HAM radio > Samogradnja

Regulacija napona napajanja uređaja sa baterije

<< < (3/3)

YT1JB:
Običan bipolarni tranzistor ima napon zasićenja Vbes oko 0.7V, a MOSFET manje npr. 0.1V, ali to je beznačajna razlika za ovu primenu. Suština regulacije kod rada na baterije je disipacija jer je to bačena energija, a cilj je da se baterije što manje troše.

YT9TP:
Imas li neki konkretan predlog?

Ideja je da korektor napona radi tako da sve dok je napon baterija veci od 16.5V snižava napon na 16.5V ili manje, a kad napon baterijr padne na 16.5V ili manej da ga propusta sa sto manje gubitaka (po specifikacija struja koju stanica može da povuče je do 22A).

YT1JB:
Treba ti DC DC Step-Down Converter za potrebni ulazni i izlazni napon i potrebnu struju. Ovi od 24 V se mogu modifikovati da se spusti ulazni napon. Ulazni napon ima i toleranciju jer to kod switch mode napajanja nije kritično. Npr. PC napajanje predvidjeno za 220 V radi i sa ulaznim naponom od 110 V.

Evo npr. ovo ti možda odgovara:
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Converter-Regulator-input-12-40volt-down-13-8volt-24V-13-8V-20A-276W-/110885711208?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19d14dad68

RoRa:
http://electronicdesign.com/power/zero-drop-05-voltage-regulator-costs-under-1

Šema predložena u članku, Fig. 1, radi onako kako želite jer stabiliše izlazni napon sve dokle ima šta da se stabiliše. Kada napon akumulatora dovoljno opadne regulator preko PMOSFET-a na izlaz propušta ulazni napon sa minimalnim padom napona na serijskom tranzistoru.
Naravno da je pravo,profesionalno rešenje upotreba prekidačkog regulatora, poželjno buck-boost tipa. Za amatera je teško dostižno postići u samogradnji visoke stepene iskorišćenja.
 

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju