YU1SRS Radio-klubovi Aktivnosti
19 | 03 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Aktivnosti
Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Mitrovice u radio-vezi sa Međunarodnom svemirskom stanicom
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
petak, 10 januar 2020 15:03

YU7BPQRadio klub "Novi Sad" YU7BPQ priprema izvođenje zakazane veze iz Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice sa posadom Međunarodne svemirske stanice. Održavanje veze se izvodi u sklopu ARISS projekta (Amateur Radio on the International Space Station) a zakazano je za 28. januar u 15:51:19 UTC.

Osnovci će u direktnom razgovoru sa posadom postavljati pitanja na koje im kosmonauti odmah odgovaraju. Komunikacija će se odvijati na radio-amaterskim frekvencijama. Radio-amateri na celoj teritoriji Evrope će moći da slušaju ISS downlink (145.800 FM) čak i sa ručnim uređajima.

Radio-amateri iz YU7BPQ su već počtekom januara postavili specijalni antenski sistem na krov Škole i isprobali radio-amatersku stanicu. U montaži specijalnog antenskog sistema učestvovali su: Ljubiša YU7BG, Emir YU7QA, Bogdan YU2BPA, Srđan YU7WA, Milan YU7PXH, Mirko YU7WW, Marko YU5MAV, Dušan YU4BWM i Miloslav YT2CQ.

 
Memorijal "Krupanj – Grad heroj"
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
četvrtak, 23 maj 2019 07:20

U nedelju, 26.05.2019. godine, sa početkom od 12:00 časova, održaće se prvi radio-amaterski memorijal “Krupanj – Grad heroj“ u znak sećanja na majske poplave koje su pogodile Srbiju u maju 2014. godine.

Radio-klub “Elektron“ iz Šapca, koji je organizator, postaviće na platou ispred Doma kulture u Krupnju radio-stanicu, gde će građani moći da se informišu o samom memorijalu i radu kluba.

Vodena stihija 2014 nije zaobišla ni ovo mesto, a u poplavama je jedno lice izgubilo život. Prvi memorijal, nastao na inicijativu radio-amatera iz Krupnja, radiće se na kratkim talasima, a u sklopu manifestacije, biće izvedena i prezentacija koja će se prikazati važnost radio talasa i učešća radio-amatera u redovnim i vanrednim okolnostima.

Akciju je podržala lokalna samouprava kao i Turistička organizacija Krupnja, a svi se nadamo da će ovaj memorijal postati i ostati jedna lepa tradicija po kojoj će ovo mesto u radio amaterskim okvirima biti prepoznatljivo.

Pravila memorijala možete prezeti sa http://yu1afv.macva.info/memorijal-krupanj-grad-heroj/.

 
Radio-klub "Novi Sad" YU7BPQ u srpskoj misiji u svemiru
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
četvrtak, 28 mart 2019 10:30

Srbija će, najranije od 4. kvartala 2019. godine, a najkasnije od 1. kvartala 2020. godine, zvanično imati svoju misiju u Svemiru lansiranjem satelita FEES u nisku Zemljinu orbitu. Deo programa se izvodi u Radio-klubu "Novi Sad" YU7BPQ.

Teme programa su izrada satelita, Cansat raketni program i komunikacija sa satelitima i Međunarodnom svemirskom stanicom. Pozvani su zainteresovani studenti i srednjoškolci, a time i mladi radio-amateri, da se uključe u program.

 
Radio klub „Nikola Tesla“ YU1HFG u akciji očuvanja životne sredine
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
četvrtak, 28 mart 2019 10:23

Radio klub „Nikola Tesla“ YU1HFG iz Leskovca i Odeljenja za zaštitu životne sredine Grada Leskovca su 3. marta organizovali zajedničku akcija „Očuvanje životne sredine uz pomoć radio stanica“. Cilj je bio da se prikupe važne informacije o zagađenosti parkova i igrališta u gradu i okolini.

U ovoj akciji su učestvovali radio-amateri: YU4RED, YU3VIP, YU4GPS, YU4LED, YU4JAN, YU4NSL, YU3MLD, YT2RIS, YT2AAY, YU5T, YU5C, YU1NIM, YU1ML, YU2KOK, YT1PIN, YT1ML, YU5DMR, YU1ZIP, YT0I.

 
Osnovani novi radio-klubovi
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
četvrtak, 28 mart 2019 10:16

Sredinom februara je i zvanično registracijom obnovljen rad radio kluba Gornji Milanovac. Radio-klub je već postao član Saveza radio-amatera Srbije i podneo zahtev za pozivni znak YU1ADQ koji je ovaj klub, koristio od početka 1965. godine. Svoju prvu akciju klub je realizovao u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Pranjanima, gde je učenicima viših razreda održana prezentacija radio-amaterizma.

I u Despotovcu je registracijom zvanično obnovljen rad Radio-kluba "Despot". Radio-klub je već postao član Saveza radio-amatera Srbije i podneo zahtev za pozivni znak YU1IQR.

 
Aktivnosti u radio-klubu "Pirot" YU1INO
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
sreda, 24 oktobar 2018 18:00

U Radio-klubu "Pirot" YU1INO je osmišljeno interno takmičenja za mlade radio-amatere koje se odvija tako što svaki operater treba da u određenom roku, najčešće je to 15 minuta uradi što više radio veza na KT i UKT. Na ovaj način motivišu mlade radio-amatere da unapređuju svoje veštine.

Pored ovoga, mladi radio-materi su uključeni u rad u takmičenju KT maraton i u osvajanju poena za radio-amaterske diplome.

Članovi ovog kluba su učestvovali i u dve akcije potrage za nestalim licima. Oba lica su pronađena.

 
Radio-klub "Takovo" YU1AEK Gornji Milanovac održao prezentaciju za učenike osnovnih škola
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
ponedeljak, 08 oktobar 2018 10:32

U okviru obeležavanja "Dečje nedelje", Radio-klub "Takovo" YU1AEK Gornji Milanovac, je u modernoj galeriji kulturnog centra, održao prezentaciju za učenike osnovnih škola. Posebno interesovanje osnovci su pokazali za to da uspostave svoje prve radio-amaterske veze. Praktičan rad na stanicama, prikazali su braća Aleksej i Sergej, koji sa nestrpljenjem očekuju polaganje ispita za radio-amatere.

 
Radio-amateri na “Čivijaškom karnevalu“ u Šapcu
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
sreda, 26 septembar 2018 18:19

Radio-amaterski klub “Elektron“ YU1AFV je za vreme “Čivijaškog karnevala“ u okviru 50. Šabačke čivijade od 13. do 15. sep­tem­bra uspešno obezbeđivao radio-vezu sa pet ručnih stanica, kako bi se karnevalske grupe neometano i po planu kretale po zacrtanim maršutama.

 
« PočetakPrethodna1234SledećaKraj »

Strana 1 od 4

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije