YU1SRS Razno Razno IARU - Rad na budućnosti radio-amaterizma
23 | 05 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

IARU - Rad na budućnosti radio-amaterizma
petak, 21 maj 2021 00:11

Свим радио-аматерима, радио-клубовима и савезима радио-аматера у Републици Србији

ИАРУ Р1 припрема одржавање радионице "ИАРУ - Рад на будућности радио-аматеризма" која ће бити уоквир у Конференције ИАРУ крајем године...

 

Повод за ову радионицу је то што су савремена кретања у технологијама комуникацијама знатно промениле место радио-аматеризма у друштву и то је глобална појава. Постало је неопходно да се радио-аматеризам мења и прилагоди свему томе. Радионица треба да утврди који су проблеми и одредити пут којим радио-аматеризам треба да иде даље.

 

Том поводом ИАРУ је спровео анкету међу чланицама. Подаци су следећи:

  • Смањује се број радио-аматера чланова националних организација, у неким организацијама и до 40% у последњих десет година. Иако се спроводе испити и стварају нови радио-аматери укупно, број радио-аматера се смањује.
  • Просечна старост радио-аматера расте. Свега 30% организација чланица ИАРУ у својим руководствима имају чланове млађе од 35 година
  • Руководства чланица су често статична и непредузимљива.
  • Националне организације губе значај. Остварују врло мало контаката са нечлановима. Просечно, 34% радио-аматера су чланови националних организација. У неким државама постоји конкуренција више организација радио-аматера.
  • Технологија међусобне комуникације између људи се значајно променила па радио-аматеризам неам више технолошку привлачност као некада.

Радионица треба да се одржи у октобру 2021. у оквиру Конференције ИАРУ Р1. Главне теме радионице ће бити:

- Каква су наша заједничка виђења будућности радио-аматеризма?

- Каква је наша заједничка визија радио-аматеризма у будућности?

- Које кораке морамо предузети у будућности и какав то има значај за ИАРУ и њене чланице? Шта националне организације могу да ураде да привуку људе у радио-аматеризам?

- Какви су планови активности, финансирање и ресурси потребни да се остваре промене? Како ИАРУ терба д се прилагоди променама да би боље подржао радио-аматерску заједницу и своје чланице?

Резултати радионице треба да буду:

  • Да се одреде програми рада.
  • Да организације чланице добију идеје, смернице и подршку за сопствене будуће активности.
  • Да се промени начин како ИАРУ Регион 1 усмерава своје приходе да директно подржи стратегије за обнову радио-аматеризма.
  • Неопходно је активно учешће нових генерација радио-аматера.
  • Неопходна је посвећеност и активно учешће националних организација радио-аматера.

Неопходно је да се сви укључе на остварењу ових заједничких циљева. Треба да будемо отворени за нове изазове и спремни на сталне промене. Треба да променимо начин размишљања и прихватимо нове начине рада да бисмо остварили те циљеве.

Све националне радио-аматерске организације су добиле задатак да припрема SWOT анализе (Analysis of Strengths Weaknesses Opportunities Threats) са циљем да се створи подробна слика о радио-аматеризму данас. Она треба да утврди: снаге (Strengths), слабости (Weaknesses), Могућности (Opportunities) и претње (Threaths).

У суштини то значи да треба одговорити на четири питања, унутрашња питања радио-аматеризма:

1. Шта су добре ствари везане за радио-аматеризам?

2. Које су слабости радио-аматеризма?

Питања о спољним утицајима на радио-аматеризам:

3. Која кретања и промене у друштву радио-аматеризам може да искористи?

4. Која кретања и промене у друштву имају неповољан утицај на радио-аматеризам?

Од свих се очекује да анализу ураде што отвореније и што искреније као би се стекла јасна и истинита слика. То је важно јер ће анализе бити основа планирања даљих корака да се радио-аматеризам прилагоди садашњем времену и тиме омогући његов напредак.

Важно је да свака национална организација у припреми анализе укључи што више релевантних људи, не само из саме организације и чланства, већ радио-аматера уопште, али и субјекте који су ван радио-аматеризма а представљају интересне групе.

Ово је озбиљан, захтеван и неопходан задатак који је стављен пред нас. Савез радио-аматера Србије га је тако и схватио.

Позивамо вас да и ви дате свој допринос. Пошаљите Савезу радио-аматера Србије своје сугестије шта треба уврстити у одговоре на четири наведена питања која чине SWOT анализу. Молимо вас да будете што прецизнији и конкретнији у предлозима.

Предлоге шаљите искључиво у писаном облику на имејл адресу Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli . Из техничких и организационих разлога, не можемо разматрати предлоге и сугестије који буду упућени на други начин.

Овај позив је упућен свим радио-аматерима, радио-клубовима и савезима радио-аматера у Републици Србији.

Радна група за сарадњу са у овој акцији

YU1EW Зоран Младеновић

YU3AWA Марија Костић

YT9TP Предраг Супуровић

YT2SS Слободан Станковић

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije