HAM radio > Samogradnja

Home made RF Speech Processor

<< < (2/4) > >>

YU1OXB:
Plocica je skoro napunjena komponentama i nadam se tokom vikenda da cu vec imati prve rezultate....

YU1OXB:
Rezultati delimicno nisu bas zadovoljavajuci... na zalost. Nekoliko mojih glupavih previda u dizajnu plocice (ko da sam srednjoskolac...) ali to je ispravljeno a bice i na crtezu plocice. Oscilator sa SA612 radi, ukupan kapacitet u kolu, koji jos obezbedjuje pouzdano startovanje je toliki da rezonator ZTB500 ne moze da se "nagura" gde treba tj. za nekih 2KHz ne dopire do 500KHz. Stavio sam ZTB503 i on se moze lepo prosetati gde treba i koliko treba. Mikrofonski deo je ceo OK ali mi se cini da mi MC1496 ipak nije sasvim ispravan mada sam mislio da jeste (skinuo sam ga sa neke moje stare plocice - nisam imao nov). Potreban je medjustepen pojacanja LO signala izmedju SA612 i MC1496 iako sam ja tvrdoglavo isao dalje bez njega (a lepo me jedan covek opominjao!) . Samo bafer na tom mestu nije dovoljan jer je nivo oscilacija iz SA612 nedovoljan za 1496.

Mora ovo da mi se "slegne" dan-dva pa da vidim sta cu da menjam. Verovatno ide nova plocica a bas je steta jer je ova ispala jako dobro.

YU1OXB:
Sledi ispravka... Procesor radi i to sasvim lepo i kako sam ocekivao. Ja sam napravio jos jedan previd i zato je izgledalo da ne radi i da 1496 nije ispravan. Po inicijalnoj ideji, a prema fabrickom fajlu koji sam sledio, izmedju pinova 8 i 10 je otpornik 51 om. Na pin 10 se dovodi carrier signal ali zbog relativno malog nivoa i male impedanse na koju se dovodi (50 oma) MC1496 je prakticno bio skoro bez signala. Tu fabrika stavlja 50 oma jer racunaju da ce se signal najverovatnije dovoditi koaksom iz nekog oscilatora pa je lepo da kablic zakljuce sa 50 oma. U mom slucaju rastojanje od izvora do pina 10 je santim-dva i nema nikakve obaveze da se izmedju 8 i 10 nalazi bas 50 oma. Ja sam tu stavio 330 oma i sve je "prodisalo". Na izlazu imam lepo obradjen demodulisan audio i okretanjem trimera 50pF mogu da dobijem vrlo razlicite spektre glasa od puno dubokih skoro bez visokih tonova pa do skoro krestavo telefonske boje glasa sastavljene skoro samo od visokih i sasvim bez dubokih tonova. Probacu veceras da dodam i deo sa varikap diodom da bih tu frekvencu "setao" pomocu potenciometra na prednjoj ploci, mada verujem da ce ta kontrola 99% vremena mirovati u nekom podesenom optimalnom polozaju, pa je pitanje da li ta kontrola uopste treba.

Probacu ovako da upakujem u kutiju i da lepo probam "uzivo" na bandu ali ipak mislim da cu pokusati sa drugom plocicom i izmenjenom semom jer u ovoj konfiguraciji nemam mogucnosti da znacajnije menjam nivo carrier signala koji ulazi u MC a imam utisak da se MC kolo ne bi bunilo da tu ima jos signala. Takodje mislim da bi audio mogao biti jos bolje obradjen pre nego ode na prvo mesanje. Radi i ovaj sklop korektno ali.......

Probacu da ovih dana uradim ispravku seme i plocice ako nekome bude interesantno da ovo proba. Do sada date seme i plocice nemojte koristiti!!!

YU1OXB:
Evo finalne potpuno korigovane seme sa svim vrednostima komponenata kao na prototip modulu koji radi.
Potrudicu se da i korigovana plocica bude na raspolaganju sto pre!

YU1OXB:
Kako sam obecao, evo i fajlova plocice.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju