Autor Tema: Zašto je diskusija o upotrebi prevelike snage u takmičenjima nepoželjna?  (Pročitano 32108 puta)

Van mreže YT9TP

  • član SRS
  • aktivan korisnik
  • **
  • Poruke: 724
  • Portable, mobile, QRP
    • http://www.yt9tp.iz.rs
  • Pozivni znak:
  • Operator: Peđa
  • QTH: Užice
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
NA YHT imejl listi koju vodi Aca Antić YU6A pokrenula se diskusija o upotrebi prevelike snage u takmičenjima. Aca je disksusiju grubo prekinuo tako što je pod hitno, bez ikave najave ili opomene, zabranio učešće na listi svima koji su rekli nešto na tu temu.

Šta je razlog takve cenzure čim se pomene problem koji prave QRO stanice? Već su mi rekli da je to no-no tema koja ne sme da se pokreće u radioamaterskim krugovima kod nas, ali sam ja mislio da je to preterivanje dok nisam osetio na svojoj koži.

A evo i tih "opasnih" mišljenja koja su za Acu Antića nepoželjna:

Citat
yu1ju, Today at 8:29 AM

Postovani RA,
ja sam Zoran Dimitrijevic, YU5T, ranije YU1JU, QTH je NR Leskovca. Oprema koju koristim je YAESU FT 101Z i dipol antene. Na 3,5 MHz snaga uredjaja je oko 60W u idealnim uslovima, a u vreme aktivnosti svih gradjana - raniji vecernji sati, snaga predajnika pada ispod 40W.

Ovo sam izneo ne da se zalim ili da pokazem kako ja imam losu opremu, vec da naglasim da je za sva nasa, YU, takmicenja dovoljno i toliko, ne vise. Nasa zemlja je tolika kolika je, a ako hocemo da motivisemo sto vise takmicara, mislim, da ce za pocetak biti dovoljno da se makar izjednacimo u snazi, tj. da koristimo solo uredjaje.

Naravno, bilo je mnogo ovakvih pokusaja - nisam ja taj koji je izmislio vrucu vodu. U tom slucaju bi operatori pokazali koliko su spretni, sposobni, snalazljivi, vispreni... Ja koristim racunar da mi vodi evidenciju odrzanih veza i obracunava poene u odredjenom takmicenju, a pozivam i podatke saljem kucajuci na najobicnijem elektronskom tasteru. Nisam zeleo da se javljam i pisem ovo sto pisem, ali me je, posebno ove godine potstaklo nesto sto se u, gotovo svim, nasim takmicenjima ponavlja. Na jednom od YUKTM  sam bio u prilici da "lovim" jednog mnozitelja. Nisam prosao u 3,4,5., vec evo, sesti put sam prosao. Sebi kazem: BRAVO!!!
Poslo mi je za rukom kada sam nastupio sam. Moj pozivni znak se lako uocava i u PILE UP-u prolazim bez problema. Sta je drugo moglo da mi "pomogne" da napravim ovakav podvig vec QRO mojih prethodnika. Zanivmljivo je da vece snage koriste operatori koji su u centralnom delu Zemlje.

Drugi problem koji je inicirao moje javljanje je nepostovanje vremenskih okvira takmicenja. Vrlo skoro mi se desilo da pozivajuci jednu STN prodjem drugi. Moj prethodnik je dao broj 5, dok sam ja dao 1. Nista cudno?! Jeste! Problem je sto su bili prvi sekundi takmicenja. Pitam se da li je moguce da za 3-5 sekundi vi vec imate 5 QSO-a? Nije valjda!!! Isto tako i kada je kraj takmicenja. U ovoj kalendarskoj godini sam ucestvujuci u takmicenjima odrzao vise od 10 hiljada QSO-a. Odlucio sam da i u narednoj godini ucestvujem u nasim takmicenjima, da ih podrzim, ali cu svoj LOG slati iskljucivo za kontrolu. Ne bih zeleo da smetam onima koji po svaku cenu zele da budu u vrhu.

Naravno, iz svega ovoga proizilazi kuda vodi ovaj nacin rada i kategorizacija ucesnika, te motivacija ucesnika i kakva je perspektiva nasih takmicenja. Mozda je rano, ali iskreno zelim SRECNU NOVU GODINU svima na listi i njihovim porodicama kao i puno uspeha na svim frontovima.
73 de YU5T

Citat

YT9TP - Pedja,  Today at 9:04 AM

On 17.12.13. 17:29, yu1ju wrote:

    > ja sam Zoran Dimitrijevic, YU5T, ranije YU1JU, QTH je NR Leskovca. Oprema koju koristim je YAESU FT 101Z i dipol antene.
    > Na 3,5 MHz snaga uredjaja je oko 60W u idealnim uslovima, a u vreme aktivnosti svih gradjana - raniji vecernji sati, snaga predajnika pada ispod 40W.
    > Ovo sam izneo ne da se zalim ili da pokazem kako ja imam losu opremu, vec da naglasim da je za sva nasa, YU, takmicenja dovoljno i toliko, ne vise.

Potpuno te podržavam u ovome. Ovo sa pojačavačima je prešlo svaku meru. Pojačavač u domaćem takmičenju nije potreban ni za šta drugo nego da se odmeravaju snage sa drugima koji takođe upotrebljavaju pojačavače.

100 W i pametno namešten dipol su više nego dovoljni da se lagodno radi ceo Balkan a ne neko domaće takmičenje.

Savez treba da promoviše fer plej i veštinu radio operatora a ne da ih unizuje uvođenjem kategorija snage koje čak prevazilaze i ono što propisi dozvoljavaju.

    > Drugi problem koji je inicirao moje javljanje je nepostovanje vremenskih okvira takmicenja.

Ovo je uvek bio problem a mislim da nije nerešiv sa današnjim tehnologijama.

Prvo: Savez može da upostavi svoj ili odredi neki javni server vremena na Internetu i da obaveže takmičare da svi časovnike usklađuju prema tom serveru.

Ovo je program koji se među radioamaterima često preporučuje za usklađivanje vremena: http://www.thinkman.com/dimension4/

Pored toga, organizator takmičenja može da obezbedi upravnu stanicu koja će pred samo takmičenje da emituje tačno vreme za one koji nemaju računare ili internet vezu pa ne mogu automatski da se usklade.

U prošlom Kupu je primenjen i jedan prilično efikasan metod kontrole - širokopojasnim prijemnikom je snimljeno celo takmičenje tako da se pored vremenske kontrole, mogla proveriti i svaka veza. Ako to postane praksa u svim takmičenjima, iskoreniće se te neverovatne slučajnosti da neko ima pet urađenih veza u privih par sekundi takmičenja.

    > Odlucio sam da i u narednoj godini ucestvujem u nasim takmicenjima, da ih podrzim, ali cu svoj LOG slati iskljucivo za kontrolu.

Slično i ja razmišljam, mada ja i ne radim takmičenja baš zato što je sve to postalo besmisleno ako nemaš para da uložiš o ozbiljan linear. Sva takmičena su se svela na nadmetanje nekoliko stanica a ostali su statisti koja samo služe da ima šta da se broji u poene.

Pored tog što si naveo, može se primeniti još jedan metod - ne raditi veze sa stanicama koje rade sa prevelikom snagom ili te veze ne računati u konačnom obračunu poena. Svaka stanica prijavljuje log u nekoj od kategorija snage i to se može upotrebiti da se računaju samo poeni za veze između stanica koje su u istoj kategoriji.

Može se primeniti i računica da se svakoj stanici koja održi vezu sa stanicom u kategoriji veće snage veza računa kao pet poena, a veza sa stanicom u istoj kategoriji kao 10 poena.

Tako bi se mogla minimizirati prednost koju donosi velika snaga i praktično demotivisati operatori da upotrebljavaju pojačavače.

Kako je verovatno nemoguće izdejstvovati promene u dosadašnjim nacionalnim takmičenjma, možda terba organizovati nova čiji će cilj isključivo biti promovisanje operatorske veštine i rad sa malim i umerenim snagama predajnika.

Pozdrav,
YT9TP

Citat
Aleksandar Negovanovic, Today at 9:51 AM

Pravi tekst u pravo vreme, svaka cast Zorane. Da li je YUKT takmicenje vestine operatera ili opremljenosti operatera. Sa PD-8 i sa RU-20 + dipolima za 80m i 40m band sam odradio veze od oko 10.000km, doduse vecinu na visim bandovima ali i dosta ozbiljnih veza na nizim bandovima sa snagama do 40W. Za mene je to uspeh uzimajuci u obzir moje (ne)iskustvo i opremu. Pedjini predlozi su sasvim na mestu i mogli bi se uzeti u obzir.
YU1NNN

Citat

YU1KT, Today at 10:52 AM

I ja bih se slozio. I sa Zoranom i sa Pedjom. Na ovu temu smo nekoliko puta imali iscrpne diskusije. Naravno, nismo dosli do idealnog resenja. Mnogi su za rad sa 100 w , a ima ih prilicno, koji zastupaju rad, po dozvoli. Ja sam radio Maraton od pocetka. 4 godine. Dve godine sam radio sa 100 w, a ove druge dve, povremeno sam radio sa 100 w. Ostalo sa linearom. Pogotovo SSB de, u kome je bilo nemoguce nesto uraditi, ako nisi imao linear.

Ne bih da objasnjavam, jer podrazumevam da znate o cemu govorim. Skraticu, da ne bi ponavljali ono o cemu smo vec pisali. Imam samo jedan predlog sto se tice propozicija. Predlazem da se u kategoriji SOCW radi iskljucivo sa 100 w, a u ostalim kategorijama, kako ko hoce. Mada, ne bi bilo lose da se i u kategoriji SO SSB primeni isti princip? Predlozio bih ja, da se u svim kategorijama radi sa 100 w, ali znam, da bih popio dobru kritiku, kao i nepostovanje  eventualih propozicija.
 
73 YU1KT Ranko

Citat

YT9TP Pedja, Today at 10:57 AM

On 17.12.2013 19:52, YU1KT wrote:

    > Predlazem da se u kategoriji SOCW radi iskljucivo sa 100 w, a u ostalim kategorijama, kako ko hoce.

Nema to svrhe ako se radi istovremeno. Jedino bi moglo da se radvoje termini za razumen snage i za velike snage.

    > Dve godine sam radio sa 100 w, a ove druge dve, povremeno sam radio sa 100 w. Ostalo sa linearom.
    > Pogotovo SSB de, u kome je bilo nemoguce nesto uraditi, ako nisi imao linear.

Evo u proslom SSB kupu, YU1AN je radio sa FT857D, klot sa dipolom. Sve vreme je bio na jednoj frekvenciji i zvao CQ i to se sklonio u gornji deo opsega gde je manja guzva.

Malo njih ga je culo, cak su ga optuzivali kako je radio veze selektivno.

Nije toliko problem sto ljudi rade sa velikom snagom, nego sto takmicenje prakticno nema smisla za operatore koji ne rade velikom snagom.

Nema druge nego ili ukinuti kategoriju velike snage ili razdvojiti kategorije razlicite termine.

Pedja YT9TP

Citat
Predrag-YU1AR, Today at 12:13 PM

YU takmičenja-komentar
Bravo momci sve ste rekli i ja se u potpunosti slažem sa vama, ali da li ovo dopire do ušiju organizatora.Ne dopire, znam. Oni kažu kontrolišu tok takmičenja, ali samo kažu. Koga su do sada opomenuli, kaznili i dr.? Nikoga,ako hoćeš radi a ako ne .... Zato imamo 30-ak stanica u takmičenju.
73 YU1AR.

Nakon ovoga je Aca Antić uveo cenzuru a diskutantima zabranio dalje učešće na njegovoj imejl listi.

Ja sam zapanjen da se ovako nešto može uopšte dogoditi, pogotovo da to radi Aca Antić!

Van mreže YT1JB

  • Boban Jovanović YT1JB
  • aktivan korisnik
  • **
  • Poruke: 340
  • Pozivni znak:
  • Operator: Boban
  • QTH: Arilje
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
Lično se slažem sa diskusijom, a ne vidim razlog za bilo kakav vid cenzure. Nijedno pravilo ham-sprita niti ponašanja na listama i forumima nije prekršeno, pa očekujem da se vlasnik liste izjasni o primenjenim merama.
U svakom slučaju, ovaj forum je otvoren i za diskuje tog tipa bez cenzure.

Van mreže YT9TP

  • član SRS
  • aktivan korisnik
  • **
  • Poruke: 724
  • Portable, mobile, QRP
    • http://www.yt9tp.iz.rs
  • Pozivni znak:
  • Operator: Peđa
  • QTH: Užice
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
Razjasnio mi je Aca u privatnim porukama. On, naime, učesnike diskusije smatra za ljude manje vrednosti koji nemaju pravo da diskutuju na zadatu temu.

Meni je to sve malo čudno. S jedne strane kukaju kako malo ljudi učestuvuje u takmičenjima a sa druge kada neko pokuša da im objasni zašto ne učestvuje bude sankcionisan i izvređan. Ovo je samo poslednji put, rekoše mi da se ovako radi svaki put kada se pokrene slična diskusija.

Van mreže YU1RA

  • član SRS
  • aktivan korisnik
  • **
  • Poruke: 225
  • Pozivni znak:
  • Takmičarski znak:
  • QTH: Beograd
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
Razjasnio mi je Aca u privatnim porukama. On, naime, učesnike diskusije smatra za ljude manje vrednosti koji nemaju pravo da diskutuju na zadatu temu.

Meni je to sve malo čudno. S jedne strane kukaju kako malo ljudi učestuvuje u takmičenjima a sa druge kada neko pokuša da im objasni zašto ne učestvuje bude sankcionisan i izvređan. Ovo je samo poslednji put, rekoše mi da se ovako radi svaki put kada se pokrene slična diskusija.

Iz ovoga sto si citirao e-poruke sa YHT liste ne vidim formalni problem za skidanje sa liste, osim ako postoji jos nesto sto ovde nisi citirao.
Pedja, savetujem ti da pre nego sto nesto kritikujes ili analiziras, malo procitas sta se desavalo ranijih godina. Tvoje pisanje mi deluje kao da takmicarski radio-amaterizam pocinje od trenutka kada si se oglasio na tim yahoo listama i na ovom forumu.
Bilo bi dobro kada bi kritike na domaca takmicenja potkrepio primerima iz sopstvene takmicarske prakse; rado bih citao o tvojim prakticnim iskustvima od kada si postao radio-amater. Ti si vican pisanju, pa ne verujem da bi ti to bilo tesko.
Uzgred, sto se tice te male i velike snage: pogledaj na primer pravila YUKT maratona od 2008 do 2012 mozda ce ti biti jasnije.

Van mreže YT9TP

  • član SRS
  • aktivan korisnik
  • **
  • Poruke: 724
  • Portable, mobile, QRP
    • http://www.yt9tp.iz.rs
  • Pozivni znak:
  • Operator: Peđa
  • QTH: Užice
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
A jel isto kažeš i onome što mu je zabranjeno pisanje zato što je rekao zašto je PRESTAO da se takmiči?

To ti samo tako deluje da ja nemam iskustva. Imam i neke lepe trofeja iza sebe. Ono što govorim govorim i mislim poslednjih skoro trideset godina kako sam radio-amater i to sve zbog sopstvenog iskustva. To što ne vidiš moj znak u sadašnjim takmičenjima ne znači da ne učestvujem i da ne vidim šta se radi. Učestvujem itekako i moje učešće daje rezultate.

Poenta je u tome da nije bitno ko je ko već da treba rešavati probleme jer ovako kako se sada radi ubija radio-amaterizam.

Kad god se neko javi da ukaže na neki problem on biva ućutkan i po pravilu nabeđen kako on NEMA PRAVO da o tome govori.

To samo doprinosi osipanju članstva i odbijanju ljudi od ovog nekad tako lepog hobija.

A kao što vidiš opet se ćurak okreće, umesto da se priča o problemu korišćenja velike snage opet se sve svodi na lično prozivanje i ocenjivanje nečije podobonosti.

Šta možemo, očigledno nije problem to što NEKO BITAN pokrije 15 kHz opsega prevelikom snagom i lošim pojačavačem, već je problem kada neko NEBITAN o tome progovori.

Uvođenje kategorija prema snazi nije rešenje. To je podilaženje trovačima opsega. Njima to ništa ne smeta jer se oni i ne takmiče sa svima nego samo sa ostalim trovačima. Ali zato truju toliko da drugima ubijaju zadovoljstvo učestvovanja.

Lično, nemam ništa protiv korišćenja velike snage sve dok je to u okvirima propisa i ako bi se ti trovači odvojili u poseban termin kako bi ostali mogli da se takmiče tako da pokažu znanje i veštinu a ne da ih neko gazi brutalnom silom.

Van mreže YU6A

  • član SRS
  • posetilac
  • **
  • Poruke: 8
  • Pozivni znak:
  • QTH: Beograd
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
G. Pedja - YT9TP,
Puno neistina si napisao. Tacno je da si iskljucen sa liste YHR (a ne YHT). YHR je skraceni naziv za Yu Ham Radio. Bio si opomenut da pises sa argumentima i konkretno, pa si bio u tzv. modu i posto si nastavio svoj stil pisanja iskljucen si. Tvoju aktivnost na Forumu SRS-a i svim drugim  elektronskim E-listama i glasilima praticu i pozitivne tekstove cu pohvaliti,  ali isto tako sve sto mi se ne svidja kritikovacu i preduzimacu mere da problem resimo ako si za to. Takodje vredjanja, neistine,
neargumentovana pisanja i slicne stvari suprotne Kodeksima R-A, prijavicu nadleznim i ovlascenim licima i organima. Svojevremeno sam Ti pomogao
da se prijavis na YHR E-listu i upoznao te koje jos R-A E-liste postoje na ovim prostorima i verovatno je ovo tvoje "HVALA" za to. Za razliku od Tebe ima dosta ljudi koji su zahvalni za moj rad vezan za R-A liste...
Kada budes odlucio da postujes pravila E-listi koje je propisao i usvojio IO SRS-a, javi se bice Ti omoguceno clanstvo na YHR E-listi i svim ostalim gde sam administrator, moderator ili vlasnik.

73 A.Antic - YU6A

Van mreže YT9TP

  • član SRS
  • aktivan korisnik
  • **
  • Poruke: 724
  • Portable, mobile, QRP
    • http://www.yt9tp.iz.rs
  • Pozivni znak:
  • Operator: Peđa
  • QTH: Užice
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
G. Pedja - YT9TP,
Puno neistina si napisao. Tacno je da si iskljucen sa liste YHR (a ne YHT).

OK, potvrdio si šta je tačno ali bi bilo dobro da navedeš te neistine koje sam ja navodno napisao.

Ja sam gore citirao sta sam ja napisao a i sta su napisali ostali koji su iybaceni napisali. Za ostale ne znam ali sam siguran da nista neistinito nisam rekao.

Mogu još samo da dodam ono što si ti napisao kao obrazloženje zašto nas izbacuješ iz čega se vidi da deliš ljude na više i manje vredne i prema tome im određuješ pravo da misle i ko u celoj ovoj priči u stvari laže.

Citat
Bio si opomenut da pises sa argumentima i konkretno, pa si bio u tzv. modu i posto si nastavio svoj
stil pisanja iskljucen si.

Ajd ne laži. Nisam dobio nikakvu opomenu nego smo zajedno svi koji smo napisali šta mislimo na određenu temu, a tebi se to nije svidelo, izbačeni sa liste.

Ostale si posle nekog vremena vratio a mene nisi jer u privatnoj prepisci koja je usledila si video da mene ne možeš da mastiš i da ja nikad neću prihavtiti tvoju podelu ljudi na više i manje vredne.

Citat
ali isto tako sve sto mi se ne svidja kritikovacu i preduzimacu
mere da problem resimo ako si za to.

Nisi ti za to sposoban. Deli[ ljude na vi[e i manej vredne, ne doyovljava[ da ljudi ka\u ono [pto misle ako tebi to ne odgovara. Teko da si ti neko kome se može verovati.

Nekad smo ustajali kad se pomene ime Aca Antića a u šta si s pretvorio, to je neverovatno.

Citat
Za razliku od
Tebe ima dosta ljudi koji su zahvalni za moj rad vezan za R-A liste...

Kao što sam ti već rekao, poštovanje se teško stiče a vrlo lako gubi. Nemoj druge za to kriviti.

Citat
Kada budes odlucio da postujes pravila E-listi koje je propisao i usvojio IO
SRS-a, javi se bice Ti omoguceno clanstvo na YHR E-listi i svim ostalim gde
sam administrator, moderator ili vlasnik.

Ček, da li to znači da si mi još negde zabranio učešće a ne samo na svojoj listi?
To mi zvuči neverovatno. Dakle, vi stvarno delite ljude na podobne i nepodobne i uskraćujete članovima ono što im pripada po Statutu i Zakonu i ućutkujete ih samo zato što vam se ne sviđa šta misle?!?!?!?!

A zar ti stvarno misliš da mene možeš da ućutkaš? Da nećeš možda da mi zabraniš pristup Internetu?

Eto, pa nek ljudi procenjuju ko je u ovoj priči kakav i da li je normalno da ti zbog nekih svojih ličnih hirova pokrećeš ovakvu harangu protiv ljudi.
« Poslednja izmena: 09.01.2014 18:47:48 od strane YT9TP »

Van mreže YU6A

  • član SRS
  • posetilac
  • **
  • Poruke: 8
  • Pozivni znak:
  • QTH: Beograd
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
Postovani korisnici SRS Foruma,

Sve sto sam napisao u prethodnoj poruci je TACNO i ISTINITO ! Pisem biranim recima sa velikim naporom, ali stvarno je Pedja preterao. Prosto ne mogu da verujem da takav radio-amater postoji u gradu u kojem sam svojevremeno ziveo i u kojem imam puno poznanika i prijatelja i to je jedan od razloga mog uzdrzanog pisanja. Ne volim da se hvalim ali kao ponosni nosilac medjunarodnog priznanja "dzentlmen u etru" ne zelim zaostravati dalju diskusiju. Pedja procitaj jos jednom sta sam ja napisao i ako mozes koriguj se ili bar 'spusti loptu' sto bi mladi rekli. Poznat mi je recnik mladjih jer imam DVA sina koji su stariji od tebe. Ako nista drugo imaj bar malo respekta prema ovo malo moje sede kose sto mi je ostalo.
Sve koji ste pisali i pisete o upotrebi prevelike snage - koja je veca od tzv."legal limit" (1,5 KW po Pravilniku) u lokalnim KT takmicenjima i ja podrzavam, ali budite konkretni sa CALL, snagom i kada se to desilo. Nemojte uopsteno pisati i kritizerski. Od vas sam trazio da pisete konkretno, istinito i bez podizanja tenzije.
Oko Nove godine YAHOO je nesto radio oko lista i cak sam i ja (kao vlasnik i administrator nekoliko lista) bio par dana iskljucen, i upravo tih dana preko bezicne mreze neko mi je upao u PC i napravio haos, ali poruka upozorenja koju spominjem je u arhivi YHR e-liste.
Ja sam bio upozoren da se ne kacim sa pojedinim ljudima "jer dobro poznaju PC i WiFi komunikacije" i moram da 'skinem sesir za ovo sto su mi (ili sto mi je) uradio-li'...
Licno nisam ljubitelj foruma i drustvenih medija, ali nisam ni protiv njih i trudim se koliko mi godine i zdravlje dozvoljavaju da pratim i budem u toku. Ovo je moja druga poruka na ovom forumu i da znate da je kod mene rec zakon, ali kada treba primenicemo i zakone i sva ostala pravila. Izvinite na duzini poruke.
Pozdrav svima A.Antic YU1AA & YU6A
---
G. Pedja - YT9TP,
Puno neistina si napisao. Tacno je da si iskljucen sa liste YHR (a ne YHT). YHR je skraceni naziv za Yu Ham Radio. Bio si opomenut da pises sa argumentima i konkretno, pa si bio u tzv. moderated modu i posto si nastavio svoj stil pisanja iskljucen si. Tvoju aktivnost na Forumu SRS-a i svim drugim elektronskim E-listama i glasilima praticu i pozitivne tekstove cu pohvaliti, ali isto tako sve sto mi se ne svidja kritikovacu i preduzimacu mere da problem resimo ako si za to. Takodje vredjanja, neistine, neargumentovana pisanja i slicne stvari suprotne Kodeksima R-A, prijavicu nadleznim i ovlascenim licima i organima. Svojevremeno sam Ti pomogao
da se prijavis na YHR E-listu i upoznao te koje jos R-A E-liste postoje na ovim prostorima i verovatno je ovo tvoje "HVALA" za to. Za razliku od Tebe ima dosta ljudi koji su zahvalni za moj rad vezan za R-A liste...
Kada budes odlucio da postujes pravila E-listi koje je propisao i usvojio IO SRS-a, javi se bice Ti omoguceno clanstvo na YHR E-listi i svim ostalim gde sam administrator, moderator ili vlasnik.

73 A.Antic - YU6A

Van mreže YT9TP

  • član SRS
  • aktivan korisnik
  • **
  • Poruke: 724
  • Portable, mobile, QRP
    • http://www.yt9tp.iz.rs
  • Pozivni znak:
  • Operator: Peđa
  • QTH: Užice
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
Aco ono to sam ja napisao je i ovde okačeno sve javno tako da ljudi mogu i sami vide koliko je istinito to što ti pričaš.

A o ovim insinuacijama da sam ti ja nešto hakovao su zaista dno dna. Čak ni od tebe nisam očekivao da ćeš tako nisko da padneš. Treba da te bude sramota šta sebi dozvoljavaš. Ali, bar ljudi mogu da vide kakva si ti veličina i kakav si autoritet.

Van mreže YU6A

  • član SRS
  • posetilac
  • **
  • Poruke: 8
  • Pozivni znak:
  • QTH: Beograd
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
Ja te nisam spomenuo u vezi hakovanja, opet pises neistinu i vredjas. Taj detalj sam spomenuo jer ne mogu da ti prezentiram poruke koje spominjem. Dao sam HDD da mi spasu podatke sa njega... Nisi okacio sve, gde su moje poruke preko liste i te licne koje spominjes ?!

Nije tesko biti fini, pa hajde pokusaj da se korigujes - pse! Ima dosta foruma i lista na kojima se koristi tvoj 'stil pisanja' jer radio-amateri medjusobno ne komuniciraju ovako.

Jos jednom ponavljam da je diskusija o upotrebi velike snage u takmicenjima POZELJNA ali sa argumentima i istinito !  Pocni naprimer iz svog neposrednog okruzenja, ko sa kakvim QRO, kojom snagom, kojim elektronskim cevima i antenama radi? Licno mislim da ARO (amaterski radio-operator) je glavni i u takmicenjima i u lovu DX veza!

Kako si prosao u YUKT maratonu januar_2014, je si li zadovoljan?
---

Van mreže YT9TP

  • član SRS
  • aktivan korisnik
  • **
  • Poruke: 724
  • Portable, mobile, QRP
    • http://www.yt9tp.iz.rs
  • Pozivni znak:
  • Operator: Peđa
  • QTH: Užice
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
Nije tesko biti fini, pa hajde pokusaj da se korigujes - pse! Ima dosta foruma i lista na kojima se koristi tvoj 'stil pisanja' jer radio-amateri medjusobno ne komuniciraju ovako.

Ni ja ne volim ovako da komuniciram ali sam morao da usvojim tvoj stil da bih sa tobom bio na istoj frekvenciji.

Citat
Jos jednom ponavljam da je diskusija o upotrebi velike snage u takmicenjima POZELJNA ali sa argumentima i istinito!

Kao što sam rekao, ja sam svoje mišljenje zasnovao na sopstvenim iskustvima i zapažanjima. To što se tebi ona ne sviđaju ne znači da možeš tek tako da ih proglasiš lažima.

Citat
Pocni naprimer iz svog neposrednog okruzenja, ko sa kakvim QRO, kojom snagom, kojim elektronskim cevima i antenama radi? Licno mislim da ARO (amaterski radio-operator) je glavni i u takmicenjima i u lovu DX veza!

Opet neke insinuacije? Zar ti baš ne možeš bez spletkarenja?
Ček, zar ti nisi izbacio ljude sa liste navodno baš zbog ovakvog spletkarenja?

Citat
Kako si prosao u YUKT maratonu januar_2014, je si li zadovoljan?

Odlično! Više sam nego zadovoljan učinkom.
Čak sam, zadovoljan što nešto nije bilo mnogo trovača za vreme takmičenja.

YT1GTI

  • Gost
Strasno ...  :o

Van mreže YU1RA

  • član SRS
  • aktivan korisnik
  • **
  • Poruke: 225
  • Pozivni znak:
  • Takmičarski znak:
  • QTH: Beograd
  • Klasa: 1
  • Radio klub: