HAM radio > Samogradnja

Home made RF Speech Processor

(1/4) > >>

YU1OXB:
Ovo ce da ispadne da sam ja jedini koji se jos bavi samogradnjom?!
Evo zavrsih sinoc (idejno) moju verziju RF Speech Processor-a. Sledecih dana ide dizajn plocice i sklapanje prototipa. Ocekujem da ce to lepo da radi i ako bude tako, mislim da ce u svom domenu (mikrofonskih procesora) biti vrlo ozbiljna sprava.

YU1OXB:
Da se neko ne uplasi zbog dva kvarcna filtera, to moze lepo da bude zamenjeno sa dva keramicka ali oni moraju biti radjeni za SSB sirinu od 2,4 do 2,7KHz. Cak bi eventualno zadovoljili i CFW455I ali jedva. Tada bi i rezonator trebalo promeniti u neki za 455 a takvih ima svuda. Ja sam ljubaznoscu (poklonom) jednog prijatelja dosao do dva indenticna filtera iz RUP-15 na 501,650KHz i sirine 2,73KHz pa verujem da ce jos nekome to biti nabavljivo buduci da tih  rasturenih starih RUP uredjaja ima "okolo".

Ukratko o konceptu: to je vec poznata topologija ali sada sam to izveo na svoj nacin, na ulazu dual-OPAMP sa promenjljivim gain-om  u prvom stepenu a iza njega stepen koji radi kao Soft-limiter da se i pre prebacivanja u VF opseg signal blago uoblici. MC1496 je dupli balansni mesac sa boljim osobinama od NE602 familije kad je u pitanju balansni modulator,  jer je sa 1% tacnosti okolnih komponenata i pazljivim podesavanjem moguce postici potiskivanje nosioca i preko 50dB. Iza toga je kvarcni SSB filter a posle njega trostepeni diferencijalni limiter koji bolje i cistije obavlja posao od prostog rezanja diodama kako se to (zbog ustede) najcesce radi. Posle limitera je obavezan jos jedan indentican kvarcni filter da "ocisti" neminovne produkte limitovanja i taj se signal vodi na produkt detektor sa NE612 ili SA612 (moze i 602 serija). Ovde je izabrano to kolo jer je funkcija manje kriticna a i to kolo ima jos jedan zgodan deo - ugradjen oscilator ciji signal sluzi za mesanje u samom produkt detektoru a takodje i za prvo mesanje u MC1496. Frekvenca oscilatora se moze blago menjati oko rezonantne sto u sadejstvu sa propusnim opsegom oba filtra daje mogucnost da menjamo "boju tona" glasa odsecanjem nizih ili visih frekvenci kako pomeramo frekvencu oscilatora. Iza produkt detektora se ponovo dobija audio signal ali sada obradjen tako da uveden u stanicu na mikrofonski ulaz, znacajno (i do 6dB) povecava PEP snagu predajnika i doprinosi razumljivosti u tezim uslovima rada - pile-up, slabi signali, velike smetnje...

Cinjenica je da sve ovo moze na mnogo nacina da se resi, i mnogo jednostavnije ali... ja sam zeleo beskompromisno resenje a to po meni u analognoj tehnici izgleda nekako ovako. Verovatno da neki DSP sistemi mogu jos bolje, ali ja taj deo tehnike ne poznajem niti sam sposoban da konstruisem u tom domenu, pa sam mogao samo analogno jer to "kao" znam.

YT1JB:
Boro čestitam na odličnim projektima, ali se i uzdržavam od gledanja jer ako se opet dohvatim lemilice, nigde me neće biti... ::)

YU1OXB:
Nece ti nista strasno biti ako malo lemis. U ostalom treba i konstruktorstvo ponovo malo podici!

YU1OXB:
Veceras sam zavrsio dizajn plocice za RF Speech Processor sa prethodne seme. Ovih dana ce plocica biti odstampana pa krecem u sklapanje uredjaja. Iako cu sada dati nacrt plocice, savetujem da niko ne krece u gradnju dok to sve ne isprobam i eventualno ne korigujem ako bude potrebe. Cak i sada je vec plocica delimicno drugacija (dopunjenija) nego sto je na semi jer su mi se tokom dizajna javljale dodatne ideje za poboljsanja, a semu cu ispraviti da odgovara plocici tek kad budem zadovoljan radom definitivne verzije.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju