HAM radio > Radio amaterski uređaji

FT-8900 RF SQL

<< < (2/3) > >>

YT9TP:

--- Citat: YU1OXB  04.12.2014 22:25:21 ---Koliko vidim oboje gresite pomalo. Uredjaj ima dve vrste skvelca: "RF Squelch" i "RF S squelch"

RF Squelch sluzi da utisate audio na prijemu na "receive only" kanalu dok slusate na glavnom tj. "main" kanalu kod DUAL MODE rada. Moze da se postavi tako da utisa audio na "receive only" kanalu samo kad slusate istovremeno i na "main" kanalu ili samo kad predajete na "main" kanalu ili i kod prijema i predaje na "main" kanalu... ili da to potpuno iskljucite, ali svakako deluje samo na audio na  "receive only" kanalu.

RF S squelch je prakticno kao i kod AM CB stanica. Postavlja se da ga otvaraju samo signali koji su u S-jedinicama veci od zadane vrednosti na koliko ste podesili.

--- Kraj citata ---

Ima logike u ovome sto si rekao, pretpsotavio sam da to tak nekako treba da radi, samo sto ja nisam uspeo da dokucim da li to tako radi, jr kako god da podesim RF DQL ociju, uredjaj se ponaša isto.

FT8900 prakticno ima dva prijemnika koji rade nezavisno. Svaki od njih ima nezavisne kontrole za sqvelč, manuelne i ovo RF SQL podešavanje u meniju. Manuelne kontrola radi kako što je to uobičajeno, a ovo podešavanj u meniju kako god da ga namestim ne menja ponašanje uredjaja - ili bar ja nisam našao način da to proverim.

Dakle, kako god da ja podesim RF QSL opciju, uedjej se ponaša isto. Probao sam i sa slabijim signalima koji su niži od podešavanja RF SQL opcije. Sqvelč se otvara prema manulenom podešavanju a ne prema ovoj opciji.

Nisam priometio ni da ima veze da li je prijemnik aktivan ili ne. i kada je neaktivan sqvelč radi nepromenjeno bez obzira na podešavanje RF SQL opcije.

Probacu ponovo to da istestiram. Dakle, ako sam te dobro razumeo, kada podesim RF QSL opciju, bez obzira na manuleno podešavanje skvelča, skvelč ne bi trebalo da otvaraju stanice koje su tiše od podešenog u RF SQL?

YT9TP:

--- Citat: S56A  05.12.2014 00:26:47 ---Dr. Boro, iskomplikovao si pricu, a ona je upravo iz tvog medicinskog domena!  Ljudski sluh je delikatna stvar optimizirana za govor, a prija mu muzika, zuborenje vode, cvrkutanje ptica i slicno.  Dugotrajno slusanje monotonih signal kao sto je ssum radiotalasa, jednotonska telegrafija ili dvotonski teleprinterski signali dovode do ostecenja sluha.  Zato se u profesionalnim vezama upotrebljava "squelch" utissanje koji se podesi tako, da osnovni ssum radioprijemnika ne prolazi audio kanalom.  Jednostavnim detektorom se ustanovi pojava korisnog signala i tada se otvara audio kanal sa manjom histerezom (zakasnjenjem) kod isklapanja.  KT radioamateri i "dezurni" moraju reagirati na najslabije signale pa cesto drze squelch otvoren na "glavnom" kanalu.  Detektovan signal ima logaritamski karakter pa se moze koristiti za S-metar.  Umesto squelch-a na KT mozemo jednostavno smanjiti VF pojacanje malo iznad nivoja ssuma po S-metru.  Time se pomazemo nasem mozgu koji lakse razazna slabe signale u cistijoj okolini.  Pri tom pomaze i SLOW AGC jer smanjuje nezeljen ssum u pozadini.  Nazalost je radioamatere strah da ce nesto ispustiti pa naviju sve dugmice do kraja :-(  Slicne perverzije se dogadjaju sa preglasnom disko muzikom ili reprodukcijom preko slusalica.  Puno vise korisnih informacija mozete cuti od Muzikanta Andre, YU1QT.  On lepo kaze, kada sviramo na svadbi, to mora da se cuje preko brda.  Par takih tortura sam preziveo.  Nebeski narod :-)--- Kraj citata ---

Dokle će admini da tolerišu ovog trolera? Jel ovo primer diskusije kakvu želite da imate na forumu?

Razumem da je potrebno da je potrebno da YT1PRM-u  neko objasni ovakve stvari pošto je on dobio klasu a da ne zna ni osnove, ali ova tema nije mesto za to. Treba da otvorite neki poseban podforum za doobuku amatera sa poklonjenim klasama i da tamo imenujete ovog trolera da im objašnjava ono što svako treba da zna.

YU1OXB:

--- Citat: YT9TP  05.12.2014 09:25:33 ---Probacu ponovo to da istestiram. Dakle, ako sam te dobro razumeo, kada podesim RF QSL opciju, bez obzira na manuleno podešavanje skvelča, skvelč ne bi trebalo da otvaraju stanice koje su tiše od podešenog u RF SQL?

--- Kraj citata ---

Nije iskljuceno da u tvom uredjaju to stvarno ne radi, ali to je detaljno objasnjenje proizvodjaca kako bi to trebalo da radi i da se podesi, koje sam nasao na NET-u i samo preneo.

YT1PRM:
iz tvog posta se vidi da imas klasu ad neznas osnovne stvari cemu sluze i da i ako znas ili umes da ih probas ne vidis sta su promenile pa nemozes zakljuciti cemu sluze ili nemozes se nauciti
 

ja sam pokusao da ti objasnim naj prostije , da bi ti to umeo da shvatis i skontas
 ali tvoja motorika u izrazavanju to jest pisanju ti ne dozvoljava da se ucis , pa smatras se uvredjenim jer te je neko sa nizom klasom naucio!
jer smatras da si se naucio svemu cim si se rodio mislis da sve znas

klasa mi nije poklonjena , vec sam je polago kod licnog pilota Druga TITA

90tih godina

drugo kad smo vec kod polaganja i poklanjanja klase stobom cu uvek da sednem u klupu na unaksrno ispitivanje, proveravanje  i pokazivanje znanja

YT9TP:
YT1PRM, ja razumem da je tebi najveći domet u znanju razumevanje kako radi skvelč.

To je lepo za tebe, ali je realno gledano poptuno banalna stvar. Ti si toliko puta javno demonstrirao koliko ne znaš da to više nije nikako iznenađenje.

Štaviše, tvoje neznanje je SRAMOTA za radio-amaterski pokret. Meni je neverovatno da ljudi koji su takve neznalice i koji nemaju ni najosnovniji osećaj za poštovanje nekih osnovnih napre radio-amaterskih normi a kamoli propisa uopste danas mogu da imaju klasu. Nekad to nije moglo.

Tvoj nastup u ovoj temi je školski primer tvog svakodnevnog ponašanja. Niti si razumeo pitanje niti se razumeš u temu ali si uvek spreman da opljuneš.

Ali što bi to cudilo od čoveka koji je slabog tehničkog znanja, koji se otvoreno bavi švercom, koji svesno u etru radi neke stvari iako zna da nisu dozvoljene propisma, koji radi na KT van svoje UKT licence, koji se ne ustručava da svoje nepoštovanje propisa demonstrira čak i van zemlje i tako blati radio-amaterski pokret u Srbiji.

Što se tiče merenja čiji je veći, dečko ja sam svoju radio-amatersku klasu (i to ozbiljnu a ne tu tvoju) zaradio u vreme kada je za to trebao trud a ne u vihorima rata ili nekim zakulisnim radnjama. Zar ti stvarno misliš da ja moram ili imam potrebu tebi da dokazujem svoje znanje?

Ako nekog drugog intresuje on vrlo lako moze da potrazi na Internetu sta ja radim i cime se bavim i sta ti radis i cime se bavis pa da uporedi.

Uostalom, evo ove teme, lepo si pokazao ko si ikakav si, ne trebam ti ja tu da te mnogo eksponiram. :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju