YU1SRS Vesti iz Saveza Članarine, licence i dozvole Počelo izdavanje licenci po novoj proceduri
21 | 11 | 2019
Počelo izdavanje licenci po novoj proceduri
ponedeljak, 30 jul 2018 13:03

YU1SRSRATEL je početkom godine suspendovao proceduru za izdavanje licenci i dozvola zbog svog restrukturiranja. Po novoj proceduri, ove dokumente više ne izdaje Savez radio-amatera Srbije već RATEL, a Savez samo izdaje Potvrdu o dodeljenom pozivnom znaku.

Nedavno je RATEL počeo sa obnavljanjem licenci i dozvola jer tu nije bilo potrebno da se uključuje Savez, ali je izdavanje novih pozivnih znakova moralo da sačeka dok se usaglasi nova procedura koja uključuje izdavanje potvrda o dodeli pozivnih znakova. Ova potvrda Saveza je važan korak jer omogućava da radio-amateri i organizacije radio-amatera mogu i dalje da sami predlažu pozivne znakove koje žele da dobiju.

Zbog složenosti promene celog postupka, za sada je omogućeno da se izdaju samo prve licence (za radio-amatere koji su položili ispite) i po osnovu starih ovlašćenja. Promene pozivnih znakova na dvoslovne i jednoslovne, i odobrenja za takmičarske i posebne pozivne znakove će biti omogućeni kasnije.

Po novoj proceduri, neophodno je prvo Savezu uputiti zahtev za dodelu pozivnog znaka sa predlogom željenih pozivnih znakova i potrebnom dokumentacijom. Na osnovu toga, Savez će dodeliiti pozivni znak i izdati Potvrdu o dodeljenom pozivnom znaku. Ovaj dokument se prilaže uz Zahtev za izdavanje licence koji se upućuje RATEL-u.

Potvrda o dodeljenom pozivnom znaku ima ograničen rok važenja i mora se upotrebiti u tom roku. Ukoliko licenca ili dozvola sa tim pozivnim znakom nije dodeljena u roku, potvrda prestaje da važi i znak postaje slobodan da ga bilo ko zatraži.

Naknada za izdavanje ove potvrde je 500 dinara. Članovi Saveza radio-amatera Srbije su oslobođeni plaćanja ove naknade.

Nove obrasce i uputstva za popunjavanje zahteva za izdvanje potvrde možete preuzeti sa sajta Saveza na adresi: http://www.yu1srs.org.rs/savez/uputstva-i-obrasci.

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije