HAM radio > Radio amaterski uređaji

FT-8900 RF SQL

(1/3) > >>

YT9TP:
Zna i neko čemu služi opcija RF SQL na FT-8900?

U uputstvu nema neko podrobnije objašnjenje osim da se time podešava RF squelč, što je savim očigledno iz naziva.

Međutim, podešavanje te opcije na uređaju ne pravi nikakvu razliku. Uređaj na prednjoj ploči ima ručno podešavanje skvelča i to radi isto bez obzira kako je podešena opcija RF SQL.

Pomislio sam da možda to određuje kako će raditi SQL izlaz na 5 pinskom mini din priključku, ali ni na to ne utiče.

YT1PRM:
Sve pametni Predraze RF SQL je opcija da ako ti neka stanica dolazi na frekvenciji koju pratis sa recimo ga 5 s jedinica a ti stavis RF SQL na 7 tu stanicu neces cuti jer je ispod praga rf skvelca za otvaranje a stanice koje ti se jave sa 7 ili 8 9 s jedinica cujes to jest otvaraju ti skvelc


nekad je mudro pitati i nauciti nesto a ne smatrati da sve znas

YU1OXB:
Koliko vidim oboje gresite pomalo. Uredjaj ima dve vrste skvelca: "RF Squelch" i "RF S squelch"

RF Squelch sluzi da utisate audio na prijemu na "receive only" kanalu dok slusate na glavnom tj. "main" kanalu kod DUAL MODE rada. Moze da se postavi tako da utisa audio na "receive only" kanalu samo kad slusate istovremeno i na "main" kanalu ili samo kad predajete na "main" kanalu ili i kod prijema i predaje na "main" kanalu... ili da to potpuno iskljucite, ali svakako deluje samo na audio na  "receive only" kanalu.

RF S squelch je prakticno kao i kod AM CB stanica. Postavlja se da ga otvaraju samo signali koji su u S-jedinicama veci od zadane vrednosti na koliko ste podesili.

S56A:
Dr. Boro, iskomplikovao si pricu, a ona je upravo iz tvog medicinskog domena!  Ljudski sluh je delikatna stvar optimizirana za govor, a prija mu muzika, zuborenje vode, cvrkutanje ptica i slicno.  Dugotrajno slusanje monotonih signal kao sto je ssum radiotalasa, jednotonska telegrafija ili dvotonski teleprinterski signali dovode do ostecenja sluha.  Zato se u profesionalnim vezama upotrebljava "squelch" utissanje koji se podesi tako, da osnovni ssum radioprijemnika ne prolazi audio kanalom.  Jednostavnim detektorom se ustanovi pojava korisnog signala i tada se otvara audio kanal sa manjom histerezom (zakasnjenjem) kod isklapanja.  KT radioamateri i "dezurni" moraju reagirati na najslabije signale pa cesto drze squelch otvoren na "glavnom" kanalu.  Detektovan signal ima logaritamski karakter pa se moze koristiti za S-metar.  Umesto squelch-a na KT mozemo jednostavno smanjiti VF pojacanje malo iznad nivoja ssuma po S-metru.  Time se pomazemo nasem mozgu koji lakse razazna slabe signale u cistijoj okolini.  Pri tom pomaze i SLOW AGC jer smanjuje nezeljen ssum u pozadini.  Nazalost je radioamatere strah da ce nesto ispustiti pa naviju sve dugmice do kraja :-(  Slicne perverzije se dogadjaju sa preglasnom disko muzikom ili reprodukcijom preko slusalica.  Puno vise korisnih informacija mozete cuti od Muzikanta Andre, YU1QT.  On lepo kaze, kada sviramo na svadbi, to mora da se cuje preko brda.  Par takih tortura sam preziveo.  Nebeski narod :-)

YT9TP:

--- Citat: YT1PRM  04.12.2014 18:02:33 ---Sve pametni Predraze RF SQL je opcija da ako ti neka stanica dolazi na frekvenciji koju pratis sa recimo ga 5 s jedinica a ti stavis RF SQL na 7 tu stanicu neces cuti jer je ispod praga rf skvelca za otvaranje a stanice koje ti se jave sa 7 ili 8 9 s jedinica cujes to jest otvaraju ti skvelc

--- Kraj citata ---

Molim admina da reaguja na ovo uvredljivo obracanje lika koji je sve samo ne neki autoritet.

Milane, super si ti ovo sve ispametovao, a nisi rekao nista novo. Niej mi jasno što si se uopšte javljao u diskusiju kada niti poznaješ materiju niti razumeš pitanje.


--- Citat ---nekad je mudro pitati i nauciti nesto a ne smatrati da sve znas

--- Kraj citata ---

Ako nisi primetio ja sam upravo PITAO.

Žalosno je da je u nekom vremenskom periodu bila takva politika da su radio-amaterske klase poklanjane likovima kao što si ti, koji me ne znaju em su spremni da pljuju po drugima ne bi li ispali pametniji.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju