Autor Tema: KT KUP i DX dipoli (Inverted V antene)  (Pročitano 33604 puta)

Van mreže YU1CF

  • korisnik
  • aktivan korisnik
  • *
  • Poruke: 31
  • Pozivni znak:
  • Takmičarski znak:
  • Operator: Goran
  • QTH: Beograd
  • Klasa: 1
  • Radio klub:
KT KUP i DX dipoli (Inverted V antene)
« poslato: 28.08.2012 11:45:04 »
Pozdrav

Žičani dipoli za 3.5 MHz se lako se postavljaju i jeftini su. Ako se postave na odgovarajućoj visini rade odlično i vrhunski rezultati neće izostati.
Ovaj članak o KT dipolima sam napisao pre skoro 10 godina. I dalje se slažem sa svojim mišljenjem.
Vredi se podsetiti:

INVERTED V:

Najniža visina postavljanja: Vrh na 12m, krajevi na 3m od zemlje:Pojačanje je 4 dBi. Naravno to je u idealnim uslovima. Takva antena pošto je toliko nisko, veovatno je na vrhu kuce, a krajevi negde u dvorištu pa je zračenje verovatno još skromnije pošto će kuća da zakloni dobar deo antene. U idealnim uslovima ovakva antena ima i ovakav SWR:Dakle širina opsega je oko 86 KHz za SWR 1.5. Zračenje skromno u praktičnom izvođenju.
 
Inverted V postavljena na 16m visine, krajevi na 4m visine:Da ne bih prenatrpavao slikama i na ovoj anteni je moguce dobiti na jednoj frekvenciji SWR 1:1. Zračenje je bolje jer se antena izdiže iznad krovova prosečnih kuca. pa će ovakva antena raditi primetno bolje od predhodne bez obzira što je razlika u pojacanju svega 0.6dB
 
Inverted V postavljena na 20m visine, krajevi na 6.5m visineOvakva antena je prilično bolja zato što podrazumeva visok stub. Predpostavljam da niko nema kuću visoku 20 m :-))
 
Inverted V postavljena na 25m visine, krajevi na 10.7m visineAntena je već prilicno visoko. Krajevi antene su pod prilicno oštrim uglovima spušteni ka zemlji. Pojačanje za lokalne veze počinje da opada, a antena postaje sve bolja za DX veze.
 
Inverted V postavljena na 35m visine, krajevi na 20.9m visineAntena ima svega 1.82dBi pojačanja za lokalne veze ali zato je solidna (ali ne i predobra) za DX veze.
 
Rezime INVERTED V antena:
 
Sve opisane varijante antena su napravljene tako da su krakovi antena tako podešavani da je moguće na nekoj frekvenciji dobiti SWR 1:1. Varijacija na temu ugla postavljanja krakova ima bezbroj ali ovo su činjenice:
1) Što se vise spuštaju krakovi inverted V antene to se više smanjuje impedansa antene.
2) Sa ovakvim tipom antene je mnogo lakše dobiti SWR 1:1 u odnosu na dipol.
3. Pojačanje antene pada što se krakovi vise spuštaju prema zemlji
4. Nekadašnja priča kako Inverted V antena je bolja za DX veze (kako zrači niže) od pruženog dipola nije tačna.
 
 
Mnogo bolja antena antena od ove je pruženi dipol.
U njemu u sledećoj temi kada budem imao malo više vremena.

Pozdrav Goran YU1CF
« Poslednja izmena: 28.08.2012 11:48:49 od strane Goran YU1CF »