YU1SRS Donacije
27 | 02 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Donacije

Savez radio-amatera Srbije je neprofitna organizacija koja svoje aktivnosti finansira iz članarina i donacija. S obzirom na ekonomsko stanje i veliku potrebu da se u radio-amaterizam privuče što veći broj građana, a pogotovo mladih, iznos članarine mora da bude prilagođen njihovim mogućnostima i nije visok. Članstvo u Savezu radio-amatera za radio-amatere nije obavezno.

Savez radio-amatera Srbije svake godine izvodi veliki broj aktivnosti: organizuje nekoliko nacionalnih i međunarodnih takmičenja u više disciplina: operatorski rad, brza telegrafija i amaterska radio-goniometrija.lak

Redovno se sprovode obuke i stručni ispiti za radio-amatere u radio-klubovima širom zemlje, što je jedini način da se povećava broj radio-amatera. Održavaju se i obuke i radionice iz oblasti elektronike.

Jedna od najvećih aktivnosti je organizacija Kamp za mlade radio-amatere sa ciljem da se mladima iz cele Srbije omogući da se upoznaju, druže i da vide i nauče stvari koje u svojim loklanim sredinama nemaju. Rad na tehničkom obrazovanju i vaspitanju mladih je prvenstveni zadatak Saveza radio-amatera Srbije.

Mnoge od svih ovih aktivnosti zavise od spremnosti samih radio-amatera da učestvuju u troškovima i da ulože svoj volonterski rad.

Značaj radio-amatera

Radio-amaterizam okuplja ljude koje zanima radio-tehnika i telekomunikacije. On naročito mlade privlači i upućuje u tajne telekomunikacija, sejući klice znanja za buduće stručnjake u ovoj i srodnim oblastima.

Mladi se u radio-klubovima ne uče samo tehnici već i drugarstvu, upoznavanju, osećaju za zajedništvo i timsko delovanje i nesebičnom deljenju znanja. Radio-amaterizam predstavlja široko polje interesovanja jer se on lako povezuje i sa mnogim drugim aktivnostima kao što su sport, planinarenje, humanitarni rad i slično.

Nasuprot mnogim aktivnostima koje su danas mladima dostupne, radio-amaterizam je retka oblast koja mladima omogućava stvarno sticanje znanja i veština iz oblasti tehnike i to besplatno, jer radio-amaterski pokret nije komercijalan.

Na društvenom planu, značaj radio-amatera se najviše vidi u njihovoj spremnosti i obučenosti za rad u vanrednim situacijama. Radio-amaterska organizacija je jedina građanska  organizacija koja ima na raspolaganju sopstvene radio-frekvencije. Iako ih najčešće upotrebljavaju za svoje svakodnevne aktivnosti, radio-amateri su organizovani i u Radio mrežu za opasnost (RMZO) – alternativni sistem veza koji je uvek na raspolaganju društvu. Radio-amateri su u više navrata pokazali ne samo spremnost nego i sposobnost da odgovore na sve izazove vanrednih situacija pa čak i na najveći izazov – odbranu zemlje.

Poziv

Sa ovako obimnim aktivnostima, troškovi su neizbežni i u Savezu radio-amatera Srbije je dobrodošla svaka pomoć jer iz članarina sve to ne može lako da se podrži. Bez donacija preduzeća i institucije koji prepoznaju i razumeju značaj radio-amaterizma mnoge aktivnosti ne bi bilo moguće ostvariti.

Zbog toga i ovom prilikom pozivamo preduzeća i institucije da nam pomognu donacijama, sponzorstvima i uključivanjem radio-amatera u neke svoje aktivnosti ili planiranjem zajedničkih projekata.

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije