Budite radio-amater. Slušajte ceo svet!
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
Održana je izborna skupština SRS.
Početna
Pomoć
Pretraga
Kalendar
Prijavljivanje
Registracija
Forum Saveza radio-amatera Srbije
»
HAM radio
»
Samogradnja
»
KAKO IZAĆI NA SATELIT Q0-100 - DRUGI DEO
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi dole
Autor
Tema: KAKO IZAĆI NA SATELIT Q0-100 - DRUGI DEO (Pročitano 31930 puta)
YU1EO-1
posetilac
Pozivni znak:
YU1EO
Operator: Sasa
QTH: Beograd
Klasa: 1
Radio klub:
-
KAKO IZAĆI NA SATELIT Q0-100 - DRUGI DEO
«
poslato:
27.03.2020 20:12:21 »
KAKO IZACI NA SATELIT Q0-100
DRUGI DEO
Voleo bih da mi se samo cini da je kod nas malo zainteresovanih za ovo o cemu pisem .Siglo je par odgovora na forumu i imao sam nekoliko razgovora sa nasim amaterima.
Na bandu sam vise od dva meseca, nisam cuo nijednog naseg radioamatera,a u okolnim zemljama ih ima po nekoliko.
Ako nesto odmah ne preduzmete,mislim da cete propustiti priliku da budete medju prvima koji su se vinuli ovako visoko i koji rade veze na udaljenosti od 80.000 km.
Verujem da ce vas dalji tekst ohrabriti da zapocnete ovaj posao.
U januaru u prvom delu ove teme nisam izneo pojedinosti gradnje.Ocekivao sam vise pitanja na koja bih , kroz odgovore,izneo detalje.Nece me pokolebati sto nema pitanja ,jer ipak bilo je preko 280 pregleda ,pa sam siguran da ima zainteresovanih i radoznalih !
OPISACU MOJU VARIJANTU
Nabavka kompletnog sistema predstavlja znacajan izdatak pa sam se odlucio da uredjaj sagradim sam a da nabavim samo ono sto moram.
Nisam bio sasvim siguran da ce stvar uspeti pa sam krenuo od najjednostanije varijante:
-nabavka ili gradnja prijemnog dela je otpala jer se za prijem moze koristiti sajt WEBSDR na 10489.500 MHz.Dovoljno je da na internetu ukucate WEBSDR ,program SDR za 10 GHz ,nalazi se na drugom mestu liste,i imacete izvanredan prijemnik za satelit na 2,4 GHz.
-odlucio sam da ,za sada , sagradim predajnik koji ce raditi na fiksnoj frekvenciji ,samo CW , jer SSB dodatno komplikuje gradnju,
-bilo je potrebno da sagradim VFO koji radi na frekvenciji CW banda tj.pocev od 2,4 GHz.
Za VF oscilator , umesto kristala , upotrebio sam Arduino nano procesor i Si 351 programiran i na 75.0025 MHz., i udvajacki deo moga starog uredjaja za 2,3 GHz. i dobio ,posle udvajanja,oko 5 mW na 2.400.060 MHz.
-kao prvo pojacanje signala iz oscilatora upotrebio sam pojacavacki deo starog transvertera i dobio oko 30 mW na 2,4 GHz.
-za pojacanje signala na 200 mW kupio sam gotov PA od 1 W za 16 dolara , vidi sl.2.
-za pojacanje signala na 2W kupio sam gotov PA od 8 W za 50 dolara,vidi sl.3.
-Grid antena 24 Db je kupljena kod NETIKSA u Beogradu za oko.4000 din.
U ovom aranzmanu ceo sistem , ne racunajuci neznatnu cenu delova starog uredjaja, je kostao oko 100 dolara.Rad na fiksnoj frekvenciji ni malo nije smetao da za mesec dana uradim preko stotinu veza.Sa Arduinom se moze napraviti i promenljivi oscilator sto je malo slozenije.
DRUGA VARIJANTA
-Predlazem drugu varijantu takodje bez gradnje prijemnog dela - znaci za prijem bi se koristio WEBSDR.
-Kao oscilator opet bi se koristio Arduino i Si 351 na fiksnoj frekvenciji od 100.0025 MHz.Posle umnozavanja dobija se radna trekvencija od 2.400.060 MHz.
-kao prvi umnozivac upotrebio bi se EME 175-R3 .
-kao drugi umnozivac upotrebio bi se EME 228.
-kao pojacanje do 2 W upotrebili bi se pojacivaci kao u prvoj varijanti ili samo pojacavac od 5 W (DJ0ABR/DC1RJJ).
- i antena od Netiksa.
Pogledajte blok semu da bi ste analizirali prethodni tekst.
Pomocu slika i naziva sklopova na Internetu cete lako pronaci sve detalje,a i ja sam stalno kod kuce.
TREBA IMATI U VIDU da ce se ,na izlazu iz EME 228 pojaviti VF snaga od oko 80 mW i istu prilagoditi ulazu na prvi PA.
TRECA VARIJANTA
Ova varijanta je najkomfornija i najmanje graditeljska.
Mozete kupiti sve komponenta i sastaviti konvertor za predaju a slusati preko WEBSDR ili kupiti
sve delove i sastaviti transverter .Zavisno od vasih opredeljenja i finansijskih mogucnosti izbor je na vama.
«
Poslednja izmena: 27.03.2020 21:15:33 od strane YU1EO-1
»
Sačuvana
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi gore
« prethodna tema
sledeća tema »
Forum Saveza radio-amatera Srbije