YU1SRS
16 | 02 | 2019
Učenici Tehničke škole iz Zaječara, razgovaraće sa posadom Međunarodne svemirske stanice
ponedeljak, 18 jun 2018 08:36

Radio-klub "Timok" YU1ACR, je zakazao radio-vezu vezu učenika Tehničke škole iz Zaječara i Međunarodne svemirske stanice (ISS). Veza je zakazana je za utorak 19.6.2018 godine oko 16 časova. Ovo je prva ovakva veza koja se održava iz Srbije sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Veza će biti održana tokom preleta Međunarodne svemirske stanice iznad Srbije. Radio-amateri će u dvorištu škole postaviti radio-stanicu namenski opremljenu za vezu sa kosmonautima. Učenici Tehničke škoel će imati priliku da uživo razogvaraju sa posadom svemirske stanice i da joj postavljaju pitanja.

Međunarodna svemirska stanica je zajednički projekat svemirskih agencija SAD (NASA), Rusije (RKA), Japana (JAXA), Kanade (CSA) i 11 evropskih zemalja članica Evropske svemirske agencije. Njena izgradnja je započeta 1998. godine. Nalazi se na visino od 360 kilometara, a Zemlju obleti za 92 minuta. Ima stalnu posadu kosmonauta iz više zemalja

Svi članovi posade su licencirani radio-amateri i u slobodno vreme se javljaju preko radio-amaterske stanice tako da radio-amateri širom sveta imaju priliku da sa njima razgovaraju. Naročito se izdvaja aktivnost je zakazivanje radio-veza sa školama i drugim organizacijama mladih kojom je mladima omogućeno da uživo razgovaraju sa posadom stanice. Vezu sa svemirskom stanicom je moguće ostvariti samo kada nadleće u povoljnoj pozticiji i konktat traje nekoliko minuta dok je stanica iznad horizonta.

Radio-klub "Timok" ovom aktivnošću na najbolji način promoviše radio-amaterizam i međunarodni svemirski program.

 

Pratite nas - FACEBOOK

Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije