19 | 03 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Propisi
RATEL Saopštenje u vezi rešenja i plaćanja naknade za korišćenje frekventnog spektra
sreda, 17 jun 2020 16:11

Tanja Ivanović iz RATEL-a koja se bavi izdavanjem rešenja u vezi plaćanja naknada za korišćenje frekventnog spektra i koja je nadležna za nas radio-amatere, trenutno je na odmoru. U telefonskom razgovoru nam je saopštila da će od ponedeljka 22.06.2020. biti ponovo na poslu i da će odgovoriti na prispele e-mailove u vezi pomenute teme. Takođe je kazala, da radio-amateri koji su dobili opomene pred utuženje zbog neplaćanja naknade ne treba da brinu još jedan izvesni period jer se postupak neće pokretati. Rešenja inače nisu izdavana u periodu vanrednog stanja, pa i posle njega, jer to nije bilo prioritetno u radu agencije. Ukoliko ima nekih nejasnoća radio-amateri slobodno mogu od ponedeljka da se jave na njen fiksni telefon koji je već bio objavljen 011/2026-804 kao i na njen e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

 
Registracija stvarnih vlasnika kapitala za radio-klubove
sreda, 23 januar 2019 09:04

Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika („Sl. glasnik RS“, br. 41/2018) propisana je obaveza evidentiranja  stvarnih vlasnika kapitala pravnih lica i drugih subjekata.

Ova obaveza se odnosi i na radio-klubove koji treba da evidentiraju svoje ovlašćene zastupnike. Rok za upis je 31. januar 2019. godine.

Zakonom je predviđen i prekršaj za neblagovremeno evidentiranje, i to: za pravno lice je novčana kazna od 500.000 RSD do 2.000.000 RSD a za za odgovorno lice u pravnom licu novčana kazna od 50.000 RSD do 150.000 RSD.

Registracija se obavlja elektronskim putem, na sajtu APR. Potrebna je samo lična karta ovlašćenog zastupnika sa instaliranim elektronskim potpisom. APR je obezbedila i podrobna uputstva.

 
Radio-amateri su oslobođeni od plaćanja naknade za korišćenje radio-frekvencija
ponedeljak, 10 decembar 2018 21:26

Skupština Srbije je usvojila Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Službeni glasnik RS", broj 95 od 8. decembra 2018.). U članu 265. ovog Zakona je uređeno da od 1. januara 2019. radio-amateri ne plaćaju naknadu za korišćenje radio-frekvencija. ‚

Do sada je RATEL ovu naknadu naplaćivao, ali je u sporazumu sa Savezom radio-amatera Srbije iznos bio simboličan – 10 dinara po dozvoli i to je u celosti plaćao Savez za sve radio-amatere bez obzira na to da li su članovi Saveza ili ne.

Predlog za oslobođenje od plaćanja ove naknade je dao Savez radio-amatera Srbije smatrajući da radioamateri, s obzirom na društveni značaj a nezavidan položaj u društvu, treba da budu oslobođeni plaćanja, pogotovo jer je bilo nagoveštaja da bi iznos ove naknade mogao biti povećan.

Ceo tekst Zakona možete pogledati na sajtu Skuštine Srbije.

 
Javne konsultacije o Nacrtu plana namene radio-frekvencijskih opsega
petak, 23 novembar 2018 15:42

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) je objavio poziv stručnoj i široj javnosti da, u okviru javnih konsultacija, da svoje mišljenje o Nacrtu plana namene radio-frekvencijskih opsega. Javne konsultacije se završavaju 12. decembra 2018 i to je krajnji rok za slanje mišljenja.

Mišljenja o predmetu javne konsultacije podnose se u pisanom obliku i obavezno sadrže ime, odnosno naziv i kontakt podatke podnosioca.

Zainteresovanima su dostupni sledeći dokumenti:

Nacrt plana namene radio-frekvencijskih opsega
Plan namene - Uvodni deo
Plan namene - Prilozi

Podrobnije informacije, uputstva i obrasce možete preuzeti sa sajta RATEL-a (https://www.ratel.rs/cyr/blog/javne-konsultatsije-o-natsrtu-plana-namene-radio-frekventsijskikh-opsega)

 
Ako promenite adresu prebivališta treba da izvadite novu licencu i dozvolu
utorak, 14 avgust 2018 09:29

RATELAko ste se preselili i u ličnoj karti ste promenili mesto prebavališta onda ste po Zakonu obavezni da u roku do 30 dana od nastale promene izvadite novu licencu i dozvolu na kojima će biti promenjena adresa vašeg prebivališta.

Postupak za promenu podataka je isti kao i za obnovu licence i dozvole i obavlja se u RATEL-u. RATEL može i sam da vam poništi licencu i dozvolu ako utvrdi da vam je promenjena adresa prebivališta.

Sekretarijat Saveza, ako utvrdi da vam se adresa prebivališta i adresa u liicenci i dozvoli razlikuju, može da vas o tome obavesti i uputi vas da treba da izvršite promenu, ali je na vama kako ćete postupiti u vezi sa tim.

Sve ovo se odnosi i na radio-klubove, u slučaju da promene adresu sedišta.

 
Javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o načinu korišćenja radio stanica od strane radio amatera
petak, 08 jun 2018 07:47

RATEL je objavio javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o načinu korišćenja radio stanica od strane radio amatera. Pozvani su svi zainteresovani da daju svoje mišljenje tako što će ga u pisanom obliku poslati RATEL-u.  

S obzirom da je ovo važan propis koji se odnosi na radio-amatere pozvalo smo sve radi-amatere da prouče dokument i pošalju svoja mišljenja.

Javne konsultacije trajale su od 30. maja do 29. juna. Izveštaj možete videti na https://www.ratel.rs/cyr/blog/zavrshene-javne-konsultatsije-o-natsrtu-pravilnika-o-nachinu-korishtshenja-radio-stanitsa-od-strane-radio-amatera-2

 
ITU offically confirms: Z6 prefix is illegal.
utorak, 05 jun 2018 23:41

International Telecommunication Union officially confirms that use of Z6 prefix is illegal.

ITU Operational Bulletin No. 1149, June 1st 2018.

Secretary-General of ITU

Following the inquiry of the Administration of Serbia of 16 March 2018 regarding the use of Call Sign Series Z6 by amateur radio stations of Kosovo*, I would like to provide the following statement:

Pursuant to Article 19 of the Radio Regulations, notably its
provisions Nos. 19.28B and 19.33, the management of international series of call signs is a prerogative of ITU. Call sign series can be allocated only to the administrations of the ITU Member States by world radiocommunication conferences or, between radiocommunication conferences, by the ITU Secretary-General. In this respect, the attention of the ITU administrations is drawn to the fact that ITU has not allocated call sign series Z6 to any of its Member States. Consequently, the utilization of call signs series Z6 by any entity without a formal allocation and consent of the
ITU represents an unauthorized and illegal usage of this international numbering resource.

* This designation is without prejudice to position on status, and is in line with UNSCR 1244 and the ICJ opinion on Kosovo declaration of independence.

https://www.itu.int/dms_pub/itu-t/opb/sp/T-SP-OB.1149-2018-OAS-PDF-E.pdf

 
Plan namene RF opsega
četvrtak, 06 decembar 2012 20:38

U oktobru 2012.g. u Sl.Glasniku R.Srbije je objavljen Plan namene radio-frekvencijskih (RF) opsega:

[Tekstualni deo Plana namene 2012]

[Tabelarni prikaz Plana namene]

 
HF band-plan IARU R1 2011
subota, 25 februar 2012 23:52

IARU Region 1 - Plan upotrebe HF opsega, dopunjen 2011. g. (PDF)

 
Mišljenje Saveza o predlogu Plana namene RF opsega
četvrtak, 09 februar 2012 12:00

Povodom javnih konsultacija o nacrtu Plana namene radio-frekvencijskih opsega, Savez je dostavio RATEL-u svoje mišljenje-predloge.

Mišljenje Saveza radio-amatera Srbije

 
R. Srbija i CEPT preporuke T/R 61-01 i 61-02
ponedeljak, 19 septembar 2011 23:41

Posle višegodišnjih molbi i urgencija Savez je uspeo da kod državne administracije izbori implementaciju CEPT prepouka T/R 61-01 i T/R 61-02, što je CEPT/ERO/ECO administracija verifikovala 24.08.2011. g., odnosno 08.09.2011. g.

 
Usvojen Pravilnik o načinu korišćenja amaterskih radio-stanica
ponedeljak, 25 jul 2011 22:10

Правилник о начину коришћења аматерских радио станица („Сл.гласник Р.Србије“ број 52/11)

Rules on requirements for operating amateur radio stations (Pravilnik o načinu korišćenja amaterskih radio-stanica, prevod na engleski jezik)

Izvor: www.ratel.rs

Ступањем на снагу овог Правилника, престаје да важи следећи подзаконски акт:
Правилник о условима за рад аматерских радио-станица („Службени гласник РС“, бр. 6/07 и 20/09)

 
« PočetakPrethodna12SledećaKraj »

Strana 1 od 2

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije