Forum Saveza radio-amatera Srbije

Savez radio-amatera Srbije => Časopis "Radio-amater" => Temu započeo: YU5DJZ 19.08.2014 19:46:47

Naslov: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YU5DJZ 19.08.2014 19:46:47
Zapoceo YU5DJZ
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YU5DJZ 19.08.2014 19:51:36
Molim sve nase radio amatere da sve elektronske brojeve radio amatera u pdf formatu predostave na koriscenje svim radio amaterima. Meni su posebno interesantni brojevi od 1977 do 1982 godine. Hvala unapred. Djura.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: RoRa 19.08.2014 22:49:12
Kolega, malo si pogrešno obavešten. Tih godina naš časopis "Radioamater" je izlazio isključivo u klasičnom papirnom obliku.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YU5DJZ 19.08.2014 23:08:04
Ja nisam pogresno obavesten, postoje skaneri i dobra volja radio amatera koji ih mogu digitalizovti.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: RoRa 20.08.2014 07:30:24
Kolega, opet si pogrešno obavešten. Dobra volja je kada neko, na molbu zainteresovanog radioamatera, "okači" na nekom sajtu članak iz našega časopisa. Vlasnik časopisa se obično ne buni. Međutim, skeniranje i distribucija celog broja ili kompleta časopisa nije dozvoljeno bez odobrenja vlasnika. Vlasnik poslednjih desetak godišta časopisa je Savez radioamatera Srbije i bez njegovog odobrenja dobra volja prelazi u PIRATERIJU. Malo teže je odgovoriti na pitanje o pravnom sledbeniku i vlasničkim pravima nestalog Saveza radioamatera Jugoslavije. 
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YU2M 20.08.2014 08:44:04
Imam rešenje....
Nek neko okači skenove brojeva izdatih pre nego je SRS postao vlasnik, ako se Savez već buni za one kasnije....

No, možda se Savez i ne bi bunio za te stare brojeve ( još ako bi bilo na sajtu SRS), jer sem koristi od reklame, ne vidim nikakvu štetu. Tih časopisa nema u prodaji poodavno. Ne vidim kako bi "izlazak" iz privatnih arhiva škodio.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YU5DJZ 20.08.2014 08:47:32
Uvazeni kolega, recite mi molim Vas da li ste Vi casopis Radio amater ili ovlasceni advokat casopisa radio amater koji ima pravo da mi ukazuje na zakone i opominje me da ne uradim slucajno, naravno ne znajuci, neko krivicno delo. Stari radio amateri koji imaju te casopise ce naravno pokusati da legalno oforme taj arhiv, uz postovanje zakona. Ne treba jedno dobro delo, koje ce biti od pomoci svima nama, pravim radio amaterima, odmah takvim pisanjem osuditi na propast. Treba naci nacine da se jedna tako korisna stvar i sprovede u delo, a ne kaznjava. Ukoliko niste voljni da pomognete, recite. Nemojte, molim Vas odmah, pametovati i drugima ukazivati na moguce greske. Da su pravi radio amateri tako reagovali i ranije, ovog naseg lepog pokreta ne bi ni bilo. S uvazenjem, YU5DJZ.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: RoRa 20.08.2014 15:23:40
Kolega, da ste temu započeli kako valja moj odgovor bi bio sledeći:
Posedujem praktično sve brojeve, ukoričena godišta, časopisa "Radioamater" u papirnom izdanju od 1947 do 2010 god. Spreman sam da dam moj doprinos legalnoj akciji da papirno izdanje bude dostupno i u elektronskoj formi.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YT2RA 20.08.2014 15:48:37

     pre par godina je  skeniran UKT BILTEN koji  je  savez tadio amatera jugoslavije  izdavo. Skeniran i  postavljen je po nekim sajtovima inace  to je skupio i  skeniro  YU1QT Andra

   73 
Naslov: Odg: Arhiva casopisa "Radio-amater"
Poruka od: YU1RA 20.08.2014 16:04:15
"Дигитализовати" часопис "радио-аматер", а да буде квалитетно читљив, није једноставно.
Сви бројеви треба постоје у уредништву тог часописа, а у многим клубским архивама постоји већина бројева.
Мој предлог је се упути молба СРС-у да Савез уради тај посао, тим више што је у последњих 10 година два пута доношена одлука да се тај посао уради, али одлука није реализована.

Узгред: писање молби или предлога на овом форуму никога не обавезује, па ни Савез.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YU2M 20.08.2014 16:29:41
Sinišin je predlog interesantan, ali mislim da neće biti delotvoran...
Ukoliko je Savez dvaput sam od sebe donosio odluku da taj posao uradi, pa nije, kako li će tek uraditi na nečiju molbu?

Možda, pro forme radi, zatražiti pismenim putem ( zvanično ) odobrenje da se to uradi ( bar za onaj period na koji Savez polaže autorska prava), pa po dobijanju tog odobrenja ( takodje pismenim putem), onaj ko je voljan to i odradi. Danas i fizička lica poseduju skenere daleko kvalitetnije nego što su bili pre dve, pet, ili deset godina....

To jeste kapitalan posao, koji zahteva puno, puno vremena i truda i svako ko ga prihvati je već "heroj" u najavi.
Svakako, očekujemo da to bude u PDF formatu.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YU5DJZ 20.08.2014 23:38:20
Odlicno. Sada diskusija pocinje da se razvija u ispravnom smeru. Hvala svima koji su uzeli ucesca u ovoj temi na forumu i dajte sada da predjemo sa reci na dela. Molim sve Vas da date predloge u kom pravcu se treba kretati da bi ova nasa zelja bila ispunjena. Trebamo da se opredelimo da li cemo dejstvovati u pravcu Saveza ili cemo posle odradjenog posla ( digitalizovanja casopisa ), sve to predati Savezu koji bi zavrsio posao objavljivanja materijala na svom sajtu. Ja sam tu da u bilo kom pogledu pomognem u realizaciji tog posla. Samo recite sta treba da se uradi.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YT9TP 20.08.2014 23:43:24
Pa ako je Savez već odlučio da radi digitalizaciju samo treba koordinirati da se to odradi.
Verovatno nije uradjeno jer je to vrlo obiman posao i treba neko izbiljno tome da se posveti.

Valjalo bi da IO imenuje nekoga da se time pozabavi a da taj da neko uputstvo svim zainteresovanima kako da skeniraj materijal da bi to bilo sto jednoobraznije.
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YU2M 21.08.2014 00:06:52
Sedamdesetih godina prošlog veka Radio Amater se u Pančevu, zajedno sa NINom i Dugom prodavao na kiosku u ulici Braće Jovanovića u Pančevu. Tada, kao školarac, nisam bio ni operator, ni učlanjeni radio-amater, ali sam se "družio" sa Malom školom elektronike pok. Krleta.

Nažalost, naš časopis je nešto kasnije povučen iz slobodne prodaje, a moje primerke su pojele mnoge selidbe i miševi iz podruma...

Ukoliko bi se uradila digitalizacija, to bi bila kapitalna ostavština za neke buduće nove klince ( ja sam tu nepokolebljivi optimista).
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: YU5DJZ 22.08.2014 00:57:19
Postovane kolege,

Nemojmo sad da stanemo i da cekamo da nam neko drugi resi problem digitalizacija Radio amatera. Molim Vas dajte konkretne predloge i da pocnemo i zavrsimo sa resenjem tog naseg pitanja.

Pozdrav, Djura
Naslov: Odg: Arhiv casopisa Radio amater
Poruka od: S56A 22.08.2014 10:43:18
http://library.foi.hr/m3/kdetaljis.asp?sqlid=1&sqlx=S00005&U=radioamater&upit=radioamater&dlib=1

Google i ja sve znamo!  Radioamater od 1947 do 1993 godine. Prijatno iznenadjenje jer je unutra stotinjak mojih doprinosa.  Dodjem ja u SRJ, svratim kod Zarka Resanovica, a on se uhvati za glavu pa pita:  Da li si opet doneo clanak o savremenom elektronskom tasteru?  Zadnjeg sam napravio pre par godina sa programiranim IC, a napisao programe za takmicenja i CW robote skupa sa YT7PWR of SDR fame!