Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Samogradnja / SAGRADITE MULTIBANDER "uBITX" SA MIKROPROCESOROM -Drug deoi
« Poslednja poruka od strane YU1EO poslato 14.08.2020 12:41:00 »
SAGRADITE uBITX MULTIBANDER SA MIKROPROCESOROM

                  DRUGI  DEO

      
      Kutiju sam izrezao od jedne dvostrano kaširane vitroplast ploče standardne veličine 32 x 17 cm.Dobio sam prednju i zadnju ploču  dimenzija 17 x 8 cm i donju ploču dimenzija 17 x 18 cm.,izbušio na njima porebne rupe ,i sastavio ih pomoću "L" profila šrafovima za lim.
      Fotografije su ispod teksta.

        Treba prvo sagraditi ,mozak uređaja koji , kao celinu , čine Arduino,Si 5351 i displej i povezati ih prema šemi.Sa Interneta se može skinuti program za Arduino.Meni je ArduinoNano programirao Goran YU1GD,a sve podatke u vezi sa spajanjem dobio sam od Duška YU1RK. Na slici se vidi  kako izgleda ovaj sklop.Postavljen je na  prednjoj ploči levo zajedno sa displejom i Si 5351.Ja sam gradio pločicu za SI 5351,a  vi obavezno kupite gotovu preko Ebay -"Adafruit Si5351 Clock Generator  Breakout Board" .Enkoder se može nabaviti jeftino kod nas.
       Veze Arduina,displeja i Si 5351 date su na šemi .Neka vas ta šema ne zbunjuje jer se odnosi na "KIT" verziju uređaja.U fazi gradnje i provere prijemnog dela uređaja povežite Displej i Si 5351 kao na šemi ,a srednji izvod enkodera na masu.Druga dva izvoda enkodera spojite sa A0 i A1,a funkcijski taster na enkoderu na A2.Funkcijski taster se aktivira pritiskom  na dugme  osovine enkodera.Na Arduinu vežite A6 na tacku 5V preko otpornika od 4,7 kOma.

      Nisam gradio prvi i drugi mikser ,upotrebio sam fabričke .Vi ih možete lako sagraditi jer je autor dao detaljne podatke.Odlično rade!
      Za gradnju kristalnog filtra kupljeno je 12 kristala od kojih je odabrano 8 sa približno istim fekvencijama.Takodje su provereni i kapaciteti za filter.Treba podvući važnost što pedantnije izrade filtra.Pogledajte sliku ,baš je lep !
      
      Rešio sam da prvo uradim prijemni deo i to bez štampane ploče po sistemu "IKEBANA",tj.lemljenjem komponenata  jedne za drugu i za masu. "Ikebana " izlgeda simpatično i razbarušeno,meni je lepša od štampane pločice.Odrezao sam komad vitroplasta dimenzija 13,5 X 5 cm.na koji sam zalemio sledeće : prvi mikser, prvi RX pojačavač,45 mHz BPF,drugi RX pojačavač, 12 mHz kristalni filter , modulator/demodulator i NF pojačacač - TDA 2822.Na ploči sam ostavio mesta gde će kasnije biti zalemljene komponente prvog i drugog TX pojačavača.

      Obezbedio sam uređaj od pogrešnog ukljucenja na napon napajanja pomoću osigurača i jedne snažne diode.

      U toku gradnje proveravana je ispravnost od stepene do stepena pa je uređaj odmah proradio.
      Međutim ,na svim opsezima , sa fedingom ,čas snažno čas slabije ,dolazio je  signal od 13.650 kHz,koji je skoro onemogućavao prijem.Odlučio sam da ugradim preselektor koji je načnjen  od dvostrukog kondenzatora ,2 x 500 pF,iz starih srednje-talasnih džpnih prijemnika i dva oscilatorna kola tako da pokriva ceo KT opseg.Postavljen je zajedno sa LPF 0-30 mHz , na posebnoj pločici.Preselektor je potpuno potisnuo smetnju pa je prijem postao veoma zadovoljavajući.

      Biranje frakvencije vrši se tako što se dugme enkodera , tj.fuinkcijski taster,dva puta pritisne a onda okretanjem enkodera izabere frekvencija.Jednim pritiskom na taster enkodera potvrđuje se izabrana frekvencija.
      Jednim klikom na taster enkodera dobija se opcija za razna podešavanja- videćete sadrzaj te opcije na displeju.
      U sledećem nastavku čanka opisaću gradnju predajnog dela.

      73,Saša YU1EO
2
Samogradnja / SAGRADITE MULTIBANDER "uBITX" SA MIKROPROCESOROM
« Poslednja poruka od strane YU1EO poslato 10.08.2020 14:06:42 »


                                                                      Prvi deo.
   
   1.Uvod
      
   Miki,YU1KM ume da ,na Internetu ,pronadje vrlo interesantne gradnje od kojih je mnoge realizovao .Prošle godine  našao je projekt "uBITX" indijskog amatera VU2ESE,u kome je vrlo detaljno i pedantno opisana gradnja bidirekcionog muttibandera sa procesorom ArduinoNano od 3-30 MHz kontinuelno..
   Uz pomoc Gorana YU1GD i Duška YU1RK projekt je proucen,pa smo Miki i ja,uz obecanu  njihovu podršku ,odlucili da se
upustimo u gradnju.
   Baveci se gradnjom ja sam do sada sagradio nekolliko multibander prijemnika ,ali oni nikada nisu radili onako kako sam ocekivao.Razloga za nezadovoljstvo je bilo više : nestabilnost VFO ,veliki broj kristalnih oscilatora i njihovi signali tamo gde ne treba,veliki broj kalemova,preklopnika i t.d.
   Ovaj projekt je predstavljao moderno rešenje primopredajnika ,a upotreba digitalnih sklopova bila je poseban izazov.   Gradnja je završena ,moze se reci ,vrlo uspešno,pa želimo da to iskustvo podelimo sa vama.
   (Skice,šeme i fotografije se nalaze ispod teksta).

   Iz blok šeme se vidi da je u pitanju bidirekcioni primopredajnik  kod koga veci deo sklopova radi i na prijemu i na predaji.
   Uredjaj sadrži sledece sklopove:
   a) Izlazni stepen sa IRF 510 i pretpojacavacima i LPF,
   b)primiopredajni deo sa mešacima i filtrima,
   c)audio stepen i
   d)Stepen koji cine ArduinoNano,Si5351A i Displej ,a autor ga naziva "Raduino" .Ovaj stepen obavlja sve funkcije i komande na uredjaju : proizvodi frekvencije CLK# 0 ,CLK#1 i CLK#2 potrebne za mešanja ,bira opsege i vrste rada,pomocu enkodera bira radnu  frekvenciju,radi kao elektronski taster i t.d.
,
   2.Analiza
   
   Kako radi prijemnik?
   Glavna šema   prikazuje uredjaj na prijemu,a tada je na sve tacke osnacene sa RX doveden napon + 12 V.
Primani signal  dolazi na LPF (L1,2,3,4 ) ,a zatim na  prvi mikser T2/T1 ,gde se meša sa signalom CLK#2 ciju frekvenciju ,u rasponu od 45-75 mHz ,zavisno od izabranog opsega,odredjuje Raduino.Sinal se pojacava u Q 10,11 i 12 ,pa ide na BPF 45 mHz,a onda ide na drugi mikser gde se meša sa CLK#1 od 57 mHz.Posle drugog miksera signal se pojacava u Q30,31 i 32 i odlazi na kristalni filter 12 mHz a zatim na demodulator i audio pojacanje.

   Kako radi predajnik ?
   Pri prelasku na predaju,na tacke TX doci ce  +12 V cime ce predajni deo biti spreman za emitovanje.Ako radimo SSB signal ce sa  MIC  doci na modulator sa BAT 545L i sa CLK#0 dati DSB a posle kristalnog filtra SSB.Posle mešanja sa CKL#1 u drugom mikseru i filtriranja u BPF signal ce se u prvom mešacu pomešati sa CLK#2 ,proci kroz LPF i otici na pojacavacki stepem pocev od  Q90 pa nadalje , do antene.
Pri radu  telegrafijom CW signal ce doci na tacku CW-KEY,a zatim ce ,sopstvenim naponom , razdesiti T2 u prvom mikseru  pa preko LPF otici na pojacavacki stepen sa Q90 , pa dalje.
   
   U ovom delu napisa dati su podaci o uredjaju,autoru,i nekoliko slika.Verujem da ce se zainteresovani ,na Internetu a i kroz ovaj clanak detaljnije upoznati sa projektom.U drugom delu clanka,koji sledi,opisacu moju gradnju (na slici) i pokušacu da dam objašnjenja o radu kljucnih sklopova.

73,Sasa YU1EO. 
3
Kupujem - prodajem / Odg: VHF/UHF all mode-kupujem
« Poslednja poruka od strane YU2MYG poslato 30.05.2020 18:39:16 »
Moji podatci:
Radak Bogoljub
063572670
4
Kupujem - prodajem / VHF/UHF all mode-kupujem
« Poslednja poruka od strane YU2MYG poslato 30.05.2020 15:34:25 »
Kupujem All modeCW+SSB+FM  VHF/UHF primopredajnik 144/432Mhz ili menjam za neki alat iz mojih oglasa na kupujem prodajem sa mojom ili vašom doplatom.
5
Samogradnja / Odg: KAKO IZAĆI NA SATELIT Q0-100
« Poslednja poruka od strane YT2CQ poslato 23.05.2020 19:09:58 »
Kod mene zapelo zbog zastoja u postama. Poruceni delovi u posti Hong Konga stoje jos od sredine marta (treba da stigne PLL LNB, atenuator 20dB 20W i jumper low loss koaksijalni kablovi).

U medju vremenu Vladimir YT7VG radi na postavljanju TX sistema u radio klubu YU7BPQ.
RX sistem napravljen (RTL-SDR V3, Bias Tee, LNB i offset 0.8m)
6
Samogradnja / SATELIT RADI I SA OVOM ANTENOM
« Poslednja poruka od strane YU1EO poslato 22.05.2020 18:16:37 »

Nasao sam u furdi  jedan stari fid za 2,4 GHZ koji se sastoji od zatvorenog dipola i par elemenata .Duzina  je 20 cm
Dobit je  max. oko 5 dB.
Sasvim dobro aktivira setelit Q-100 tako da se signal vraca sa 5 S jedinica na SDR prijemu.
Znaci i sa ovom antenom se moze !

Ne znam koji jos trik  da upotrebim ne bih li vas zainteresovao za ovu vrstu veza ?!

Pozdrav,Saša ,YU1EO.
7
Samogradnja / KAKO IZACI NA SATELIT Q0-100
« Poslednja poruka od strane YU1EO-1 poslato 15.04.2020 14:09:47 »
Ovo je najnoviji eksperiment.
Probao sam da li se moze raditi i sa  manjom antenom.
Oprobao sam antenu YU1AW od 12 dB,koju sam prema projektu Dragana Dobricica napravio pre desetak godina.
Antena je u sobi ,pored uredjaja,primala moj signal , preko satelita ,na WEBSDR sa S5.
Snazniji signal na slici ima S8.
8
Samogradnja / Odg: KAKO IZAĆI NA SATELIT Q0-100
« Poslednja poruka od strane YU1EW poslato 29.03.2020 12:18:22 »
Hvala Saša za vezu preko QO-100.

U medjuvremenu rešio sam problem upoad-a veza na LoTW. Koristim za tu vrstu veza program Log4OM  https://www.log4om.com/ . Program je besplatan.
U ADIF fajlu potrebno je da postoje sledeće linije pored redovnih za potvrdu veze:

<SAT_NAME:6>QO-100

<PROP_MODE:3>SAT

<BAND:4>13CM

Poželjno i

<BAND_RX:3>3CM

U Log4OM to znači da treba otići na My station (F4) pa odabrati Propagation = Satellite, i čekirati Setellite mode. 
U logging prozoru za band treba upisati 13cm za band a za RX band 3cm. Unešene vrednosti mogu se zaključati katancem :).
Tada će se ADIF generisati pravilno i veze uploadovati pravilno na LoTW. Verovatno i na Clublog.

73
Zoran, YU1EW
9
Samogradnja / Odg: KAKO IZAĆI NA SATELIT Q0-100
« Poslednja poruka od strane YU1EO-1 poslato 28.03.2020 07:54:25 »
Zorane,

Ja sam spreman za vezu preko satelita u svako doba.Kad ti budes spreman javi se telefonom,a mozes da mi doviknes i kroz prozor,hi.

Sasa. 
10
Samogradnja / KAKO IZAĆI NA SATELIT Q0-100 - DRUGI DEO
« Poslednja poruka od strane YU1EO-1 poslato 27.03.2020 20:12:21 »
                                                       


                                                        KAKO IZACI NA SATELIT Q0-100
                                     
                                                                    DRUGI DEO
Voleo bih da mi se samo cini da je kod nas malo zainteresovanih za ovo o cemu pisem .Siglo je par odgovora na forumu i imao sam nekoliko razgovora sa nasim amaterima.
Na bandu sam vise od dva meseca, nisam cuo nijednog naseg radioamatera,a u okolnim zemljama ih  ima po nekoliko.
Ako nesto odmah ne preduzmete,mislim da cete propustiti priliku da budete medju prvima koji su se vinuli ovako visoko i koji  rade veze na udaljenosti od 80.000 km.
Verujem da ce vas dalji tekst ohrabriti da zapocnete ovaj posao.
U januaru u prvom delu ove teme nisam izneo pojedinosti gradnje.Ocekivao sam vise pitanja na koja bih , kroz odgovore,izneo detalje.Nece me pokolebati sto nema  pitanja ,jer ipak bilo je preko 280 pregleda ,pa  sam siguran da ima zainteresovanih i radoznalih !

OPISACU MOJU VARIJANTU

Nabavka kompletnog sistema predstavlja znacajan izdatak pa sam se odlucio da uredjaj sagradim sam  a da nabavim samo ono sto moram.

Nisam bio sasvim siguran da  ce stvar uspeti pa sam krenuo  od najjednostanije varijante:

-nabavka ili gradnja prijemnog dela je otpala jer se za prijem moze koristiti  sajt  WEBSDR na 10489.500 MHz.Dovoljno je da na internetu ukucate WEBSDR ,program SDR za 10 GHz ,nalazi se na drugom mestu liste,i imacete izvanredan prijemnik za satelit na 2,4 GHz.

-odlucio sam da ,za sada , sagradim predajnik koji ce raditi na fiksnoj frekvenciji ,samo  CW , jer SSB dodatno komplikuje gradnju,

-bilo je potrebno da sagradim VFO koji  radi na  frekvenciji CW banda tj.pocev od 2,4 GHz.

Za  VF oscilator , umesto kristala , upotrebio sam  Arduino nano procesor i Si 351 programiran i na 75.0025 MHz., i udvajacki deo moga starog uredjaja za 2,3 GHz. i  dobio ,posle udvajanja,oko 5 mW na  2.400.060 MHz.

-kao  prvo pojacanje signala iz oscilatora upotrebio sam  pojacavacki deo starog transvertera i dobio oko 30 mW na 2,4 GHz.
-za pojacanje signala na 200 mW  kupio sam gotov PA od 1 W  za 16 dolara , vidi sl.2.
-za pojacanje signala na 2W kupio sam gotov PA od 8 W za 50 dolara,vidi sl.3.
-Grid antena 24 Db  je kupljena kod NETIKSA u Beogradu za oko.4000 din.


U ovom aranzmanu ceo sistem , ne racunajuci  neznatnu cenu delova starog uredjaja, je kostao oko 100 dolara.Rad na fiksnoj frekvenciji  ni malo nije smetao da za mesec dana uradim preko stotinu veza.Sa Arduinom se moze napraviti i promenljivi oscilator sto je malo slozenije.

 
DRUGA VARIJANTA

-Predlazem drugu varijantu  takodje  bez gradnje prijemnog dela - znaci za prijem bi se koristio WEBSDR.
-Kao oscilator opet bi se koristio Arduino i Si 351  na fiksnoj frekvenciji od 100.0025 MHz.Posle umnozavanja dobija se radna trekvencija od 2.400.060 MHz.
-kao prvi umnozivac upotrebio bi se  EME 175-R3 .
-kao drugi umnozivac upotrebio bi se   EME 228.
-kao pojacanje do 2 W upotrebili bi se  pojacivaci kao u prvoj varijanti ili samo pojacavac od 5 W (DJ0ABR/DC1RJJ).
- i antena od Netiksa.


Pogledajte blok semu  da bi ste analizirali prethodni tekst.
Pomocu slika i naziva sklopova  na Internetu  cete lako pronaci sve detalje,a i ja sam stalno kod kuce.

TREBA IMATI U VIDU  da ce se ,na izlazu iz EME 228 pojaviti VF  snaga od oko 80 mW i istu prilagoditi ulazu na prvi PA.

 

TRECA VARIJANTA

Ova varijanta je najkomfornija i najmanje graditeljska.
Mozete kupiti sve komponenta i sastaviti  konvertor za predaju a slusati preko WEBSDR ili kupiti
sve delove i sastaviti transverter .Zavisno od vasih opredeljenja i finansijskih mogucnosti izbor je na vama.
Stranice: [1] 2 3 ... 10