YU1SRS Vesti iz Saveza Članarine, licence i dozvole Počelo izdavanje licenci po novoj proceduri
17 | 10 | 2021
Počelo izdavanje licenci po novoj proceduri
ponedeljak, 30 jul 2018 13:03

YU1SRSRATEL je početkom godine suspendovao proceduru za izdavanje licenci i dozvola zbog svog restrukturiranja. Po novoj proceduri, ove dokumente više ne izdaje Savez radio-amatera Srbije već RATEL, a Savez samo izdaje Potvrdu o dodeljenom pozivnom znaku.

Nedavno je RATEL počeo sa obnavljanjem licenci i dozvola jer tu nije bilo potrebno da se uključuje Savez, ali je izdavanje novih pozivnih znakova moralo da sačeka dok se usaglasi nova procedura koja uključuje izdavanje potvrda o dodeli pozivnih znakova. Ova potvrda Saveza je važan korak jer omogućava da radio-amateri i organizacije radio-amatera mogu i dalje da sami predlažu pozivne znakove koje žele da dobiju.

Zbog složenosti promene celog postupka, za sada je omogućeno da se izdaju samo prve licence (za radio-amatere koji su položili ispite) i po osnovu starih ovlašćenja. Promene pozivnih znakova na dvoslovne i jednoslovne, i odobrenja za takmičarske i posebne pozivne znakove će biti omogućeni kasnije.

Po novoj proceduri, neophodno je prvo Savezu uputiti zahtev za dodelu pozivnog znaka sa predlogom željenih pozivnih znakova i potrebnom dokumentacijom. Na osnovu toga, Savez će dodeliiti pozivni znak i izdati Potvrdu o dodeljenom pozivnom znaku. Ovaj dokument se prilaže uz Zahtev za izdavanje licence koji se upućuje RATEL-u.

Potvrda o dodeljenom pozivnom znaku ima ograničen rok važenja i mora se upotrebiti u tom roku. Ukoliko licenca ili dozvola sa tim pozivnim znakom nije dodeljena u roku, potvrda prestaje da važi i znak postaje slobodan da ga bilo ko zatraži.

Naknada za izdavanje ove potvrde je 500 dinara. Članovi Saveza radio-amatera Srbije su oslobođeni plaćanja ove naknade.

Nove obrasce i uputstva za popunjavanje zahteva za izdvanje potvrde možete preuzeti sa sajta Saveza na adresi: http://www.yu1srs.org.rs/savez/uputstva-i-obrasci.

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije