HAM radio > KT

Antena za 80 m na zgradi

(1/2) > >>

YT9TP:
Ima li ko kakav predlog ta bi se moglo napraviti na zgradi da je upotrebljivo za 80 metara?

Situacija nije bas sjajna. Vrh ygrade je terasa, tako da seupotrebljava i ne mogu tek tako da razvlačim žice i kablove. Praktino mogu da nešto namonitoram po ivici zgrade.

Jedan strana zgrade he zif bez prozora pa bi tuda mogla da se spusti neka žica. Da li je moguće napraviti neku vertikalnku ili vertikalni diol ili tako nešto da ide paralelnmo sa takvim zifom. Ne postoji mogunost da se korsiti druga zgrada.

Zgrada ima 18 spratova a moj stan je oko 20 metara ispod vrha.

YT7TA:
Na tvom mestu bi verovatno pravio neki inverted V. Vrh antene bi vezao za ugao terase na vrhu zgrade dok bi za krajeve potražio neke tačke na zemlji (drvo ili neki niži objekti, ali opet da ne bude na dohvat ruke) tako da krajeve antene odbijem što više od zgrade. Možda bi umesto Inv V došao u obzir i delta loop, isto tako postavljen kao Inv V samo što bi kraci bili spojeni a napajanje na špicu na vrhu delta loop-a. Treća mogućnost je kosi dipol, jedan kraj na vrhu zgrade, drugi negde na zemlji a koaks visi tebi pravo ka prozoru. Neka malo komplikovanija varijanta bi bila vertikalni dipol. Trebalo bi ga udaljiti jedno 10 m od zida kako bi zid predstavljao reflektor. Opet bi trebao neki konopac - uže koje ide koso sa vrha zgrade prema zemlji, a na pogodnom mestu zakačen kraj dipola, koji visi vertikalno.

YT1JB:
Za te uslove pogodne antene su i sloper, vertikalni ili kosi dipol. Ako se odlučiš za dipol, koaksijalni kabl će taman da dodje u nivou tvog stana i neće biti dugačak. Ako izabereš sloper, on se napaja na vrhu.

YT9TP:
Stvar je sto ne mogu da se oslonim ni na kakav drugi oslonac osim same zgrade :(

YT1JB:
Onda vertikalni dipol, zategni sa vrha zgrade pa dole dokle dodje.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju