YU1SRS Nikola Tesla
15 | 11 | 2019
Nikola Tesla
sreda, 17 jul 2019 09:14

Nikola Tesla

Nikola Tesla je uzor svima, a pogotovo našim radio-amaterima. 10. jul, dan njegovog rođenja rođenja, je Dan Saveza radio-amatera Srbije. U mnogim zemljama, pa i našoj, se ovaj datum obeležava kao Dan nauke. Ponegde je i državni praznik.

Iako je Tesla radio-amaterima najbliži kao "otac radija", prenos informacija putem radio-talasa nije bilo u središtu njegovog istraživanja. Tesla je svetu poznat po polifaznom sistemu za prenos elketrične energije, dok se on sam ponajviše bavio istraživanjem prenosa električne energije na daljinu a u tom kontekstu i komunikacijom radio-talasima.

Kada su radio-talasi u pitanju, njegov najvažniji pronalazak je verovatno teleautomatika, kako je on to zvao, a mi danas to zovemo telekomandom. Napravio je dva modela brodova upravljanih daljinski, radio-talasima. Nivo tehnoloških rešenja i mogućnosti telekomande logičkim kolima koje je ostvario i danas su zapanjujući. Da ne zaboravimo, jedan od brodova je mogao i da zaroni pod vodu.

Nije Tesla bez razloga nazvan "ocem dvadesetog veka" i "genijem koji je osvetlio svet". Zaista, kada bi nekako isključili sve uređaje zasnovane na njegovim pronalascima savremeni svet bi stao.

Tesla se bavio raznovrsnim oblastima i to je ostalo zabeleženo kroz 116 originalnih patenata kojima je zaštitio 125 različitih pronalazaka.

Pomenimo žičani i bežični prenos električne energije, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, telekomandu i robotiku, iks-zrake, Teslin transformator i istaživanja visokih frekvencija, fluorescentnu svetiljku, istraživanja jonosfere i atmosferskog elektriciteta, brojne pronalaske iz oblasti mašinstva i tako dalje.

Nikola Tesla Wardenclyffe Tower

Mi radio-amateri svakako ne moramo da se podsećamo na značaj i delo Nikole Tesle. Međutim, ima nešto na šta treba uvek da se vratimo: njegov neumorni um, stalnu radoznalost i potragu za novim znanjima, beskrajan, često i mukotrpan i iscrpljujući rad.

Ako nam je danas potreban neki uzor onda je to baš takav uzor i mi ga imamo u Nikoli Tesli. Ugledajmo se na njega i u školi, i na poslu, i u nauci, i naravno, u radio-amaterizmu. Radimo na sebi, učimo, istražujmo i nastojmo da stvorimo bolji i napredniji svet, baš kao što je radio Nikola Tesla.

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije