HAM radio > KT antene

Multiband antena (80m - 10m) a mali prostor

(1/4) > >>

YT9TP:
Kad nemate dovoljno prostora da razvučete klasične antene, ovo može da posluži.

http://www.g7fek.co.uk/software/G7FEK%20antenna.pdf

YT1JB:
Ja nešto izbegavam sve što ima Twin-lead jer ne znam da li ga je uopšte moguće naći novog. Ni magnetne loop antene nisu loše rešenje za mali prostor.

YT9TP:
To je i meni čudno, ima dosta konstrukcija koje koriste tvin lid kabal a ja se ne sećam kad sam ga poslednji put uopšte video...

Magnetne petlje su veoma interesantne, ako se izuzmu začkoljice sa promenljivim kondenzatorom, vrlo je jednostavna da se napravi a ima efekat kao diplo. Malo je nezgodno što svako malo mora da se podešava, pa je bez nekog daljinskog upravljača - nezgodna. Vrlo je verovatno da ću se pozabaviti nekom od njih, ali više za mobilnu barijantu.

YU1CF:
"Twin lid" ili dvojni vod na srpskom može uz malo muke i u kućnoj radinosti da se napravi....

Pozdrav Goran YU1CF

S56A:

--- Citat: YU1CF  15.04.2014 18:47:16 ---"Twin lid" ili dvojni vod na srpskom može uz malo muke i u kućnoj radinosti da se napravi....

Pozdrav Goran YU1CF

--- Kraj citata ---

U Friedrichshaffenu sam najvise vremena presedeo kod Gorana na Dual standu koji je bio odlicno lociran na ulazu u veliku halu za Zepeline.  U komsiluku je bio www.dx-wire.de koji nudi 300 Ohma twin-lead.  Takodje plasticne distancnike za homemade otvorene vodove.  www.wimo.de nudi 450 Ohma koji moze izdrzati vece snage.

Multiband dipol se moze napraviti sa 30 m zice te 11 m otvorenog voda sa pristojnim SWR na vecini opsega od 10 do 80 m.  Programom imaxgraf.exe se mogu optimizirati strujni minimumi za bolji SWR na 50 Ohma.

73 de Mario, S56A, N1YU

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju