HAM radio > Takmičenja

Da li su kontesti za kategoriju koja obuhvata samo FM dovedeni u krizi?

<< < (2/4) > >>

YT9TP:
Budimo realni, ko visi na FM simpleksima uglavnom nije zainteresovan za takve stvari kao sto su takmicenja, a za mnoge bi se tesko moglo i zakljuciti da poznaju radioamaterizam jer vise se ponasaju kao CB-asi.

Ovde kod nas se u UKT takmicenjima ucestvuje reda radi jer ne postoje nikakve sanse da se ti kontesti rade ozbiljno (prosto geografski polozaj je takav da prakticno nista ne moze ni da se radi ako se ne izadje na neki planinski vrh, a kad se izadje opet je sve predaleko i zaklonjeno drugim planinama), ali se rade samo CW/SSB.

YU1TTA:
Sto se tice geografskog polozaja, povoljnog za FM konteste tu definitivno vojvodjani imaju prednosti. Ja recimo u poslednjim kontestima na kojima sam ucestvovao nisam imao mnogo veza ali su bile dalje veze

YU2MEX:
Problem je što su naši "radioamateri" na 2m kupili kineske ručne uređaje i magnetnu antenu i zovu se radio amateri, to je oprema koja samo može da služi kao besplatan radio telefon i to preko repetitora. Drugo nema ko da ih animira da rade i nešto drugo osim "čučanja" na repetitorima , klubovi ne postoje ili muče muku kako da opstanu nema kvalitetne opreme i nekog takmičarskog duha nažalost takva je situacija i na KT opsezima , kad mi od 3000 licenci jedva skupimo 100 takmičara u domaćim KT takmičenjima. Naše najveće prokletstvo je što radioamateri operatori ne moraju da budu članovi organizacije već je to ostavljeno svima na savest , finansiranje ne postoji a klubovi bez članova ne mogu da postoje  uskoro će se sve svesti na 100-njak   operatora  i nekoliko radio klubova ostalo ćemo voditi samo kao spisak onih koji imaju licence .

YU1TTA:
Sto se tice radio-klubova apsolutno se slazem sa tobom, ali tu bi mogli da pokrenemo jos jednu ne vezanu temu za radio-klubove, u svakom slucaju sve sto govoris je istina. Nisam bas toliko upoznat sto se tice kontesta na KT-u posto se tu jos nisam aktivirao zato sto nemam uredjaj, ali svaka ti je na mestu.

YT9TP:
Radioamaterizam nažalost nije baš jeftin sport (u stvari čak se i ne računa ni kao sport) i otkako je država prestala da ga podržava sistem se polako urušava i svodi samo na one koji imaju i spremni su da ulože u opremu.

Najveći problem je što radioklubovi polako ostaju bez prostorija i gase kativnosti i to one najvažnije: animaciju i obuku novih operatera. Mada, ni Savez nije baš osvetlao obraz po tom pitanju. Koliko vidim skoro sav novac koji se prikupi od članarina i drugih dažbina se spiska na plate i zabavu nekolicine.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju