HAM radio > Digitalne komunikacije

Kako napraviti APRS gejt?

(1/2) > >>

YT9TP:
Posle X mesci čekanja u fioci konačno smo YU1ZZ i ja pre par dana izvadili modul za APRS i napravili interfejs za radio i računar. APRS čvor je podešen i radi.

Povezan je sa računarom na serijski port u KISS modu. Probao sam da gejt napravim korsiteći program APRSISCE (Windows). Mislim da sam sve uradio ako treba ali nisam siguran da li radi (imam peh da nema nikakav APRS klijent da mogu da ga istestiram).

Kada u APRSIS pokrenem slanje podataka, on to pošalje i na internet i na APRS čvor. Mađutim na APRS mapi se vidi samo APRSIS SSID ali se ne vidi SSID APRS čvora. Da li to tako treba?

Malo me zbunjuje to što koristim Argent Data Systems Tracker 3 mini koji radi istovremeno i kao APRS čvor i kao paket radio digipiter i kao KISS modem.

YT2CQ:
A jel APRS-Digi salje podatke ka APRSISCE-u kad emituje beacon?
Kontam da ne moze da ga cuje jel sve ide preko jednog interface-a i jednog uredjaja.
A to mozes da proveris preko terminala.

YT9TP:
APRSIS prijavljuje sebe u APRS mrezu ali sami didgi se ne vidi. Doduse nisam siguran ni da li treba da se vidi, jer moudl ima dva paralelna rezima rada, istovremeno radi kao samostalan APRS cvor i kao KISS modem koji je povezan na racunar. Mozda APRSISCE.

Ne znam kako da proverim iz terminala, gde treba da se zakacim?

YT2CQ:
I-Gate sve sto cuje salje na APRS server. Moguce je da APRS digi kad emituje beacon sa podacima o digipiteru ne prosledjuje APRSISCE-u podatak da moze da ga ucrta u mapu/prosledi na APRS server nego samo ode na RF .

Terminalom se kacis na seriski port na kom je modem/TNC2 i pratis sta ti prosledjuje. Misli da Argent Data Systems Tracker 3 radi kao samostalni digi i ne prosledjuje svoje beacone ka APRSISCE-u i zato ga nema na mapi.

Jel si probao da Argent Data Systems Tracker 3 namestis da radi kao KISS modem a da APRSISCE radi kao DIGI i I-GATE?

YT9TP:
Tracker3 moze da radi istovremeno kao APRS cvor i kao KISS modem i tako sam ga i ja konfigurisao. Moguce je da APRSISCE u stvari i ne tretira taj digi u modemu kao da postoji nego radi samostalno.

Ako sm te dobro razumeo, ako na serijski port uakacim terminal program umeto APRSIS ond bi APRS nod morao svaki put kada emituje identifikaciju na radio morao da isto posalje  ina serijki port?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju