HAM radio > UHF - mikrotalasi

3.4 Ghz

(1/2) > >>

YT9TP:
Kako stoji stvar sa ovim opsegom?

IARU ga je predvideo za radio-amatere. U planu namene RATEL-a u ovom opsegu stoji naznaka da je za radio-amatere, ali u Pravilniku  o koriscenju radio-amaterskih stanica ga nema.

YT7TU:

--- Citat: YT9TP-Pedja  21.05.2014 17:55:37 ---Kako stoji stvar sa ovim opsegom?

IARU ga je predvideo za radio-amatere. U planu namene RATEL-a u ovom opsegu stoji naznaka da je za radio-amatere, ali u Pravilniku  o koriscenju radio-amaterskih stanica ga nema.

--- Kraj citata ---
Ne stojimo :( Tog opsega nema u Pravilniku iz dva razloga. Jedan je što je Pravilnik napisan pre Plana namene, u skladu sa prethonim Planom. Drugi, važniji razlog je naveden u samoj tabeli Plana namene. Naime, u Uvodu Plana namene objašnjavaju se pojmovi, kao i stavke u priloženoj tabeli. Kolona dva sadrži namenu u skladu sa Pravilnikom o radio-komunikacijama (RR) i u skladu sa Evropskom tabelom namena (ECA). Za nacionalne administracije to su osnove, praktično preporuke. Treća kolona sadrži podatke o Nacionalnoj nameni (SRB), odnosno za koju radio-službu je podopseg namenjen na nacionalnom nivou. Sve nacionalne administracije se trude da što više usaglase namene podopsega, ali uvek postoje neke odredjene razlike, čak i medju zemljama EU, koje bi bar morale da imaju identične propise. Svako nacionalno regulaciono telo uvažava odredjene nacionalne posebnosti i zbog toga se druga i treća kolona ne poklapaju (inače ne bi ni bilo potrebe za trećom kolonom).

U Tabeli Plana namene, za nacionalnu namenu (SRB) ovaj opseg NIJE predvidjen za amatersku službu...

YT9TP:
Znači mrka kapa. A baš je interesantan.

YT2CQ:
Na 1.2GHz nas ima a na visljim frq 2-3 stanice i to samo u takmicenjima.

YU1TTN:
@YT2CQ, gde ste na 1.2GHz da vas poslušam nekad ? :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju