HAM radio > HAM radio software

Ham Radio De Luxe i REMOTE radio

(1/2) > >>

YU1EW:
Sve je više situacija u kojima radio-amateri razmišljaju o povezivanju na svoje radio stanice daljinskim putem. Razlozi su najčešće velike smetnje u gradovima ili teškoće oko postavljanja antena. Remote radio postaje popularan u svetu ali i kod nas. Ovo uputstvo  nastalo je kao pomoć u ideji da omogućimo licenciranim radio-amaterima operatorima, članovima kluba, pristup klupskoj stanici u Borči. Prvu remote vezu sa sopstvene remote stanice održao sam pre više od deset godina, još u vreme dial up modema, pa sam se kao "iskusan" prihvatio obaveze da  napišem uputstvo za ovu klupsku akciju.
Za HRD smo se odlučili zato što je besplatan do svoje verzije 5.24 i sasvim funkcionalan.
Pretpostavljam da ima i drugih zainteresovanih. Možda će vam ovo uputstvo olakšati postavljanje i podešavanje "remote setup-a".
Podrazumeva se da na ruterima i računarima u vašoj mreži svi portovi koje koristite moraju biti otvoreni!

Uputstvo je na sledećem linku:

https://www.dropbox.com/s/0turdjqvaz0iev1/Remote%20setup%20V1_1.pdf?dl=0

73&GL
Zoran, YU1EW

YT1PRM:
jedean isto tako dobar vid remote kontrola na daljinu je kenwoodov standard SKY Comand , inace poseduje ga mali broj mobilnih i rucnih i baznih kenwood radisotanica , vidite moju prezentaciju o tome na YouTube http://youtu.be/EigEFGNpNdQ

ili druge prezentacije o pomentutom sistemu http://youtu.be/unAIIX3tYrE

interesantna je i opcija CAT cntrola pa konbinacija interneta teamwifera, skaype i drugih ip prenosa medija zvuka , ima interesantnih i dosta popularnih zello aplikacija za povezivanje stanice i interneta a HamRadioDelux je dosta pogodan ima vec ucitana podesavanja za mnoge uredjaje sa cat kontrolom pa mogucnost pracenja satelita , i rada digitalnih modom , pa qso log , pa pracenej dx klastera ...

YU1EW:
Kenwood-ov Sky command takodje koristi CAT protokol za kontrolu izdvojene stanice preko paketa i standardnog AX25 protokola. To je interesantno ali ipak relativno sporo i ograničenih mogućnosti. Sa HRD remote softverom, ili namenskim hardverom (poput www.remoterig.com) dobija se mnogo veći komfor i funkcionalnost. Uz dobar IP link skoro kao da sedite za stanicom.
Drugi, veći problem kod nas je što postojeći Pravilnik o ARS dozvoljava amaterskim primopredajnim stanicama samo simpleksni rad (član 7. Ostale napomene, stav 3.). U slučaju Sky command softvera audio sa i ka  KT stanici ide po UHF kanalu, a to više nije simplex.
Team viewer je odličan program za remote pristup PC, ali je komercijalan. Osim toga tada sa sa remote PC nepotrebno prenosi  Windows desktop grafika koju je bolje generisati na lokalnoj PC mašini, a prenositi samo relativno malu kolicinu podataka za vezanih za CAT i ostala upravljanja.
Skype je OK, izgleda da je njihov codec odličan, ali su isto tako odlični i RemAud ili IPsound, sa optimizovanim bandwith-om za za nama potreban govorni audio. Takodje kad pokreneš Team viewer, Skype, pa Logging program itd. zauzimaš resurse računara. Korišćenje HRD servera na remote mašini  i HRD klijenta na lokalnoj je naprednije rešenje. A zatim sve posle povezeš sa ostalim korisničkim programima lokalno.

YU6MM:
1EW de 6MM

Koristio sam HRD Remote jako dugo, imao staticku IP adresu i odradio gomilu veza na HF + 6m. Deljao sam karibe na 6m SSB Remote, Afrika isto i sve je to super izgledalo dok se nisam zaseleo CW-a. Na kraju sam presao na TW i direktno tastovao iz logging programa. Za audio sam koristio Skype Automatic call answer, ali mi se nikako ne dopada njihova audio regulacija jacine, koja neki put shum prepozna kao smetnju u vezi i potisne je.

YU2M:
I ovako smo imali "veselje" u kontestima....
Neki su optuzivani da su koristili remote RX, posle silnih uspeha u takmicenjima, cak napustili contesting.
Mogu da zamislim sta nas sve u buducnosti ceka....
Ja postavim remote stanicu u Evropi, a za uzvrat "obezbedim" sebi po jednu u Japanu, USA i Brazilu...

Nekako smo se "uklopili" u assisted kategoriju, a ovo ce obesmisliti svako dalje ucesce u takmicenjima.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju