YU1SRS Telegrafija
20 | 04 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Telegrafija
sreda, 24 april 2019 09:30

Emitovanje poruka telegrafskim kodom (Morezeov kod) je prvi način prenošenja poruka bežičnim radio-putem.Najpre je upotrebljavana u profesionalnim a zatim i u amaterskim radio-komunikacijama. Iako danas imamo raznovrsne analogne i digitalne vrste rada i prenosa podataka, telegrafija se održala i danas i to, čini se, nije ništa manje atraktivna.

Grafički prikaz Morzeovog koda

Prednost telegrafije u odnosu na savremenije vrste rada je u tome što je ona tehnološki najjednostavnija i najlakše primenljiva i u uslovima velikih smetnji i nedostatka tehnike i resursa. Telegrafska poruke se može prenositi ne samo radio-putem već i zvučnim ili svetlosnim signalima.

Poznavanje telegrafije se danas smatra veštinom i njeno poznavanje je stvar prestiža svakog radio-amatera. Upotreba telegrafije je uslov bez kojeg danas niste kompletan radio-amater operator. Zato IARU i nacionalne amaterske organizacije podržavaju rad telegrafijom, iako danas nije obavezna da bi se steklo radio-amatersko zvanje u većini zemalja sveta.

Telegrafiju radio-amateri najviše upotrebljavaju u svakodnevnoj komunikaciji preko radio-stanica i naročito u takmičenjima u održavanju radio-veza koja radio-amateri organizuju od nastanka radio-amaterizma.

HST

Pored održavanja radio-veza, radio-amaeri su ovu veštinu podigli na mnogo viši nivo i počeli da se međusobno takmiče upravo u brzini emitovanja i prijema Morzeovog koda. Tako je nastala nova disciplina - Telegrafija velikom brzinom (HST - High Speed Telegraphy). Za brzu telegrafiju je zaista potrebna velika veština pa je ona postala veoma izazovan, atraktivan i dinamičan deo radio-amaterizma. U pravom smislu te reči, prijem i predaja morzeovih znakova velikim brzinama je čedo novog doba radioamaterizma. U svetu postoje specijalizovani klubovi ljubitelja brze telegrafije a takmičenja se održavaju na svim nivoima uključujući i svetske šampionate koji privlače ogroman broj takmičara iz celog sveta.

Svetski IARU HST šampionat održava se svake godine u drugoj zemlji i obuhvata četiri discipline: prijem (slova, brojevi, mešovit tekst), predaju (slova, brojevi, mešovit tekst), Rufz XP (prijem pozivnih znakova) i Morse Runner (simulacija rada u radio-takmičenju).Takmiči se u nekoliko starosnih kategorije, odvojeno muškarci i žene. Takmičenje najčešće traje tri dana. Prva dva dana su intenzivno takmičarska, rezultati su poznati odmah i proglašenja se vrše isto veče. Trećeg dana organizator najčešće organizuje izlet, što je prilika za druženje. Zatim sledi proglašenje u generalnom plasmanu i hamfest. HST šampionat je šarolik skup takmičara od uzrasta pionira do veterana i predstavlja događaj koji treba da se doživi. Kada se intonira himna Srbije, a takmičari iz konkurentskih timova priđu da čestitaju, tad se osećate kao sportista čiji se trud isplatio.

Savez radio-amatera Srbije je 2015. godine u Svilajncu organizovao Balkanski HST šampionat.

Učenje telegrafije

Telegrafija se obično uči na specijalizovanim obukama u radio-klubovima, sa iskusnim operatorima koji pomažu da se ova veština savlada na najbolji mogući način. Može da se nauči i uz pomoć računara, jer postoje dobri programi namenjeni kako obuci tako u uvežbavanju telegrafije. Ipak i ako koristite program za učenje telegrafije preporučljivo je da imate iskusnog operatora kao mentora koji će vas upuiti kako pravilno da je učite.

Telegrafiju uče i mladi i stari

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije