YU1SRS
23 | 04 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Da li je Nikola Tesla izmislio Internet?
utorak, 14 mart 2006 01:28

U susret 60-godišnjici odlaska Nikole Tesle medju zaslužne besmrtnike čovečanstva

Nikola Tesla, čuveni naučnik srpskog porekla, bio je nominovan za Nobelovu nagradu 1937. godine. Nominovao ga je prof. F. Erenhaft iz Beča u januaru te godine. Ovu informaciju potvrdio je Karl Grandin, zamenik direktora Kraljevske akademije u Stokholmu. Na pitanje kako je moguće da se u javnosti spominje činjenica da je Tesla odbio da primi Nobelovu nagradu, Karl Grandin kaže da je ta spekulacija najverovatnije vezana za novinarsku patku iz 1900. godine, kada je "Njujork tajms" objavio vest da su Tesla i Edison odbili da prime Nobelovu nagradu za fiziku.
Manje je poznato da je Tesla svoja dva patenta zaštitio u Švedskoj. Prvi patent - "Način izolacije električnih provodnika" - Tesla je zaštitio u avgustu 1900. godine. U novembru 1910. Tesla je u Švedskoj zaštitio "Rotacionu mašinu", koja je postala poznata u nauci kao Teslina turbina. I danas je ime Nikole Tesle snažno prisutno u Švedskoj. Interesovanje za njegova dela praktično nikad nije prestajalo u ovoj zemlji koja se nalazi medju vodećim u svetu kada je reč o novim izumima. Prikazujući Teslinu autobiografsku knjigu "Moja otkrića" (nedavno se pojavila na švedskom jeziku i prosto je razgrabljena), list "Aftonbladet" napisao je kako je "Nikola Tesla izmislio Internet, a da toga i nije bio svestan". List kaže, naime, da bez Tesle i njegovih otkrića današnji prenos informacija - teksta, zvuka ili slike - ne bi bio takav kakav je i zato se otkriće Interneta može pripisati Tesli.
Još jedan podatak kad je reč o Tesli i Internetu: nedavno je prvi put u javnosti spomenuto da postoji preko 65.000 aktivnih web-stranica o Nikoli Tesli. Joran Vestlund, autor priloga o Tesli, izdvojio je nekoliko stranica o slavnom naučniku. Medju tim stranicama posebno se izdvaja strana Muzeja Nikole Tesle u Beogradu:
www.yurope.com/org/tesla/, kao i jedna od američkih veb-stranica: http://www.concentric.net/~Jwwagner/. To je, ističe Vestlund, lep primer kako jedna američka škola koristi priče o Nikoli Tesli kao model u obrazovanju. Evo još nekoliko elektronskih adresa u izboru Jorana Vestlunda: Da li je Nikola Tesla izmislio Internet?


Preuzeto sa Da li je Nikola Tesla izmislio Internet?

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije