YU1SRS Konstruktorstvo
26 | 05 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Konstruktorstvo
sreda, 13 mart 2019 08:52

Od najranijih dana nastanka radioamaterskog hobija, amateri su prvo bili konstruktori i graditelji. Spami su konstruisali svoje prve radio prijemnike i predajnike i sa njima održavali veze. Pravili su antene, prijemnike, predajnike, pojačavače, ispravljače, filtere i ostale potrepštine.

Razumevanje rada svakog pojedinačnog elektronskog sklopa je najbitnije za svakog konstruktora. Ako ne poznajemo principe rada i načine na koje se određeni procesi dešavaju, tada nećemo biti u mogućnosti da poboljšamo performanse bilo kog uređaja koji smo sagradili.

Mladi konstruktori radio-amateri

Radio amateri takođe vrlo uspešno i popravljaju fabričke uređaje i opremu. U radio amaterizmu postoji puno oblasti kojima se možemo baviti, a konstruktorstvo ima dodirnih tačaka sa svim tim oblastima.

U današnje vreme proizvodnja uređaja i opreme je na visoko komercijalnom nivou i sve se moze kupiti, za manje ili više novca. Radio-amateri koji praktikuju izradu sopstvene opreme stalno se usavršavaju i proširuju svoja znanja iz tehnike.

Konstruktori radio-amateri satavljaju uređaje SMD tehnologijom

Mnogi su prve korake sa elektronikom i elektrotehnikom imali baš kroz radioamaterski hobi. Takođe su mnogi radio-amateri odabrali svoje životne puteve kroz školovanje i studiranje u tehničkim strukama i postali vrhunski stručnjaci. Profesionalno bavljenje elektrotehnikom, radiotehnikom i elektronikom je nešto što nije strano našim radio-amaterima.

Širenje tehničke kulture kroz konstruktorstvo i radio-amaterizam savšeno je za privlačenje mladih u svet tehnike i stasavanje kvalitetnih budućih stručnjaka. Kao radio-amateri mladi imaju odličnu priliku da uče od iskusnih stručnjaka i da svoja znanja primenjuju u praktičnim gradnjama. Konstruktorstvom mladi mogu da se bave već u osnovnoškolskom uzrastu.

Mladi konstruktori radio-amateri povezuju elektroniku i računare

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije