Bitno je da kablovi imaju ove dimenzije da se dobiju trazeni rezultati. Cak i ako vam ne treba 25m do stanice, koaks mora biti te duzine ali visak nemojte savijati u zavojnicu! Mada to Aarre nije posebno napomenuo, verujem da mu je bitna ta duzina 50 omskog koaksa jer je to elektricno Lambda/2 za 3,7MHz pa mu se taj odsecak transmisionog voda ponasa kao ogledalo impedanse. Tacna duzina bi bila negde 26,75m.

Jos neke napomene koje sam u direktnoj prepisci sa OH2EC dobio:
- Testove i merenja je vrsio na anteni koja je bila nekih 8-9m od zemlje.
- Antena ne bi trebalo da se mehanicki kaci na sredinu vec samo na krajevima. Pretpostavljam da joj smeta bilo kakva vrsta stuba ili objekta u blizini tacke napajanja.
- U tacku napajanja se moze dodati current balun - izolator 1:1 ali nije apsolutno neophodan u praksi.

S56A:
OH2EC je odlicno pogodio rezonancije sa ovom antenom!  Ja bi umesto 3,5m 75 Oma coax preporucio 3,4m dvojnog kabla za zvucnike od 95 Oma sa Vf=0,64 pa onda strujnu prigusnicu pre 50 Oma coax.  U portable uslovima je tesko pronaci dve tacke na 10 m visine pa bi pri Inv Vee konfiguraciji trebalo malo skratiti krajeve antene zbog blizine zemlje.

YU1OXB:
Covek nije predvideo niti preporucuje da se antena postavlja bilo kako drugacije osim kao klasicno sa krajeva rastegnuti dipol paralelan sa zemljom. Cak je striktno napomenuo da se ne kaci niti oslanja u sredini, dakle bilo sta stila "inverted V" i onako ne dolazi u obzir. Verovatno bi ipak mogla i tako da se postavi ali si onda opet na pocetku... krece vezbanje sa skracivanjima i mogucim promenama mesta stub-ova... ko da sve radis iznova. Ovo njegovo resenje je jako dobro i efikasno ali moramo prihvatiti da barem u necemu ima i ogranicenja koja treba ispostovati. Ne postoji univerzalna antena koja svuda radi dobro i postavlja se kako je kome zgodno.

S56A:
Trapovi su rezonantni na 7,1 MHz pa produzenje iza njih uglavnom utice na 3,5 MHz pa ne vidim neki strah od Inv Vee konstrukcije!  Takodje upotreba fiberglas stapa od 10m za vesanje antene nemoze uticati na rad.  Ja sam alergican na raznorazna ogranicenja konstrukcija na talasnim duzinama od 10 - 80 m.  Isto vazi i za milimetre na UKT.  Sve zraci, pa cak i umetna opterecenja kao T2FD :-)

P.S.  Upravo sam uradio OH2EC simulaciju u MMANA u Inv Vee konfiguraciji sa krajevima antene 1,2m iznad zemlje na razdaljini +/- 13,7m i performanse su odlicne!

YU1OXB:
Bravo, i to je vrlo lep doprinos temi! Zahvaljujem.

(izgleda da postajemo najaktivniji korisnici ovde! Zadnjih 10-15 postova na celom forumu smo samo ti i ja napisali...  8)  )

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju