YU1SRS Radio-klubovi Aktivnosti
22 | 09 | 2018
Aktivnosti
Održana radionica u ARK "Mihajlo Pupin" YU1EXY
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
petak, 14 septembar 2018 21:13

U Akademskom radio-klubu "Mihajlo Pupin" YU1EXY,  12. septembra je organizovana konstruktorska radionica u kojoj je uspešno napavljena tri USB interfejsa za povezivanje računara i radio-stanica. Interfejsi su pravljeni u SMD tehnici. Nakon opisa rada  i njegovih karakteristika, interfejs je testiran u klubskom PPS-u.

Učesnici radionice su bili Ivan Urošević YT5IVN, Goran Hajošević YT7AW i Aleksandar Tomić YU0W.

 
Održan kamp radio-amatera i izviđača na jezeru Prvonek
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
četvrtak, 30 avgust 2018 11:41

Od 10 do 20. avgusta. održan je kamp radio amatera i izviđača. Kamp je realizovan u okolini Vranjske Banje, na jezeru Prvonek. Organizatori su bili Odred izviđača "Zavičaj" iz Vranja i Radio-klub "Timok" YU1ACR iz Zaječara, uz podršku Ministarstva odbrane. Učesnici kampa su bili 10 radio-amatera i 15 izviđača iz Sombora, Novog Sada, Beograda, Zaječara, Leskovca i Vranja.

Tokom kampa održana su i takmičenja u amaterskoj radio-goniometriji i izviđačkim disciplinama: paljenje vatre, vezivanje čvorova, postavljanje šatora. Mladi radio-amateri su se odlično snašli i u izviđačkim disciplinama i ekipno zauzeli prvo mesto.

 
Kurs telegrafije u Radio-klubu "Elektron" YU1AFV u Šapcu
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
sreda, 29 avgust 2018 14:44

U Radio-klubu "Elektron" YU1AFV u Šapcu je u toku telegrafski kurs. Ovo je prvi telegrafski kurs u ovom radio-klubu. Časovi se održavaju svake srede i nedelje od 20 časova u prostorijama kluba u ulici Laze Lazarevića 3/5/25 u Šapcu a otvoreni su ze sve zainteresovane. Kurs vodi Ratko Tomić YT8TR.

 
YU1AFV obezbedio radio-vezu za “Marš tragom Drugog prekobrojnog puka“ na Ceru
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
sreda, 29 avgust 2018 14:22

Radio-klub "Elektron" YU1AFV iz Šapca je obezbedio radio-vezu za manifestaciju “Marš tragom Drugog prekobrojnog puka“, koja je održana na planini Cer. Organizatori manifestacije su PSD “Cer“ i grad Šabac. U obezbeđenju veze je učestvovalo 5 radio-amatera. Ovo je treća godina kako YU1AFV učestvuje u ovoj manifestaciji.

 
YU1HQR obezbedio radio-veze manfestacijama u Šapcu
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
utorak, 28 avgust 2018 14:21

Radio klub "Nikola Tesla" YU1HQR iz Šapca je u avgustu 2018. godine je pružio pomoć u obezbeđenju radio veze za tri manifestacije:

- Plivački maraton "Jarak - Šabac" za potrebe Saveza za daljinsko i maratonsko plivanje Srbije, Grada Šapca i Turističke organizacije Grada Šapca. Učestvovalo je 5 radio-amatera.

- Cerski marš "Šabac-Tekeriš" za potrebe Udruženja građana "Cerski Marš" i Turističke organizacije Grada Šapca. Učestvovalo je 6 radio-amatera.

- Kamp u Tekerišu, Mačkovom kamenu, Gučevu i Budimlijama kod Loznice za potrebe Odreda izviđača "Vera Blagojević" iz Šapca i Ministarstva odbrane Srbije. Učestvovalo je 9 radio-amatera.
 
Radionica u YU1EXY
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
utorak, 09 april 2013 12:53

RADONICA U YU1EXY

Retkost za ova nova radio-amaterska vremena, ali, i to se dešava.

U Akademskom radio-klubu "Mihajlo Pupin" YU1EXY, od osnivanja je postojala veoma snažna kons­t­ruk­torska aktivnost. Primopredajna sekcija u Borči prepuna je uređaja koje su sagradili članovi kluba.

Od pre desetak godina počelo se i sa gradnjama u najnovijoj tehnologiji – konkretno, sagrađen je veliki broj primopredajnih uređaja na principima SDR (softverom upravljanog radija), prema projektima ing. S. Tasić YU1LM.

Prva gradnja je bila SDR RXTX "AVALA 1". Učestvovalo je oko dvadeset članova. Uređaj je imao kristalne oscilatore jer su se u to vreme tek pojavili sintesajzeri.

Pre tri godine organizovana je druga gradnja. Petnaest članova kluba je gradilo RX-TX "Genesis 59". To je bio moderniji SDR koji je umesto kristalnih oscilatora imao VFO na bazi Si-570, pa je biranje opsega, frek­vencije i svih ostalih podešavanja vršeno preko programa "Power SDR".

Ovih dana je počela sa radom grupa od 15 članova koja gradi RX- TX "ADTRX-9". To je jednostavniji uređaj, a gradi se sa namerom da se omogući i onima sa manje iskustva da sagrade SDR uređaj.

Radionica YU1EXY je edukativna i u programu rada ima: gradnju uređaja, antena, pločica, filtara, korišćenje VNA i sl. Planiraju se za prolećnu sezonu predavanja o programima za SDR, merenjima i operativnim sistemima.

Saša Pašić, YU1EO

 
Izložba pronalazaka Nikole Tesle
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
sreda, 27 februar 2013 16:49

Radio-klub "Kosmos" YU1GUV je, u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle iz Beograda, Opštinom Paraćin i Savezom radio-amatera Srbije, povodom 60 godina Muzeja N.Tesle, 65 godina RK "Kosmos" i dana Nikole Tesle, organizovao izložbu pronalazaka Nikole Tesle u Domu Tehnike u Paraćinu. Otvaranje izložbe je 5. jula 2012.

Više detalja [video - youtube]

 
65 godina RK "Kosmos" YU1GUV
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
sreda, 27 februar 2013 15:25

Početkom novembra 2012.g. radio-klub "Kosmos" iz Paraćina, YU1GUV, obeležio je 65 godina postojanja i rada.

[video-youtube]

 
« PočetakPrethodna123SledećaKraj »

Strana 1 od 3
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije