YU1SRS
20 | 04 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Da se ne zaboravi - tekst
utorak, 25 mart 2014 12:44

24.03.2014.g. je održan Memorijalni radio-sked na radio-amaterskim opsezima (KT, VHF, UHF) kao podsećanje na rad radio-mreže za opasnost koja je bila formirana i radila tokom bombardovanja 1999.g.

U nastavku možete pročitati originalni tekst koji je emitovan na početku Memorijalnog radio-skeda.


 

Pažnja, pažnja,

emituje upravna radio-stanica Saveza radio-amatera Srbije, sa posebnim pozivnim znakom YU0SRJ u Memorijalnom radio-skedu ”Da se ne zaboravi“. Ovaj sked je organizovan povodom 15 godina od početka NATO bombardovanja naše zemlje, kada su radio-amateri organizovali i uspostavili ”Radio-mrežu za opasnost” i na taj način dali veliki i nemerljiv doprinos odbrani svoje otadžbine, kao i zaštiti I spasavanju ljudskih života I materijalnih dobara.

***

Dragi prijatelji, radio-amateri i svi ostali koji u ovom trenutku slušate ovaj sked;

Mi, stariji radio-amateri želimo da se podsetimo, a mlađe da upoznamo sa našim aktivnostima tokom proleća 1999. godine ...

Pre tačno 15 godina, širom naše zemlje oglasile su se sirene za uzbunu odratne vazdušne opasnosti.Naime, 26 sati pre udara prvog NATO projektila na našu zemlju, raspoređeni pojedinačno širom tadašnje Jugoslavije, a dobro organizovani i okupljeni u desetak lokalnih i regionalnih “Radio-mreža za opasnost”, radio-amateri su počeli svoju aktivnost prenoseći jedan drugom informacije sa terena, posebno osmatrajući vazdušni prostor i o svim važnim dešavanjima su informisali upravnu radio-stanicu našeg Saveza - YU0SRJ.

Upravna stanica YU0SRJ je tih dana primila na stotine hiljada informacija sa terena, a najviše o naletima i udarima NATO avijacije i krstarećih raketa, o bespilotnim letelicama, helikopterima, o tzv. lokatorima i drugim podacima.

Preko 1000 radio-amatera je svih 79 dana bombardovanja, 24 sata dnevno, u jedinstvenom stroju i u najtežim uslovima, često rizikujući sopstvene živote, izvršavalo svoju građansku dužnost, uzpotpuno poštovanje svetskog radio-amaterskog kodeksa i svih važećih pravila i propisa radio-amaterskog saobraćaja, stavili su svoje znanje, iskustvo, veštinu i resurse u službu svoga društva i svoje zemlje.

Mnogo materijalih i tehničkih dobara, ali, što je još važnije, ljudskih života je spašeno pravovremenom informacijom koju su radio-amateri prenosili i tako izveštavali građane, službe spašavanja, civilnu zaštitu i sve one koji su nas tada slušali, ali i one koji su prisluškivali,o nastupajućim opasnostima i dešavanjima na terenu.

Veliki broj radio-amatera, kako iz susednih zemalja,tako i iz nekih daljih, se uključivao u našu tadašnju akciju i svojim pravovremenim porukamasu doprineli da upravna stanica YU0SRJ bude još bolje informisana.

Tokom NATO bombardovanja smo poslali više od trideset hiljada poruka humanitarnog karaktera uspostavljajući veze među rastavljenim članovima mnogih porodica, posebno sa područja Kosova i Metohije.

Mnogi mediji i sredstva javnog informisanja su tada svoje informacije i izveštaje bazirale na podacima i porukama koje su radio-amateri slali sa terena i nebrojeno puta su tada TV i radio vesti započinjale rečenicom „KAKO JAVLJAJU RADIO-AMATERI...“

Veliki značaj “Radio-mreže za opasnost”, koju su tada radio-amateri uspostavili, najčešće nije dovoljno poznat široj javnosti, pa čak ni organima i organizacijama koje su za te radio-mreže neposredno nadležni - sve dok ne nastupe razlozi za njihovo ponovno aktiviranje.

Mi, radio-amateri, smo vrsni poznavaoci elektronike i radio-tehnike, entuzijasti i praktičari, nenadmašni improvizatori, obučeni i osposobljeni da svojim veštinama, znanjem i opremom uspostavimo radio-vezu u najtežim mogućim uslovima, da širimo prijateljstvo, pomažemo drugima i budemo pažljivi i humani. Kao takvi, želja nam je, i nadamo se, da razloga za buduće aktiviranje naših ”Radio-mreža za opasnost” više ne bude ali takođe, želimo da se naše aktivnosti i dela, posebno tokom tih dana bombardovanja, nikada ne zaborave!

***

Drage kolege, radio-amateri, ovo je bila upravna radio-stanica Saveza radio-amatera Srbije sa posebnim pozivnim znakom YU0SRJ u Memorijalnom radio-skedu “Da se ne zaboravi”, a povodom obelezavanja 15 godina od početka NATO bombardovanja i aktiviranja naše "Radio-mreže za opasnost".

***

Sada pozivam sve radio-amatere koji su na prijemu da uzmu učešće u ovom radio-skedu ida prijavom svog pozivnog znaka obezbede sebi posebnu Memorijalnu QSL kartu čiju će distribuciju obaviti QSL biro Saveza radio-amatera Srbije.

YU0SRJ završava i prelazi na prijem.

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije