YU1SRS Konstruktorstvo
20 | 11 | 2019
Konstruktorstvo
sreda, 13 mart 2019 08:52

Od najranijih dana nastanka radioamaterskog hobija, amateri su prvo bili konstruktori i graditelji. Spami su konstruisali svoje prve radio prijemnike i predajnike i sa njima održavali veze. Pravili su antene, prijemnike, predajnike, pojačavače, ispravljače, filtere i ostale potrepštine.

Razumevanje rada svakog pojedinačnog elektronskog sklopa je najbitnije za svakog konstruktora. Ako ne poznajemo principe rada i načine na koje se određeni procesi dešavaju, tada nećemo biti u mogućnosti da poboljšamo performanse bilo kog uređaja koji smo sagradili.

Mladi konstruktori radio-amateri

Radio amateri takođe vrlo uspešno i popravljaju fabričke uređaje i opremu. U radio amaterizmu postoji puno oblasti kojima se možemo baviti, a konstruktorstvo ima dodirnih tačaka sa svim tim oblastima.

U današnje vreme proizvodnja uređaja i opreme je na visoko komercijalnom nivou i sve se moze kupiti, za manje ili više novca. Radio-amateri koji praktikuju izradu sopstvene opreme stalno se usavršavaju i proširuju svoja znanja iz tehnike.

Konstruktori radio-amateri satavljaju uređaje SMD tehnologijom

Mnogi su prve korake sa elektronikom i elektrotehnikom imali baš kroz radioamaterski hobi. Takođe su mnogi radio-amateri odabrali svoje životne puteve kroz školovanje i studiranje u tehničkim strukama i postali vrhunski stručnjaci. Profesionalno bavljenje elektrotehnikom, radiotehnikom i elektronikom je nešto što nije strano našim radio-amaterima.

Širenje tehničke kulture kroz konstruktorstvo i radio-amaterizam savšeno je za privlačenje mladih u svet tehnike i stasavanje kvalitetnih budućih stručnjaka. Kao radio-amateri mladi imaju odličnu priliku da uče od iskusnih stručnjaka i da svoja znanja primenjuju u praktičnim gradnjama. Konstruktorstvom mladi mogu da se bave već u osnovnoškolskom uzrastu.

Mladi konstruktori radio-amateri povezuju elektroniku i računare

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije