YU1SRS Nikola Tesla
20 | 04 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Nikola Tesla
sreda, 17 jul 2019 09:14

Nikola Tesla

Nikola Tesla je uzor svima, a pogotovo našim radio-amaterima. 10. jul, dan njegovog rođenja rođenja, je Dan Saveza radio-amatera Srbije. U mnogim zemljama, pa i našoj, se ovaj datum obeležava kao Dan nauke. Ponegde je i državni praznik.

Iako je Tesla radio-amaterima najbliži kao "otac radija", prenos informacija putem radio-talasa nije bilo u središtu njegovog istraživanja. Tesla je svetu poznat po polifaznom sistemu za prenos elketrične energije, dok se on sam ponajviše bavio istraživanjem prenosa električne energije na daljinu a u tom kontekstu i komunikacijom radio-talasima.

Kada su radio-talasi u pitanju, njegov najvažniji pronalazak je verovatno teleautomatika, kako je on to zvao, a mi danas to zovemo telekomandom. Napravio je dva modela brodova upravljanih daljinski, radio-talasima. Nivo tehnoloških rešenja i mogućnosti telekomande logičkim kolima koje je ostvario i danas su zapanjujući. Da ne zaboravimo, jedan od brodova je mogao i da zaroni pod vodu.

Nije Tesla bez razloga nazvan "ocem dvadesetog veka" i "genijem koji je osvetlio svet". Zaista, kada bi nekako isključili sve uređaje zasnovane na njegovim pronalascima savremeni svet bi stao.

Tesla se bavio raznovrsnim oblastima i to je ostalo zabeleženo kroz 116 originalnih patenata kojima je zaštitio 125 različitih pronalazaka.

Pomenimo žičani i bežični prenos električne energije, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, telekomandu i robotiku, iks-zrake, Teslin transformator i istaživanja visokih frekvencija, fluorescentnu svetiljku, istraživanja jonosfere i atmosferskog elektriciteta, brojne pronalaske iz oblasti mašinstva i tako dalje.

Nikola Tesla Wardenclyffe Tower

Mi radio-amateri svakako ne moramo da se podsećamo na značaj i delo Nikole Tesle. Međutim, ima nešto na šta treba uvek da se vratimo: njegov neumorni um, stalnu radoznalost i potragu za novim znanjima, beskrajan, često i mukotrpan i iscrpljujući rad.

Ako nam je danas potreban neki uzor onda je to baš takav uzor i mi ga imamo u Nikoli Tesli. Ugledajmo se na njega i u školi, i na poslu, i u nauci, i naravno, u radio-amaterizmu. Radimo na sebi, učimo, istražujmo i nastojmo da stvorimo bolji i napredniji svet, baš kao što je radio Nikola Tesla.

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije