YU1SRS Donacije
08 | 12 | 2019
Donacije

Savez radio-amatera Srbije je neprofitna organizacija koja svoje aktivnosti finansira iz članarina i donacija. S obzirom na ekonomsko stanje i veliku potrebu da se u radio-amaterizam privuče što veći broj građana, a pogotovo mladih, iznos članarine mora da bude prilagođen njihovim mogućnostima i nije visok. Članstvo u Savezu radio-amatera za radio-amatere nije obavezno.

Savez radio-amatera Srbije svake godine izvodi veliki broj aktivnosti: organizuje nekoliko nacionalnih i međunarodnih takmičenja u više disciplina: operatorski rad, brza telegrafija i amaterska radio-goniometrija.lak

Redovno se sprovode obuke i stručni ispiti za radio-amatere u radio-klubovima širom zemlje, što je jedini način da se povećava broj radio-amatera. Održavaju se i obuke i radionice iz oblasti elektronike.

Jedna od najvećih aktivnosti je organizacija Kamp za mlade radio-amatere sa ciljem da se mladima iz cele Srbije omogući da se upoznaju, druže i da vide i nauče stvari koje u svojim loklanim sredinama nemaju. Rad na tehničkom obrazovanju i vaspitanju mladih je prvenstveni zadatak Saveza radio-amatera Srbije.

Mnoge od svih ovih aktivnosti zavise od spremnosti samih radio-amatera da učestvuju u troškovima i da ulože svoj volonterski rad.

Značaj radio-amatera

Radio-amaterizam okuplja ljude koje zanima radio-tehnika i telekomunikacije. On naročito mlade privlači i upućuje u tajne telekomunikacija, sejući klice znanja za buduće stručnjake u ovoj i srodnim oblastima.

Mladi se u radio-klubovima ne uče samo tehnici već i drugarstvu, upoznavanju, osećaju za zajedništvo i timsko delovanje i nesebičnom deljenju znanja. Radio-amaterizam predstavlja široko polje interesovanja jer se on lako povezuje i sa mnogim drugim aktivnostima kao što su sport, planinarenje, humanitarni rad i slično.

Nasuprot mnogim aktivnostima koje su danas mladima dostupne, radio-amaterizam je retka oblast koja mladima omogućava stvarno sticanje znanja i veština iz oblasti tehnike i to besplatno, jer radio-amaterski pokret nije komercijalan.

Na društvenom planu, značaj radio-amatera se najviše vidi u njihovoj spremnosti i obučenosti za rad u vanrednim situacijama. Radio-amaterska organizacija je jedina građanska  organizacija koja ima na raspolaganju sopstvene radio-frekvencije. Iako ih najčešće upotrebljavaju za svoje svakodnevne aktivnosti, radio-amateri su organizovani i u Radio mrežu za opasnost (RMZO) – alternativni sistem veza koji je uvek na raspolaganju društvu. Radio-amateri su u više navrata pokazali ne samo spremnost nego i sposobnost da odgovore na sve izazove vanrednih situacija pa čak i na najveći izazov – odbranu zemlje.

Poziv

Sa ovako obimnim aktivnostima, troškovi su neizbežni i u Savezu radio-amatera Srbije je dobrodošla svaka pomoć jer iz članarina sve to ne može lako da se podrži. Bez donacija preduzeća i institucije koji prepoznaju i razumeju značaj radio-amaterizma mnoge aktivnosti ne bi bilo moguće ostvariti.

Zbog toga i ovom prilikom pozivamo preduzeća i institucije da nam pomognu donacijama, sponzorstvima i uključivanjem radio-amatera u neke svoje aktivnosti ili planiranjem zajedničkih projekata.

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije