YU1SRS Telegrafija
06 | 12 | 2019
Telegrafija
sreda, 24 april 2019 09:30

Emitovanje poruka telegrafskim kodom (Morezeov kod) je prvi način prenošenja poruka bežičnim radio-putem.Najpre je upotrebljavana u profesionalnim a zatim i u amaterskim radio-komunikacijama. Iako danas imamo raznovrsne analogne i digitalne vrste rada i prenosa podataka, telegrafija se održala i danas i to, čini se, nije ništa manje atraktivna.

Grafički prikaz Morzeovog koda

Prednost telegrafije u odnosu na savremenije vrste rada je u tome što je ona tehnološki najjednostavnija i najlakše primenljiva i u uslovima velikih smetnji i nedostatka tehnike i resursa. Telegrafska poruke se može prenositi ne samo radio-putem već i zvučnim ili svetlosnim signalima.

Poznavanje telegrafije se danas smatra veštinom i njeno poznavanje je stvar prestiža svakog radio-amatera. Upotreba telegrafije je uslov bez kojeg danas niste kompletan radio-amater operator. Zato IARU i nacionalne amaterske organizacije podržavaju rad telegrafijom, iako danas nije obavezna da bi se steklo radio-amatersko zvanje u većini zemalja sveta.

Telegrafiju radio-amateri najviše upotrebljavaju u svakodnevnoj komunikaciji preko radio-stanica i naročito u takmičenjima u održavanju radio-veza koja radio-amateri organizuju od nastanka radio-amaterizma.

HST

Pored održavanja radio-veza, radio-amaeri su ovu veštinu podigli na mnogo viši nivo i počeli da se međusobno takmiče upravo u brzini emitovanja i prijema Morzeovog koda. Tako je nastala nova disciplina - Telegrafija velikom brzinom (HST - High Speed Telegraphy). Za brzu telegrafiju je zaista potrebna velika veština pa je ona postala veoma izazovan, atraktivan i dinamičan deo radio-amaterizma. U pravom smislu te reči, prijem i predaja morzeovih znakova velikim brzinama je čedo novog doba radioamaterizma. U svetu postoje specijalizovani klubovi ljubitelja brze telegrafije a takmičenja se održavaju na svim nivoima uključujući i svetske šampionate koji privlače ogroman broj takmičara iz celog sveta.

Svetski IARU HST šampionat održava se svake godine u drugoj zemlji i obuhvata četiri discipline: prijem (slova, brojevi, mešovit tekst), predaju (slova, brojevi, mešovit tekst), Rufz XP (prijem pozivnih znakova) i Morse Runner (simulacija rada u radio-takmičenju).Takmiči se u nekoliko starosnih kategorije, odvojeno muškarci i žene. Takmičenje najčešće traje tri dana. Prva dva dana su intenzivno takmičarska, rezultati su poznati odmah i proglašenja se vrše isto veče. Trećeg dana organizator najčešće organizuje izlet, što je prilika za druženje. Zatim sledi proglašenje u generalnom plasmanu i hamfest. HST šampionat je šarolik skup takmičara od uzrasta pionira do veterana i predstavlja događaj koji treba da se doživi. Kada se intonira himna Srbije, a takmičari iz konkurentskih timova priđu da čestitaju, tad se osećate kao sportista čiji se trud isplatio.

Savez radio-amatera Srbije je 2015. godine u Svilajncu organizovao Balkanski HST šampionat.

Učenje telegrafije

Telegrafija se obično uči na specijalizovanim obukama u radio-klubovima, sa iskusnim operatorima koji pomažu da se ova veština savlada na najbolji mogući način. Može da se nauči i uz pomoć računara, jer postoje dobri programi namenjeni kako obuci tako u uvežbavanju telegrafije. Ipak i ako koristite program za učenje telegrafije preporučljivo je da imate iskusnog operatora kao mentora koji će vas upuiti kako pravilno da je učite.

Telegrafiju uče i mladi i stari

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije